5 tips om zero waste boodschappen te doen
Lauretta Baarends

5 tips om zero waste boodschappen te doen

maandag 05 februari 2024

Beginnen met zero waste? Wij zetten 5 tips op een rijtje om zero waste of less waste boodschappen te doen. Minder afval produceren klinkt moeilijker dan het is. Soms is het gewoon tijd om te beginnen met kleine veranderingen, want alle kleine beetjes helpen. Na onze tips voor een zero waste keukenkastje, vervolgen wij ons zero waste avontuur in de supermarkt, op de markt en bij het shoppen. Vandaag: 5 tips om zero waste boodschappen te doen!

Maak een lijstje


Een goede voorbereiding is het halve werk, een uitspraak die heel goed van toepassing is op zero waste. Beginnen met zero waste is helemaal niet moeilijk, je moet alleen net even iets verder vooruitkijken dat je misschien gewend bent. Begin met het maken van een good-old boodschappenlijstje, zodat je precies weet welke producten je nog in huis moet halen om even vooruit te kunnen. Hoe lang het even is, dat verschilt per persoon, maar met een paar dagen of een week kom je al een heel end. Noteer op een briefje of in je telefoon wat je nodig hebt en waar je van plan bent ieder item te gaan shoppen. Stippel een route uit tussen de verschillende winkels en maak tijd vrij in je agenda om boodschappen te doen. Misschien dat je nu ontmoedigd raakt omdat je niet zo veel tijd aan boodschappen wilt spenderen. Maar geloof mij, één keer uitgebreid boodschappen doen, kost misschien die dag meer tijd, maar scheelt al die dagelijkse uitjes naar de supermarkt. Bovendien kan je door je lijstje je maaltijden zo plannen dat je niet te veel restjes overhoudt. Zo kan je bijvoorbeeld de rest van de aardappels de volgende dag weer op een andere manier verwerken in een gerecht, zonder dat je 3 dagen op rij hetzelfde eet omdat je anders met halve items en verpakkingen zit.


Tas in tas


Als je enigszins op mij lijkt, dan ren je net iets te vaak naar de supermarkt om nog iets te halen voor het avondeten, of laat je je toch spontaan verleiden in een winkel voor een impulsaankoop. En hoe ga je dan die aankoop meenemen zonder afval te verspillen? Juist ja, in trant van zero waste is je aankoop zelf natuurlijk al verpakkingsvrij, maar je item meenemen in een (plastic) tasje kan natuurlijk niet. Mijn tip: zorg ervoor dat je altijd een klein (linnen) tasje in je tas hebt zitten. Dit tasje neemt namelijk helemaal niet zo veel plek in, tenminste, als je net zo'n hutkoffer hebt als ik ;-) Het komt echt vaker van pas dan je zou denken. Tas in tas dus!


Neem je eigen verpakking mee


Brood kopen? Neem je eigen broodzak mee! Peulvruchten of pasta kopen, waarom niet op zoek naar een winkel waar je deze kunt meenemen in je eigen glazen potje? Naar de markt? Sla de honderden tasjes af en doe alles direct in je herbruikbare (linnen) tas of kleinere zakjes. En kaas bijvoorbeeld, kan je weer prima opbergen in een herbruikbare verpakking gemaakt van bijenwas en katoen. In de reguliere supermarkt kan het een uitdaging zijn, dat geef ik toe. Inmiddels kijkt menig bakker niet meer op als je aankomt met je katoenen of linnen zak om je versgesneden brood in mee naar huis te nemen. Maar ook in de grote supermarkten wordt het ook steeds normaler om brood(jes) mee te nemen in een eigen zakje. In veel supermarkten wordt het je extra makkelijk gemaakt en liggen de herbruikbare zakjes naast het brood. Zo kan je makkelijk je brood meenemen in een herbruikbaar zakje, die je afrekent met de rest van de boodschappen en volgende keer gewoon zelf meeneemt.


Kopen in bulk


Natuurlijk kan je niet voor ieder item dat je haalt in de supermarkt je eigen verpakking meenemen. Wat dan? En ik kan me ook voorstellen dat je niet altijd zin of tijd hebt voor een supermarktsafari, waar je de ene na de andere winkel af gaat om alles verpakkingsvrij te zoeken. Wanneer je geen verpakkingsvrij alternatief kunt vinden, dan is dat natuurlijk helemaal geen reden voor paniek. Alle kleine beetjes helpen, dus het is echt geen ramp als je geen verpakkingsvrij toiletpapier of hondenvoer koopt. Maar, wat wel scheelt in verpakkingsmateriaal, is het kopen van producten in bulk. Veel producten die je regelmatig gebruikt zijn goed houdbaar, dus in bulk kopen is zo gek nog niet. Ook mooi meegenomen is het feit dat je, wanneer je in bulk koopt, vaak ook voordeliger uitkomt. Kies de volgende keer eens voor een voordeelverpakking rijst (dit kan je bijvoorbeeld heel lang op een droge plek bewaren), toiletpapier of gedroogde pasta of peulvruchten. En die extra grote pot pindakaas, die komt ook echt wel op voordat die een keertje slecht wordt. Koop dan ook weer niet te veel, als je weet dat je het echt niet opmaakt, want we willen natuurlijk ook geen voedselverspilling veroorzaken met onze goede bedoelingen.


Koop lokaal en in het seizoen


Tegenwoordig zijn zo goed als alle groente- en fruitsoorten het gehele jaar verkrijgbaar. Maar helaas komt dit vaak niet ten goede van de smaak. Daarnaast is het importeren van dit soort producten helemaal niet zo duurzaam. Naast de CO2-uitstoot die hierbij komt kijken, worden deze niet-seizoensproducten vaak ook goed ingepakt om de reis te overleven (want beurs fruit en gescheurde groenten, die doen het helaas niet zo goed in de supermarkt). De conclusie: lokale producten en seizoensproducten zijn vaak lekkerder, maar ook minder verpakt. Ga je naar de lokale markt, dan zie je vaak aan het aanbod van alle kraampjes precies wat er in het seizoen is. Deze producten zie je namelijk links en rechts liggen, en zijn onverpakt. En vergelijk de citroenen, appels, tomaten, aardappels of paprika's in de supermarkt maar eens met hun broertjes en zusjes op de markt. Die laatste liggen hoogstwaarschijnlijk in grote getalen bij elkaar, terwijl die in de supermarkt per 500 gram verpakt zijn. Daarnaast betaal je op de markt vaak veel minder voor verse groenten en fruit in het seizoen. Dus laat in de zomer die avocado eens liggen de volgende keer en kies voor Hollandse aardbeien en kies in de winter voor boerenkool in plaats van spinazie.

Wil jij meer leren over zero waste? Of heb jij zero waste tips die wij moeten weten? Laat het ons weten in een berichtje op de website of via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.