Omega 3 en Omega 6 zijn belangrijke meervoudige onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Je moet deze dus uit je voeding halen. Deze vetzuren komen vooral voor in vette vis, maar wist je dat je ze ook in plantaardige olie vindt? Denk bijvoorbeeld aan koolzaadolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie, puur gemaakt van de pitten en zaadjes van de bloemen. Je leest er hier alles over!
Van koolzaadbloem tot koolzaadolie Heb jij weleens een koolzaadbloem gezien? Waarschijnlijk ben je je er niet bewust van, maar je kent ze absoluut. Nederland staat er vol mee wanneer ze in bloei staan! De koolzaadplant herken je aan zijn prachtige botergele bloemetjes en de plant kan meters hoog worden - jawel met eigen ogen gezien! In april staat hij een paar weken in volle bloei, daarna wordt hij snel donkerbruin en vallen de bloemen en blaadjes er vanaf. Nu is hij rijp en kunnen de koolzaadjes uit de kleine steeltjes van de plant gehaald worden. Er komen ontelbare zaadjes uit één plant, terwijl tegelijk één zaadje genoeg is om een nieuwe plant te laten groeien. Wat een mooi ecosysteem eigenlijk hè?
De koolzaadjes worden dan geoogst, geperst en vervolgens wordt de olie gezuiverd voor gebruik. Een paar mooie eigenschappen van koolzaadolie op een rijtje:
Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren, waaronder Omega 6 (linolzuur) en Omega 3 (alfalinoleenzuur)
Een eetlepel is een bron van vitamine E en vitamine K
Van lijnzaadbloem tot lijnzaadolie
Lijnzaadbloem? Oké eigenlijk heet dit een vlasplant. De vlasplant groeit in een koude omgeving en heeft prachtige hemelsblauwe bloemen. De zaadjes vind je in de kleine steeltjes in het hart van de bloem. Net als bij de koolzaden, worden de lijnzaadjes geoogst, geperst en vervolgens wordt de olie gezuiverd. Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt. De oude Egyptenaren hadden de overtuiging dat lijnzaadolie goed was voor de gezondheid en dat het de lichamelijk schoonheid zou bevorderen. Een paar mooie eigenschappen van lijnzaadolie op een rijtje:
Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren, met name Omega 3 (alfalinoleenzuur) wat in verband wordt gebracht met behoud van een gezond cholesterolgehalte. Een verhoogd cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling op hart- en vaatziekten.
Een eetlepel lijnzaadolie bevat alle plantaardige Omega 3 vetzuren die je op een dag nodig hebt.
Van zonnebloem tot zonnebloemolie De zonnebloem kennen we natuurlijk allemaal en is niet alleen een favoriete huisdecoratie in de zomermaanden, maar dus ook de basis voor één van de bekendste (en goedkoopste) plantaardige oliesoorten: zonnebloemolie. De zonnebloem is een plant die wel drie meter hoog kan worden. De pitjes bevinden zich in het hart van de bloem, onder het ‘dons’. Zodra de bloem is uitgebloeid en opgedroogd, komen de pitjes als een mozaïek tevoorschijn. Net als bij de kool- en lijnzaadjes, worden de zonnebloempitten geoogst, geperst en vervolgens wordt de olie gezuiverd. Klaar om thuis te gebruiken! Een paar mooie eigenschappen van zonnebloemolie op een rijtje:
Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren, met name Omega 6 (linolzuur).
Een eetlepel zonnebloemolie zit boordevol vitamine E en bevat maar liefst 60% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid vitamine E.
Zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie in één Wist je dat bijna alle Becel spreads 100% plantaardig zijn en ze allemaal gemaakt worden van een mix van deze drie plantaardige oliën? Gezamenlijk leveren deze oliën een mooie bijdrage aan je dagelijkse behoefte Omega 3 en 6, wat bijdraagt aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte, wat weer goed is voor je hart. Wist je dat je lichaam deze vetzuren zelf niet kan aanmaken? Het is dus essentieel om ze uit je voeding te halen. Plantaardige Omega 3 en 6 kun je vinden in lijnzaad, chiazaad, noten, avocado’s, deze plantaardige oliën en dus ook in producten die hiermee worden gemaakt, zoals Becel. Ideaal dus voor vegetariërs en veganisten! De dierlijke vormen van Omega 3 en Omega 6 zijn vooral te vinden vette vis, maar er zijn ook steeds meer producten beschikbaar op basis van algen. Daarnaast bevatten de Becel spreads vitamine A, D en E, een prima basis voor een goede start dus! Plantaardig, rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren en met een positief effect op de gezondheid.
