Vega & zwanger: alle voedingsstoffen
Patricia Ploeger

Vega & zwanger: alle voedingsstoffen

donderdag 29 oktober 2015
Als je vegetarisch bent moet je al opletten dat je alle juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Hierover schreven we in dit artikel. Als je vegetarisch bent en zwanger, dan is dat nog even iets ingewikkelder! Voedingsdeskundige Patricia Ploeger zet voor je op een rijtje waar je op moet letten in je eetpatroon als je vegetarisch en zwanger bent.

Foliumzuur (vitamine B11)
Foliumzuur is ondermeer belangrijk voor de groei en werking van het lichaam. Foliumzuur is ook noodzakelijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur komt voor in veel basisvoedingsmiddelen, zoals (volkoren)brood, zuivel, vlees en (groene) groenten.
Door een gezonde, gevarieerde voeding krijg je in een normale situatie voldoende foliumzuur binnen (300 microgram), zwangeren zijn hier echter een uitzondering op en moeten daar extra opletten.

Voor vrouwen met een zwangerschapswens of vrouwen die zwanger zijn is het daarom belangrijk om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken in de vorm van een supplement. De hoeveelheid die nodig is in deze situatie kun je onvoldoende uit de voeding halen. Begin hier bij voorkeur mee vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met de eerste 10 weken van je zwangerschap. Wanneer je het supplement hierdoor langer gebruikt dan nodig, is dat geen probleem. De extra hoeveelheid is belangrijk om geboorteafwijkingen te voorkomen.

Vitamine D
Je behoefte aan vitamine D verhoogt tijdens de zwangerschap. Vitamine D heb je nodig om ervoor te zorgen dat calcium uit je voeding in het lichaam wordt opgenomen. Dit is belangrijk voor de groei van sterke botten en tanden, ook voor de baby. Op latere leeftijd blijft vitamine D een aandachtspunt voor het behoud hiervan, denk aan de voorkoming van osteoporose (botontkalking). Vitamine D zit van nature vooral in vette vis en in lagere gehalten in eieren en vlees. Ook wordt het toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten. Het lichaam kan via zonlicht ook zelf vitamine D aanmaken, dit is echter niet voldoende. Zwangeren, vrouwen die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag met gezicht en handen onbedekt) of vrouwen boven de 50 jaar hebben 10 microgram extra vitamine D nodig in de vorm van een supplement. Dit komt doordat naarmate je ouder wordt,  de huid dunner wordt, waardoor je lichaam minder goed in staat is vitamine D onder invloed van zonlicht aan te maken.

Door Patricia Ploeger, http://www.gezondaanbod.nl

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Een veel gemaakte fout, ook hier. Je bent niet vegetarisch, je éét vegetarisch en je bént vegetariër.

12:16 19 januari 2024

Dank voor de feedback Sofie, je hebt helemaal gelijk!

12:16 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.