De perfecte basis voor vegetarisch meal preppen
Vince Fajardo

De perfecte basis voor vegetarisch meal preppen

vrijdag 10 januari 2025
Voor de meeste mensen is lunch op een doordeweekse dag niets bijzonders – een kleffe boterham of een geplette banaan uit je tas. Rond de middag hebben wij vaak zin in iets voedzaams en lekkers, maar wie heeft tijd om ’s ochtends een culinaire creatie te maken? Natuurlijk kun je iets halen bij een broodzaak, maar dat is vaak niet haalbaar. En als je ’s avonds thuiskomt, heb ik ook niet altijd zin om de keuken in te duiken. Herkenbaar? De oplossing is simpel: meal prepping!

Meal preppen, een slimme manier van koken


Meal preppen is een efficiënte manier van koken waarbij je in één keer meerdere maaltijden klaarmaakt voor later. Het idee is simpel: kook vooruit om tijd te besparen, gezonder te eten en voedselverspilling te verminderen. Of je nu lunches of diners voorbereidt, meal preppen maakt het koken georganiseerd en stressvrij. De term ontstond in de jaren 90, toen fitness- en dieetprogramma’s populair werden en mensen hun voeding gingen plannen. Tegenwoordig is het wereldwijd een trend, ideaal voor iedereen met een druk leven, die gezonder wil eten of gewoon minder vaak wil koken.

Een ideaal meal prep moment


Het weekend is perfect om te meal preppen. In het weekend reserveren we een paar uurtjes om lekker in de keuken bezig te zijn. Het is rustig, leuk om te doen en we weten dat we er later die week blij mee zullen zijn. Alles wat lang moet koken en goed blijft in de koelkast, zoals aardappeltjes, rijst of soep, bereiden we alvast voor. Tijdens het meal preppen gebruiken we weinig kruiden. Omdat het snel saai kan worden om dezelfde gerechten meerdere dagen te eten, voegen we pas kruiden toe wanneer we het opwarmen. Zo blijft het elke dag anders en verveelt het minder snel!

Vleesvervangers


Hetzelfde geldt voor vleesvervangers. Door in het weekend zelf falafel of bonenburgers te maken en die in te vriezen, kunnen we er de hele week van genieten zonder lang in de keuken te staan. Ook de vleesvervangers kruiden we meestal "on the spot", met uitzondering van peper en zout. Zelf vleesvervangers preppen is ook een stuk goedkoper dan ze kant-en-klaar in de supermarkt te kopen. Maar we geven toe, de verleiding is soms groot, vooral als er weer iets nieuws in de schappen ligt.

Groente


Vaak snijden we ook alvast groente voor twee dagen, zodat die meteen de pan in kunnen zodra het etenstijd is. Groente snijden kost nu eenmaal wat tijd en is niet het meest inspirerende werkje, dus het is heerlijk als dit alvast gebeurd is wanneer we 's avonds thuiskomen. Zo kost koken nog geen 10 minuten, en dat is ons een gezond maaltje wel waard! Natuurlijk kunnen we ook voorgesneden groente in de supermarkt kopen, maar die zijn vaak duurder en veel minder smaakvol dan de verse groente.

Meal prep vriendelijke producten


Aardappelen en rijst zijn perfect voor meal prepping, maar ook spaghetti doet het goed. Falafel, bonen of linzenburgers zijn makkelijk in de diepvries te bewaren. Een van onze favorieten is soep: af en toe maken we een grote pan en vriezen we het per portie in. Met een stukje brood erbij heb je zo een voedzame en gezonde maaltijd zonder gedoe. Overgebleven groenten? Die gaan er gewoon doorheen! Weggooien is zonde, en wat extra vitaminen kunnen nooit kwaad!

Voorgesneden groente


Groenten zoals paprika, prei, courgette en tomaat blijven voorgesneden een paar dagen goed, maar ui is een uitzondering. Het verliest snel zijn smaak, ruikt door de hele koelkast en eindigt vaak als een zielig hoopje smurrie. Een tip is om groenten net niet helemaal rijp te kopen, want zodra ze gesneden zijn, rijpen ze sneller. Zo blijven ze lekker knapperig wanneer je ze bijvoorbeeld in een wrap meeneemt naar school of werk.

Boost in de morgen


Het is ook een geweldig idee om in het weekend havermoutkoekjes te bakken! We leggen er altijd een paar in de koelkast voor de week en de rest vriezen we in. Ze zijn niet alleen superlekker, maar ook ideaal voor als we 's ochtends geen tijd hebben om uitgebreid te ontbijten. Gewoon een havermoutkoekje en we zijn helemaal ready to go! Een heerlijk en snel ontbijt om de dag goed te beginnen!

Handige lunchbox


Om salades en andere gerechten vers te houden tot de lunch is een goede lunchbox onmisbaar. Wij gebruiken vaak een Brabantia lunchbox, die superhandig is! De lunchbox heeft twee verdiepingen, zodat we eenvoudig een tussendoortje mee kunnen nemen. Ook kunnen we onze maaltijd netjes gescheiden houden, zodat ingrediënten pas later samenkomen. Daarnaast zit er een klein bakje in voor bijvoorbeeld dressing, zodat je geen zompig hoopje groenten aantreft wanneer je aan je lunch begint. Ideaal voor een frisse en smakelijke lunch!

Alle tips op een rijtje




  • De eerste (en naar ons idee belangrijkste): niet te veel kruiden! Zorg dat je “on the spot” je kruiden toevoegt, zodat je ermee kunt variëren en het niet saai wordt om een aantal dagen hetzelfde te eten.




  • Tip 2: koop groenten die nog niet helemaal rijp zijn en snijd ze van te voren (maximaal twee dagen zodat ze lekker knapperig blijven).




  • Tip 3: soep! Soep is lang te bewaren in de diepvries en het is altijd handig om een voorraadje te hebben voor als je even geen inspiratie hebt of snel een gezonde en voedzame maaltijd op tafel wilt zetten.




  • Tip 4: zorg voor havermoutkoekjes in de koelkast zodat je op een gehaaste ochtend toch een voedzaam ontbijt hebt.




  • Last but not least: koop een goede lunchbox. Op die manier kan je je lunch makkelijk meenemen en ervoor zorgen dat het vers en lekker blijft.




  • Oh, nog eentje om het af te leren. Gun jezelf af en toe toch gewoon een lekkere traktatie van je lokale broodzaakje of de kantine. Soms heb je het gewoon verdiend!



Ben jij door dit artikel geïnspireerd geraakt om te meal preppen?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.