Welke olie gebruik jij graag? Let je op je inname Omega 3 en 6? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!
Op zoek naar een goed algenolie supplement om je immuunsysteem te boosten? Klik dan hier!
Lees ook
Recepten
15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
Hmmm….zaad oliën gezond?
Ik ben een 86 jarige verpleegster op pensioen en moet je zeggen dat toen ik in de vijftiger jaren in opleiding was, we heel weinig diabetes2 patiënten hadden, uitzonderlijk weinig. Dikke mensen,…. uitzonderlijk en die moesten direct op een 800 calorieën dieet! Kanker? Ja maar ook niet veel.
Metabool syndroom hadden we nog niet van gehoord.
Patat friet werd in rundvet gebakken.(en als het koud werd stolde het vet! Dus moest je vlug eten!)
Fast Food bestond niet, hoogstens een kroket uit de muur!
Kibbeling bestond pas later als “restjes” van lekkerbek.
Restaurants waren te duur voor Jan met de pet.
Margarine… Planta, Blue Band was er wel voor de mensen die geen boter konden kopen
Sinds de tachtiger jaren kwamen de mais/zonnebloem oliën….en allerlei rot ziektes namen toe!
Hoe verklaar je dat?
Moderne artsen komen in opstand…
Dr Berry
https://youtu.be/wPlHuXYI8v0
Dr Ekberg
https://youtu.be/pljQrjiDC9Q
Ik leef al tien jaar koolhydraat arm en bak alles in natuurlijke vetten.
Ik ben misschien wel de enige in mijn seniorencomplex die geen medicijnen gebruikt.
Is dit NORMAAL??
12:07 19 januari 2024
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik vraag me af welke productiemethode de producent achter de Becel spreads hanteert om ze 'vast' te krijgen? Wordt de olie verhit (en tot hoe hoog en hoe lang)? Worden er emulgatoren aan toegevoegd, worden er transvetten gevormd?
12:07 19 januari 2024
Hi Leonne, goede vraag! Er wordt een hele kleine hoeveel tropische olie toegevoegd aan Becel, zoals kokosolie of palmolie. Die wordt gesmolten, vermengd met de andere plantaardige oliën en daarna stolt het weer en krijg je de vaste(re) substantie. De olie wordt naar mijn weten niet verhit, maar dat ga ik volgende week zien in de fabriek! Er worden géén transvetten gevormd. Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt! Groet, Isabel
12:07 19 januari 2024
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
BECEL ZIT VOL TRANSVETTEN....
Transvetten beïnvloeden emotieregulatie
Transvetten uit koekjes, gebak en snacks blijken niet alleen slecht voor hart en bloedvaten. Nieuw onderzoek laat zien dat ze ook slecht zijn voor de geheugenfunctie, het geestelijk welzijn en de emotieregulatie. Tijd om transvetten eindelijk eens te verbieden?
Over transvetten valt weinig goeds te melden: de vetzuren uit (gedeeltelijk) geharde plantaardige vetten verhogen het ongunstige LDL-cholesterol, verhogen het triglyceridegehalte in het bloed en werken ontstekingsbevorderend. Transvetten zitten in onder andere koek, gebak en snacks. Ze worden structureel in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekte en een verhoogde mortaliteit.
In het eerste onderzoek werd gekeken of er een relatie bestaat tussen transvetzuren en emotieregulatie. Gegevens van 1699 mannen en 3293 vrouwen werden verzameld over de inname van transvetzuren enerzijds en emotieregulatie anderzijds.
Een hogere inname van transvetten bleek gerelateerd te zijn aan problemen op het gebied van emotioneel zelfbewustzijn, het herkennen van emoties bij anderen en emotionele zelfregulatie. Een lagere inname van transvetten was daarentegen gerelateerd aan verhoogde positieve en verlaagde negatieve affecten, hetgeen weer duidt op een betere emotieregulatie.
Het tweede onderzoek ontdekte een verband tussen de inname van transvetten en een verminderde geheugenfunctie. Een cohort van 694 mannen tussen de 20 en 45 jaar vulde vragenlijsten in over hun voedingspatroon. Vervolgens deden ze een geheugentest met woorden, waarbij men gemiddeld 86 woorden wist te reproduceren. Echter, voor elke gram transvet die men per dag meer consumeerde, herinnerde men zich twaalf woorden minder.
