Honing
Dat honing door bijen wordt gemaakt, is natuurlijk voor niemand een verrassing. De honingbijen zuigen nectar uit bloemen en nemen het mee naar de bijenkorf. Daar dragen ze de nectar over aan jongere bijen, die het met behulp van hun speeksel omzetten in honing. Netjes opbergen in de honingraten, nog even droog wapperen met hun vleugels en klaar. In de fabriek worden honingraten gezeefd om de bijenwas eruit te filteren (bijenwas is het materiaal waarvan bijen honingraten maken). Daarna wordt de honing verwarmd om het in potjes te kunnen gieten. Een imker die biologische honing maakt, filtert de honing zelf en verwarmt het niet (of bij lagere temperatuur), waardoor meer gezonde voedingsstoffen behouden worden en de smaak uitgesproken is.
Agavesiroop
Agavesiroop wordt gemaakt van de agaveplant. Het is een cactusachtige plant, met lange stugge bladeren, die veel in Mexico groeien. Als de agaveplant een aantal jaar oud is, worden de bladeren afgeknipt, zodat de kern van de plant overblijft. In de kern van de plant zit het agavesap. Dat wordt eruit gefilterd en verhit zodat de complexe suikers zich omzetten in simpele suikers als glucose en fructose. Tada, agavesiroop! Het nadeel van het verhittingsproces is dat er veel vitaminen en mineralen in het agavesap verloren gaan. Het hoge fructosegehalte (soms wel 90%!) van agavesiroop zorgt ervoor dat het zo lekker zoet is, en dat je er maar weinig van hoeft te gebruiken om je thee zoet te maken. Wist je dat fructose minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel dan glucose of sucrose? Als je snel last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel is agavesiroop dus een goede zoetmaker om eens uit te proberen.
Esdoornsiroop
Esdoornsiroop (ook wel bekend als ahornsiroop of maple syrup) wordt uit de stam van de Noord-Amerikaanse esdoorn getapt. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop. In het begin van de lente maakt de Canadese esdoorn extra zoet sap aan. Er wordt een gat in de stam van de boom gemaakt, waar een emmer onder wordt gehangen om het sap op te vangen. Vers getapt sap is nog geen esdoornsiroop. Net als bij agavesiroop moet het eerst verhit worden. Dat zorgt ervoor dat het sap een beetje indikt, waardoor je een iets stroperige massa krijgt en het creëert de typerende karamelachtige smaak. Ook bij esdoornsiroop zorgt die verhitting er helaas wel voor dat een groot deel van de vitaminen en mineralen verloren gaat. Wist je dat de intensiteit van de smaak afhangt van het aantal keer dat er dit seizoen sap uit de boom getapt is? De eerste tap heeft de meest karakteristieke smaak en de derde tap is het meest neutraal (normaal gesproken wordt er per seizoen niet meer dan drie keer per boom, zodat er genoeg sap overblijft voor de boom zelf).
Wat zijn de verschillen?
In de supermarkten is het aanbod van zoetmakers, waaronder honing, agavesiroop en esdoornsiroop, gigantisch. Vooral aan de goedkopere merken is vaak het een en ander toegevoegd (waaronder meestal suikerwater). De pure versie van een zoetmaker is over het algemeen het zoetst en heeft de meest karakteristieke smaak. Maar hoe weet je of je de pure versie te pakken hebt? Lang niet iedereen voelt zich thuis in de supermarkt etiketten of heeft tijd om uitgebreid de labels te checken. Gelukkig is er een simpel geheugensteuntje: over het algemeen geldt: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe puurder het product. Ook biologische zoetmakers bevatten vaak minder toevoegingen dan de niet-biologische versies. Daarnaast zijn die vaak bij lagere temperaturen verhit waardoor er meer vitaminen en mineralen behouden blijven.
Notities
Wat is jouw favoriete zoetmaker? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
3 Reacties
Dank je wel voor deze goede uitleg
11:48 19 januari 2024Hi Sandra, Wat leuk om te horen, graag gedaan! Liefs, Karlijn
11:48 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ach wat een verhelderend verhaal. Ik wist wel dat honing van de imker 'beter' is dan die uit de supermarkt, maar niet waarom... En het verschil tussen agave siroop en ahorn is mij nu ook helemaal duidelijk! Gewoon een andere plant :-)
11:48 19 januari 2024de siropen zijn allebei heel lekker bij pannenkoeken en dank zij de juiste uitleg zal ik nu nooit meer twijfelen aan de oorsprong van deze lekkernijen , die dan ook nog eens in prachtige flesjes verkocht worden
11:48 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Heel helder en duidelijk artikel. Hier kunnen we wat mee, thanks!
11:48 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.