Oerknol carpaccio met frisse salade en citrus vinaigrette
Lieske van der Waals

Oerknol carpaccio met frisse salade en citrus vinaigrette

zondag 24 maart 2019
Heb jij wel eens gekookt met oerknol? Wij vinden het zonde om deze frisse variant, die lijkt op zijn neefje de knolselderij, te koken, dus wij gebruiken deze rauw. De oerknol is de basis van dit recept, in de vorm van carpaccio met daarbij een frisse appel-witlof salade en citrusvinaigrette. Feestelijk met oerknol!

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
2 oerknollen
4 stronken witlof
2 groene appels
2 avocado’s
100 g rozijnen
100 g amandelen, grof gehakt
10 g platte peterselie, grof gehakt

Voor de dressing:
1 perssinaasappel, het sap
1,5 citroen, het sap
3 el olijfolie
2 el ahornsiroop
zout en peper



Hoe maak je deze oerknol carpaccio met frisse salade en citrus vinaigrette?

  1. Schil de oerknol en snijd deze met behulp van een mandoline of platte stuk van een rasp in dunne plakken. Verwijder de harde onderkant en hart van de witlof en snijd deze in dunne repen. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd deze in dunne plakken en vervolgens in lucifers. Verwijder het vruchtvlees van de avocado’s en snijd in dunne plakken.

  2. Plaats voor de dressing alle ingrediënten in een kom en mix tot een egale dressing. Proef, en pas eventueel de smaak aan met zout en peper.

  3. Verdeel de plakjes oerknol over de borden in een mooie ring door de plakjes gedeeltelijk te overlappen. Verdeel de avocadoplakjes in een cirkel over de knolselderij. Maak de witlof, appel, rozijnen, walnoten en peterselie aan met de dressing en plaats kleine hoopjes van dit mengsel in het midden van de borden.


Smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Deel een foto van jouw creatie met ons via Facebook, Instagram of Twitter. Wij zijn benieuwd!

 

Ben je op zoek naar een vlijmscherpe mandoline, voor de meest dunne snijresultaten? Neem dan een kijkje in dit artikel!


Ben je op zoek naar een goede citruspers? Neem dan een kijkje in dit artikel!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.