Vanaf 16 juni 2015 heeft de FDA in de VS transvetten als niet-GRAS (Generally Recognized As Safe) bestempeld en in de ban gedaan: de komende drie jaar worden ze volledig uitgefaseerd. In Nederland is er nog geen zicht op een verbod van transvetten. Ook is het hier ondanks de nadelige gezondheidseffecten nog steeds niet verplicht om transvetten op de verpakking te vermelden.
Bronnen
Beatrice Alexandra Golomb, Alexis K. Bui, A Fat to Forget: Trans Fat Consumption and Memory, PLOS, Published: June 17, 2015
http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm451237.htm
http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/De-VS-verbieden-transvetten.-Wanneer-volgt-Nederland
Megan E Holt, Jerry W Lee, Kelly R Morton, Serena Tonstad, Trans fatty acid intake and emotion regulation, J Health Psychol June 2015 vol. 20 no. 6 785-793
Russell J de Souza et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies, BMJ 2015;351:h3978
12:07 19 januari 2024
Dag Mirjam, Het klopt inderdaad dat margarines in het verleden in hogere mate transvetten bevatten, echter vandaag de dag bestaat het totale vetgehalte van Becel's margarineproducten uit minder dan 33 % verzadigde vetzuren en minder dan 1 % transvetzuren. Ter vergelijking, het totale vetgehalte van boter bevat gemiddeld 60 % verzadigde vetzuren en 4 % transvetzuren. Margarine wordt gemaakt met een mix van plantaardige oliën waardoor margarines voornamelijk (meervoudig) onverzadigde vetten bevatten, zoals Omega 3 en 6. Om margarine smeerbaar te maken werd vroeger een techniek gebruikt waarbij transvetzuren ontstonden. Deze techniek wordt in Nederland (en de meeste andere Europese landen) nauwelijks meer toegepast. Tegenwoordig wordt, om Becel de juiste smeerbare structuur te geven, in plaats van het verouderde hardingsproces, een klein deel vast vet toegevoegd dat rijk is aan verzadigde vetten (bijv. palmolie). Uiteraard wordt daarbij de hoeveelheid verzadigd vet in het eindproduct goed in de gaten gehouden. Van transvetten is nu dus eigenljik geen sprake meer. Groet! Isabel
12:07 19 januari 2024
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Becel gezond? Ik geloof er niks van. https://www.ahealthylife.nl/margarine-een-chemische-cocktail-die-ziekte-bevordert/
12:07 19 januari 2024
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
4 Reacties
Hmmm….zaad oliën gezond? Ik ben een 86 jarige verpleegster op pensioen en moet je zeggen dat toen ik in de vijftiger jaren in opleiding was, we heel weinig diabetes2 patiënten hadden, uitzonderlijk weinig. Dikke mensen,…. uitzonderlijk en die moesten direct op een 800 calorieën dieet! Kanker? Ja maar ook niet veel. Metabool syndroom hadden we nog niet van gehoord. Patat friet werd in rundvet gebakken.(en als het koud werd stolde het vet! Dus moest je vlug eten!) Fast Food bestond niet, hoogstens een kroket uit de muur! Kibbeling bestond pas later als “restjes” van lekkerbek. Restaurants waren te duur voor Jan met de pet. Margarine… Planta, Blue Band was er wel voor de mensen die geen boter konden kopen Sinds de tachtiger jaren kwamen de mais/zonnebloem oliën….en allerlei rot ziektes namen toe! Hoe verklaar je dat? Moderne artsen komen in opstand… Dr Berry https://youtu.be/wPlHuXYI8v0 Dr Ekberg https://youtu.be/pljQrjiDC9Q Ik leef al tien jaar koolhydraat arm en bak alles in natuurlijke vetten. Ik ben misschien wel de enige in mijn seniorencomplex die geen medicijnen gebruikt. Is dit NORMAAL??
12:07 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik vraag me af welke productiemethode de producent achter de Becel spreads hanteert om ze 'vast' te krijgen? Wordt de olie verhit (en tot hoe hoog en hoe lang)? Worden er emulgatoren aan toegevoegd, worden er transvetten gevormd?
