1. Plant power
Voor ons natuurlijk een inkoppertje, maar tijd om de kracht van planten te omarmen! Wist je dat ongeveer een derde van de totale CO2-uitstoot afkomstig is uit de voedingssector? En die uitstoot komt voor meer dan de helft van dierlijke producten zoals vlees en zuivel.
Vergelijk het eens: voor 1 kilo vlees heb je gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig. En die kaas? Die kost je 6 tot 10 liter melk per kilo. Dierlijke producten zijn dus veel zwaarder voor het milieu dan plantaardige opties. Dus waarom niet af en toe de melk en kaas ruilen voor amandel- of sojamelk? Probeer plantaardige yoghurt (zoals kokos) en margarine in plaats van boter. Zo kun je lekker koken, bakken en smeren zonder dat je de aarde belast!
2. Damn food waste!
We verspillen ontzettend veel voedsel dat nog gewoon gegeten had kunnen worden. Per persoon gooien we jaarlijks zo'n 40 kilo weg! Dit komt neer op ongeveer een derde van de totale voedselproductie. En laat ons eerlijk zijn: dat is veel te veel. Brood, zuivel, groenten en fruit zijn de grootste boosdoeners in onze afvalberg.
Maar hoe voorkom je dat? Maak gebruik van wat je hebt! Vries restjes in, gebruik groenten in andere gerechten zoals curry's of maak compote van overrijp fruit. Maak wentelteefjes van oud brood of fermenteer groenten voor een langere houdbaarheid. Niet alleen slim, maar ook lekkerder!
3. Think global, eat local!
Lokaal eten is de weg naar een duurzamere wereld! Vervoer van producten stoot veel vervuilende stoffen uit. Kies daarom het liefst voor producten uit Nederland of Europa. Moet je toch iets van verder weg hebben? Ga dan voor de meest duurzame vervoersopties. De boot is veel milieuvriendelijker dan een vrachtwagen of vliegtuig. En als je wilt weten hoe milieuvriendelijk jouw groente of fruit in een bepaalde maand is, check dan de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal!
4. Seizoensgebonden & vers
Ook geen nieuwe tips als je veel op onze blog zit: Eet met de seizoenen mee! Groenten en fruit die op een natuurlijke manier worden geteeld, zijn veel duurzamer dan producten die in verwarmde kassen groeien. Vers is ook beter dan voorgesneden of ingevroren, want die kosten meer energie. Dus kies voor verse, seizoensgebonden producten van de markt – die zijn niet alleen lekkerder, maar ook beter voor de planeet!
5. Keurmerken & eerlijkheid
Keurmerken kunnen je helpen bij het maken van duurzame keuzes. Ken jij de verschillende keurmerken? Het blijkt dat veel mensen niet goed weten welke er zijn. Het is handig om je eens in deze wereld te verdiepen! Met een snelle blik zie je of een product vegetarisch of veganistisch is, of het bedrijf zich inzet voor duurzame palmolie en hoe groente en fruit zijn geteeld. Voor een handig overzicht van keurmerken kun je de Keurmerkenwijzer raadplegen.
6. Verpakkingsbewust
Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van verpakkingen op het milieu. De productie van verpakkingen vergt veel energie en plasticafval in de oceaan is een groot probleem. Probeer daarom plastic te verminderen waar je kunt! Koop je producten bij de markt of in een verpakkingsvrije supermarkt. En jij kunt ook bijdragen door je drankje zonder rietje of met een rvs-variant te drinken. Kleine moeite, groot gebaar!
Kortom
…we kunnen zelf een hoop doen. Start vandaag nog! Het lijkt misschien veel, maar als je gezonde en bewuste keuzes maakt in je dagelijkse voeding, zal je zien dat je al snel heel veel doet. Met kiezen voor vers en vaak plantaardig, help je jezelf én de planeet. Houd deze tips in je achterhoofd draag zo jouw steentje bij aan een betere wereld!
Ben jij bewust bezig met duurzame keuzes in je dagelijkse voeding? Waar let jij op?
Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Hele fijne en bruikbare tips. Vind het altijd fijn om te lezen hoe anderen over dit onderwerp denken.
11:57 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.