Hoe wordt vegan mayonaise gemaakt?
Lauren Kreijger

Hoe wordt vegan mayonaise gemaakt?

maandag 26 augustus 2019
Mayonaise is een van de meest bekende sauzen voor ons Nederlanders. We dippen er onze frietjes in, maken er dressings mee en het is een topper voor op de hamburger. Daarnaast is deze saus ook nog eens heel makkelijk te maken. Ei, mosterd, plantaardige oliën en een snufje zout zijn de enige benodigdheden voor deze saus. Hoe zit dat met de vegan variant? Hoe wordt die gemaakt? Je leest het hier!

Ei
Het dierlijke bestanddeel in mayonaise is ei. In recepten voor vegan mayonaise wordt deze vaak vervangen door sojamelk of aquafaba. Aquafaba is het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. De vegan mayonaises in de supermarkt bevatten echter geen soja of aquafaba. Met behulp van eigen formule zorgen de fabrikanten ervoor dat hun mayonaises volledig plantaardig worden geproduceerd. Vaak zien wij een hoog gehalte aan plantaardige oliën op de ingrediëntenlijst staan.

Voedingswaarden
Betekent het hoge gehalte aan plantaardige oliën dat vegan mayonaise minder goed voor je is? Wat betreft kcal, nee. Het verschil hierin is minimaal, maar dat geldt niet voor de koolhydraten en suikers. Vegan mayonaise bevat namelijk drie keer zoveel koolhydraten en twee keer zoveel suikers als normale mayonaise.

Hoe maak je het?
Net zoals mayonaise is ook de vegan variant erg makkelijk te maken. Met slechts vijf ingrediënten zet je binnen enkele minuten deze lekkere saus op tafel.

Ingrediënten
1 portie
60 ml sojamelk ongezoet
100 ml zonnebloemolie
1 el wittewijnazijn
2 tl dijonmosterd
½ tl zout

Extra
staafmixer

Bereidingswijze
1. Plaats de sojamelk in een schone kom.
2. Voeg de mosterd en het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de ingrediënten met behulp van een garde of staafmixer.
3. Voeg beetje bij beetje de zonnebloemolie toe en blijf kloppen. Stop met kloppen wanneer de mayonaise een dikke maar gladde structuur heeft.

Heb jij dit recept gemaakt of heb je zelf een lekker recept voor vegan mayonaise? Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Dank aan Shutterstock voor de foto van de mayonaise, gemaakt door Africa Studio. Je downloadt de foto hier

 

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.