12:07 19 januari 2024Hi Leonne, goede vraag! Er wordt een hele kleine hoeveel tropische olie toegevoegd aan Becel, zoals kokosolie of palmolie. Die wordt gesmolten, vermengd met de andere plantaardige oliën en daarna stolt het weer en krijg je de vaste(re) substantie. De olie wordt naar mijn weten niet verhit, maar dat ga ik volgende week zien in de fabriek! Er worden géén transvetten gevormd. Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt! Groet, Isabel
12:07 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
BECEL ZIT VOL TRANSVETTEN.... Transvetten beïnvloeden emotieregulatie Transvetten uit koekjes, gebak en snacks blijken niet alleen slecht voor hart en bloedvaten. Nieuw onderzoek laat zien dat ze ook slecht zijn voor de geheugenfunctie, het geestelijk welzijn en de emotieregulatie. Tijd om transvetten eindelijk eens te verbieden? Over transvetten valt weinig goeds te melden: de vetzuren uit (gedeeltelijk) geharde plantaardige vetten verhogen het ongunstige LDL-cholesterol, verhogen het triglyceridegehalte in het bloed en werken ontstekingsbevorderend. Transvetten zitten in onder andere koek, gebak en snacks. Ze worden structureel in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekte en een verhoogde mortaliteit. In het eerste onderzoek werd gekeken of er een relatie bestaat tussen transvetzuren en emotieregulatie. Gegevens van 1699 mannen en 3293 vrouwen werden verzameld over de inname van transvetzuren enerzijds en emotieregulatie anderzijds. Een hogere inname van transvetten bleek gerelateerd te zijn aan problemen op het gebied van emotioneel zelfbewustzijn, het herkennen van emoties bij anderen en emotionele zelfregulatie. Een lagere inname van transvetten was daarentegen gerelateerd aan verhoogde positieve en verlaagde negatieve affecten, hetgeen weer duidt op een betere emotieregulatie. Het tweede onderzoek ontdekte een verband tussen de inname van transvetten en een verminderde geheugenfunctie. Een cohort van 694 mannen tussen de 20 en 45 jaar vulde vragenlijsten in over hun voedingspatroon. Vervolgens deden ze een geheugentest met woorden, waarbij men gemiddeld 86 woorden wist te reproduceren. Echter, voor elke gram transvet die men per dag meer consumeerde, herinnerde men zich twaalf woorden minder. Vanaf 16 juni 2015 heeft de FDA in de VS transvetten als niet-GRAS (Generally Recognized As Safe) bestempeld en in de ban gedaan: de komende drie jaar worden ze volledig uitgefaseerd. In Nederland is er nog geen zicht op een verbod van transvetten. Ook is het hier ondanks de nadelige gezondheidseffecten nog steeds niet verplicht om transvetten op de verpakking te vermelden. Bronnen Beatrice Alexandra Golomb, Alexis K. Bui, A Fat to Forget: Trans Fat Consumption and Memory, PLOS, Published: June 17, 2015 http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm451237.htm http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/De-VS-verbieden-transvetten.-Wanneer-volgt-Nederland Megan E Holt, Jerry W Lee, Kelly R Morton, Serena Tonstad, Trans fatty acid intake and emotion regulation, J Health Psychol June 2015 vol. 20 no. 6 785-793 Russell J de Souza et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies, BMJ 2015;351:h3978
12:07 19 januari 2024Dag Mirjam, Het klopt inderdaad dat margarines in het verleden in hogere mate transvetten bevatten, echter vandaag de dag bestaat het totale vetgehalte van Becel's margarineproducten uit minder dan 33 % verzadigde vetzuren en minder dan 1 % transvetzuren. Ter vergelijking, het totale vetgehalte van boter bevat gemiddeld 60 % verzadigde vetzuren en 4 % transvetzuren. Margarine wordt gemaakt met een mix van plantaardige oliën waardoor margarines voornamelijk (meervoudig) onverzadigde vetten bevatten, zoals Omega 3 en 6. Om margarine smeerbaar te maken werd vroeger een techniek gebruikt waarbij transvetzuren ontstonden. Deze techniek wordt in Nederland (en de meeste andere Europese landen) nauwelijks meer toegepast. Tegenwoordig wordt, om Becel de juiste smeerbare structuur te geven, in plaats van het verouderde hardingsproces, een klein deel vast vet toegevoegd dat rijk is aan verzadigde vetten (bijv. palmolie). Uiteraard wordt daarbij de hoeveelheid verzadigd vet in het eindproduct goed in de gaten gehouden. Van transvetten is nu dus eigenljik geen sprake meer. Groet! Isabel
12:07 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Becel gezond? Ik geloof er niks van. https://www.ahealthylife.nl/margarine-een-chemische-cocktail-die-ziekte-bevordert/
12:07 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.