Gezondheid
Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een voedselallergie! De komende tijd vertellen we je alles over bepaalde voedselallergieën en hoe je deze kunt vaststellen. Vandaag gaan we het hebben over pinda-allergie!
Pinda- vs. notenallergie
De pinda is een berucht en veel onderzocht allergeen. Dit komt doordat zelfs het kleinste spoortje pinda kan zorgen voor ernstige allergische reacties. Steeds vaker hebben mensen last van deze allergie, die vaak op jonge leeftijd begint. Bij een pinda-allergie maakt je afweersysteem na contact met pinda’s allergenen (antistoffen) aan. De reden hiervoor is onduidelijk, maar bij een volgend contact met pinda's kan hierdoor een allergische reactie ontstaan. Bij ieder volgend contact met pinda's kan deze reactie heftiger worden. Wat veel mensen niet weten is dat een pinda-allergie niet hetzelfde is als een notenallergie. Pinda's zijn namelijk officieel geen noten. Het zijn peulvruchten die behoren tot de groep bonen. Wel gaat een pinda-allergie vaak samen met een notenallergie.
Gevolgen
Zoals wij hierboven al noemden, is de pinda een berucht allergeen. Symptomen variëren van redelijk onschuldig tot ronduit gevaarlijk. De meest voorkomende symptomen zijn huidklachten en angio-oedeem (zwelling, met name in het gezicht en de hals), maar ook luchtwegklachten. Dit zijn al vervelende symptomen op zich, maar contact met pinda's kan ook leiden tot anafylaxie: een ernstige allergische reactie waarbij uiteindelijk de bloeddruk daalt en de persoon kan eindigen in een shock. Een aantal waarschuwingssignalen van anafylaxie zijn:
Diagnose
Na een gesprek met de huisarts kan worden besloten een bloedtest en eventueel een huidpriktest uit te laten voeren. Een huidpriktest is een test waarbij je een aantal druppels met verschillende soorten allergeenextract op je onderarm krijgt. De arts zal een klein prikje door de druppel in de huid zetten om opname van het extract te bevorderen. Ontstaat er na een tijdje een zwelling, rode kleur of krijg je last van jeuk? Dan heb je te maken met een allergische reactie. Goed om te weten is dat deze test bijna niet meer uitgevoerd wordt. De voorkeur gaat uit naar een bloedtest en de voedselprovocatietest: een test waarbij een bepaald voedingsmiddel in toenemende hoeveelheid wordt toegediend om te kijken of er een reactie optreedt.
Pinda houdende producten
Veel producten bevatten bestanddelen van pinda. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouillon, kruidenmixen en snoep. Ja, zelfs vegetarische vleesvervangers bevatten af en toe pinda. Het is daarom van groot belang om in het geval van een pinda-allergie goed te kijken naar het etiket. Ingrediënten die kunnen wijzen op de aanwezigheid van pinda zijn: aardnoot, apenoot, arachide, eiwithydrolysaat, grondnoot, natuurlijk aroma, olie, olienoot en pinda. Vaak staat dit ook dik gedrukt aangegeven op het etiket.
Vond jij dit artikel nuttig of wil je graag meer over dit onderwerp kwijt? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Pinda- vs. notenallergie
De pinda is een berucht en veel onderzocht allergeen. Dit komt doordat zelfs het kleinste spoortje pinda kan zorgen voor ernstige allergische reacties. Steeds vaker hebben mensen last van deze allergie, die vaak op jonge leeftijd begint. Bij een pinda-allergie maakt je afweersysteem na contact met pinda’s allergenen (antistoffen) aan. De reden hiervoor is onduidelijk, maar bij een volgend contact met pinda's kan hierdoor een allergische reactie ontstaan. Bij ieder volgend contact met pinda's kan deze reactie heftiger worden. Wat veel mensen niet weten is dat een pinda-allergie niet hetzelfde is als een notenallergie. Pinda's zijn namelijk officieel geen noten. Het zijn peulvruchten die behoren tot de groep bonen. Wel gaat een pinda-allergie vaak samen met een notenallergie.
Gevolgen
Zoals wij hierboven al noemden, is de pinda een berucht allergeen. Symptomen variëren van redelijk onschuldig tot ronduit gevaarlijk. De meest voorkomende symptomen zijn huidklachten en angio-oedeem (zwelling, met name in het gezicht en de hals), maar ook luchtwegklachten. Dit zijn al vervelende symptomen op zich, maar contact met pinda's kan ook leiden tot anafylaxie: een ernstige allergische reactie waarbij uiteindelijk de bloeddruk daalt en de persoon kan eindigen in een shock. Een aantal waarschuwingssignalen van anafylaxie zijn:
- een tintelend gevoel in de mond, keel, wangen of tong
- huiduitslag: lokale netelroos
Diagnose
Na een gesprek met de huisarts kan worden besloten een bloedtest en eventueel een huidpriktest uit te laten voeren. Een huidpriktest is een test waarbij je een aantal druppels met verschillende soorten allergeenextract op je onderarm krijgt. De arts zal een klein prikje door de druppel in de huid zetten om opname van het extract te bevorderen. Ontstaat er na een tijdje een zwelling, rode kleur of krijg je last van jeuk? Dan heb je te maken met een allergische reactie. Goed om te weten is dat deze test bijna niet meer uitgevoerd wordt. De voorkeur gaat uit naar een bloedtest en de voedselprovocatietest: een test waarbij een bepaald voedingsmiddel in toenemende hoeveelheid wordt toegediend om te kijken of er een reactie optreedt.
Pinda houdende producten
Veel producten bevatten bestanddelen van pinda. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouillon, kruidenmixen en snoep. Ja, zelfs vegetarische vleesvervangers bevatten af en toe pinda. Het is daarom van groot belang om in het geval van een pinda-allergie goed te kijken naar het etiket. Ingrediënten die kunnen wijzen op de aanwezigheid van pinda zijn: aardnoot, apenoot, arachide, eiwithydrolysaat, grondnoot, natuurlijk aroma, olie, olienoot en pinda. Vaak staat dit ook dik gedrukt aangegeven op het etiket.
Vond jij dit artikel nuttig of wil je graag meer over dit onderwerp kwijt? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.