Welke supermarkt heeft de lekkerste: maaltijdsalade geitenkaas
Lauren Kreijger

Welke supermarkt heeft de lekkerste: maaltijdsalade geitenkaas

zondag 12 mei 2019
Gemak is iets wat er bij iedereen wel eens bij inschiet, ook bij ons. Een maaltijdsalade, pizza, kant-en-klare snacks en maaltijden, we eten het allemaal wel eens. En dat moet ook zeker kunnen! Daarom testen wij vier supermarktvarianten van dezelfde maaltijd. We toetsen de maaltijd op uiterlijk, de smaak, originaliteit en brengen jullie bij over de voedingswaarden. Vandaag aan de beurt: maaltijdsalade geitenkaas.

De vier varianten
De maaltijdsalades die wij voor deze test hebben ingeslagen zijn (v.l.n.r.) afkomstig van de Aldi, Deen, Jumbo en de Albert Heijn. Voor iedere salade geldt dat ze er op het eerste gezicht smakelijk uitzien. Opvallend was dat de salades allemaal nagenoeg dezelfde ingrediënten bevatten: zachte geitenkaas, spinazie (en veldsla), appel, walnoten, zongedroogde tomaten, komkommer, pasta en een honing-tijmdressing. Wij kunnen dan ook niet wachten om onze test te starten! Van #4 tot #1, hier komen ze *tromgeroffel*!

Op de 4e plaats: Aldi
Het eerste wat ons opvalt bij het openen van de verpakking is de behoorlijke hoeveelheid geitenkaas. Na een kleine weegtest kloppen onze vermoedens: de maaltijdsalade geitenkaas van de Aldi bevat de meeste geitenkaas. Wel 64 gram! Naar mijn mening een groot pluspunt. Minpunt is dan wel weer de alles behalve vers-ogende komkommers die toegevoegd zijn aan de maaltijdsalade. Als toevoeging heeft de salade stukjes komkommer en natuurlijk de game-changer: de dressing. Deze is ietwat zuur en ziet er vreemd uit. Hij belandt qua dressing helaas op de 4e plaats.

De ingrediëntenlijst van deze maaltijdsalade geitenkaas is er niet een die je makkelijk opnoemt. De ingrediëntenlijst bestaat uit: sla-groentemix (24%) (komkommer, baby spinazie, veldsla), honing-tijm dressing (18%) (water, olijfolie, honing (<1%), raapolie, azijn, suiker, citroensap (sulfiet), zout, tijm (<1%), kruiden en specerijen, verdikkingsmiddel (xanthaangom)), gegaarde pasta (17%) (water, tarwegriesmeel, raapolie), geitenkaas (13%) (gepasteuriseerde geitenmelk, zout, zuursel, microbieel stremsel, plantaardige vezel, conserveermiddel (kaliumsorbaar)), appel (13%) (appel, antioxidant (ascorbinezuur, natriumascorbaat) zuurteregelaar (natriumcitraten)), halfgedroogde tomaten (9%) (tomaten, zonnebloemolie, kruiden (knoflook, oregano, basilicum, majoraan, rozemarijn), zout), walnoten (6%). Een hele lange lijst! Het valt op dat alle E-nummers volledig zijn uitgeschreven. Waarschijnlijk om de consument wat meer gerust te stellen en te proberen meer duidelijkheid te geven over het product. Maar of dit laatste nou echt gedaan wordt? Ik denk het niet. Wel goed nieuws: de kaas bevat microbieel stremsel en is dus vegetarisch! Als we kijken naar de voedingswaarde van deze maaltijdsalade geitenkaas, leren wij het volgende: 1 verpakking en dus 1 portie (450 gram) bevat 844 kcal, 16 gram verzadigd vet, 1,8 gram zout en 21 gram eiwitten.

Prijs – €3.99

Op de 3e plaats: Deen
Het eerste wat ons opvalt bij het openen van de verpakking is dat de geitenkaas en zongedroogde tomaatjes apart verpakt zijn. Sterke smaakmakers, waarvan wij snappen dat deze apart verpakt zijn. Overigens betekent dit wel meer plastic en dat is natuurlijk wel een nadeel. Qua geitenkaas valt vooral op dat die amper aanwezig is. Slechts drie kleine schijfjes die een totaal van 38 gram opleveren. De minste hoeveelheid geitenkaas die wij in alle salades hebben gevonden. Ook bevatte deze geen komkommer en was de pasta niet lekker. Daarnaast viel ons ook de schamele hoeveelheid zongedroogde tomaatjes op: 'wel' 4.

Afgezien van de zoete smaak van de dressing, waardoor deze zich onderscheidt van de overige dressings, bevat de maaltijdsalade geen originele toevoegingen. Helaas. De dressing krijgt net zoals de gehele maaltijdsalade, de derde plaats in de dressing top vier.

