Alle soorten pasta op een rijtje!
Lauren Kreijger

Alle soorten pasta op een rijtje!

zondag 13 oktober 2019
Van een product zijn meestal ontzettend veel verschillende soorten beschikbaar en de keuze in de supermarkt is overweldigend. Waarom zijn er nou eigenlijk zoveel verschillende soorten en wat is precies het verschil? De soorten kunnen verschillen in vorm, prijs, voedingswaarden maar ook in gebruik: welke soort kun je waar het beste voor gebruiken? Wij zoeken dit voor je uit en zetten alle soorten pasta op een rijtje!

Zoveel soorten!
Laten we beginnen met een korte introductie. Pasta kennen wij met name uit de Italiaanse keuken. Het komt in vele soorten en maten: fusilli, penne, tagliatelle, spaghetti, macaroni, ravioli, tortellini, tortollini, perline, gnocchi, pipe rigate, farfalle, pappardelle, maccheroni, linguine, perle, orecchiette, vermicelli, rigatoni en lasagnebladen. Allemaal pastasoorten die verschillen in vorm, structuur en functie in het gerecht. Vandaag lichten wij een aantal van de bovenstaande pastasoorten uit. Lees hier meer over orecchiette, linguine, maccheroni, pappardelle, pipe rigate en rigatoni!

Orecchiette
Deze pastasoort vindt zijn herkomst in Puglia, een streek in Zuid-Italië. Orecchiette is rond van vorm met een gladde binnenkant en een gegolfde buitenkant. Het zijn kleine ronde schijfjes met een lichte inzakking in het midden. De pasta is te combineren met veel verschillende ingrediënten, maar komt het beste tot zijn recht in combinatie met saus en groente.

Voedingswaarden per 100 g: 351 kcal, 0.3 g verzadigde vetzuren, 0 g zout en 14 g eiwitten.

Linguine
Linguine is een langwerpige soort pasta afkomstig uit Ligurië. Qua uiterlijk lijkt het een beetje op platgedrukte spaghetti/fettuccini. De pasta is breder dan spaghetti, maar smaller dan fettuccini. Afhankelijk van de breedte wordt de pasta linguine, bavette, trenette of linguettine genoemd. Deze pasta is ideaal in combinatie met een pure tomatensaus, kruiden en Parmezaanse kaas.

Voedingswaarden per 100 g: 367 kcal, 1 g verzadigde vetzuren, 0.07 g zout en 13 g eiwitten.

Maccheroni
Maccheroni, niet macaroni, is een korte pasta met een glad oppervlak. Deze pastasoort is misschien vergelijkbaar met penne, maar zo hoort hij niet behandeld te worden. Maccheroni is namelijk vooral geschikt voor de wat complexere bereidingen. Erg lekker in combinatie met een pesto van gedroogde tomaten, zwarte olijven, kappertjes en buffelmozzarella.

Voedingswaarden per 100 g: 359 kcal, 0.5 g verzadigde vetzuren, 0.01 g zout en 12.5 g eiwitten.

Pappardelle
Deze pastasoort, bestaande uit lange en brede linten, is het beste te combineren met wat dunnere sauzen. Denk aan een goed gekruide groentesaus, gegrilde groenten en Parmezaanse kaas.

Voedingswaarden per 100 g: 285 kcal, 0.8 g verzadigde vetzuren, 0.1 g zout en 10 g eiwitten.

Pipe rigate
Pipe rigate is een schelpvormige pasta met een geribbelde buitenkant ('rigate'). Zowel de open uiteinden van de schelp als de geribbelde buitenkant zorgen ervoor dat de pasta de saus perfect kan opscheppen en vasthouden. Probeer deze pastasoort eens met een champignonsaus en Spaanse peper.

Voedingswaarden per 100 g: 353 kcal, 0.3 g verzadigde vetzuren, 0 g zout en 13 g eiwitten.

Rigatoni
Deze pastasoort is vergelijkbaar met penne, maar is iets groter van formaat en heeft recht afgesneden uiteinden. Rigatoni is te herkennen aan zijn grote diameter, grote holte en diepe groeven aan de buitenkant. Deze pastasoort doet het goed in zowel de wat eenvoudigere gerechten als de culinaire hoogstandjes.

Voedingswaarden per 100 g: 353 kcal, 0.3 g verzadigde vetzuren, 0 g zout en 13 g eiwitten.

Wist je dat?

  • Wanneer er 'rigatoni' achter een pastasoort staat, betekent dit dat de pasta een geribbeld oppervlak heeft. Hierdoor kan de pasta de saus beter vasthouden.

  • 'All'Uovo' betekent dat de pasta is bereid met ei.


Conclusie
Er zijn onwijs veel soorten pasta! Qua voedingswaarden is er weinig verschil, maar toegevoegd aan het juiste gerecht is het verschil groots. Linguine met een pure tomatensaus, kruiden en Parmezaanse kaas of pipe rigate met een champignonsaus en Spaanse peper... Voor welke ga jij?

Wat is jouw favoriete pastasoort? Heb jij een lekker pastarecept dat je graag maakt? Laat het ons weten in de reacties of via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de pasta, gemaakt door Maria Uspenskaya. Je downloadt de foto hier.

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

goed pasta

12:04 12 maart 2024

Ik eet het vaakst de biologische volkoren spagetti van AH.Ik vind eigenlijk alle pasta heerlijk,het ligt er meer aan wat er bij geserveerd word,welke groentes,welke saus,uit de oven of niet enz.

11:48 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.