Ook bij deze salade is sprake van een overeenkomende ingrediëntenlijst. Echter is er deze keer geen angst voor het weergeven van E-nummers. Op de ingrediëntenlijst zien wij staan: 34% gekookte pasta (water, durumgriesmeel (tarwe), spinazie, 15% honingdressing (water, 20% honing, suiker, appelwijnazijn (sulfiet), gemodificeerd maïszetmeel, zout, verdikkingsmiddel: guarpitmeel/johannesbroodpitmeel/xanthaangom, conserveermiddel: E211/E202, tijm, peper), 8,8% honing-geitenkaas (gepasteuriseerde geitenmelk, 15% honing, zout, microbieel stemsel, zuursel, conserveermiddel: E202), veldsla, 5% gedroogde tomaat (tomaat, zonnebloemolie, knoflook, zout, kruiden (oregano, majoraan, peterselie)), 3,8% walnoten. Ook deze geitenkaas bevat microbieel stremsel en is dus vegetarisch! Als we kijken naar de voedingswaarde van deze maaltijdsalade geitenkaas, leren wij het volgende: 1 verpakking en dus 1 portie (400 gram) bevat 550 kcal, 6,2 gram verzadigd vet, 1,35 gram zout en 18 g eiwitten.

Prijs – €4.65

Op de 2e plaats: Jumbo
Qua uiterlijk valt ons weinig op. De kenmerkende ingrediënten die we bij de eerste salade opnoemde zijn te onderscheiden, maar dat is het dan wel weer. De hoeveelheid geitenkaas was een beetje karig: 50 gram. Na de zoete dressing van de Deen, proeven we hier weer een zure dressing. Hij is lekkerder dan zijn voorgangers en krijgt daarom de tweede plaats. Een toepasselijke plek voor de maaltijdsalade op de tweede plaats!

Daar gaan we weer, de ingrediëntenlijst. Deze bestaat uit: gekookte pasta 20,9% (water, tarwegriesmeel, raapzaadolie), komkommer 16%, slamix 15,1% (veldsla, spinazie), geitenkaas 12,4% (geitenmelk, honing, zout, vegetarisch stremsel, zuursel, conserveermiddel: E202), honing-tijmdressing 11,1% (water, azijn, raapzaadolie, citroensap uit concentraat suiker, honing 0,7%, olijfolie, tijm 0,1%, appelstroop [suikerbietenstroop, appelsap, geleermiddel: pectinen], zwarte peper, kurkuma, zout, gemodificeerd maïszetmeel, stabilisatoren: E412 en E415), rode appel 10,7%, gemarineerde tomaat 9,3% (gedroogde tomaten, suiker, water, zonnebloemolie, kruiden [oregano, basilicum, majoraan, rozemarijn], knoflook, zout), walnoten 4,4%, antioxidanten: E300 en E302. Ons viel het meteen op: vegetarisch stremsel. Ook deze geitenkaas is dus vegetarisch! Als we kijken naar de voedingswaarde van deze maaltijdsalade geitenkaas leren wij het volgende: 1 verpakking en dus 1 portie (450 gram) bevat 664 kcal, 10,1 gram verzadigd vet, 1,2 gram zout en 21,8 g eiwitten.

Prijs – €4.89

Op de 1e plaats: Albert Heijn
Onze winnaar van vandaag, de Maaltijdsalade Geitenkaas van de Albert Heijn! Aan het uiterlijk valt er niets op, maar qua kwaliteit springt deze eruit. Deze pasta onderscheidt zich door de volkoren pasta en daardoor 'voedzame' uitstraling. Ook bevatte de salade voldoende geitenkaas: 58 gram. Daarnaast is deze dressing ook het lekkerst van allemaal: een tikkeltje zoet en een tikkeltje zuur. Een terechte winnaar!

Ook wat betreft de ingrediëntenlijst, wint deze het naar mijn mening van de andere salades. De ingrediëntenlijst is het kortste, het meest overzichtelijk en het makkelijkst te begrijpen. Deze salade bestaat uit: groente (15% komkommer, 12% spinazie, 4,5% veldsla), 18 % rode appel, geitenmelk, 13% gedroogde tomaat, water, volkoren durum tarwegriesmeel, 1,5% honing, plantaardige olie (raap, zonnebloem), zout, kruiden, gedroogde knoflook, zuursel, vegetarisch stremsel, conserveermiddel (E202), antiodixant (E302). Honing-tijmdressing: water, raapolie, 10% honing, azijn, citroensapconcentraat, extra vierge olijfolie, zout, verdikkingsmiddel (E415), 0,2% tijm, zoetstof (E960), kurkuma. Walnoten. Weer een 'side note' voor de vegetariërs: vegetarisch stremsel! Eveneens een prima keuze voor de vegetariërs. Als we kijken naar de voedingswaarde van deze maaltijdsalade geitenkaas, leren wij het volgende: 1 verpakking en dus 1 portie (450 gram) bevat 700 kcal, 11,3 gram verzadigd vet, 1,4 gram zout en 22,5 gram zout.

Prijs – €5.19

Heb jij een van deze maaltijdsalades geprobeerd? Welke lijkt jou het lekkerst? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.