Dierlijke producten
In het proces van wijn maken wordt de wijn geklaard en gefilterd. Dit wordt gedaan zodat de wijn helder wordt. Na het gisten is de wijn namelijk troebel. Er drijven kleine stukjes druivenschil, gisten en kleurstoffen in. Dus na het gisten wordt de wijn daarom geklaard en gefilterd, want troebele wijn, dat wil niemand!
Bij het klaren en filteren worden vaak dierlijke producten gebruikt, afkomstig van varkens, koeien of zelfs vis. Deze producten versnellen het proces van klaren en maken het filteren gemakkelijker. Dit klaren gebeurt in wijnvaten. Wijn is dus vaak niet veganistisch, meestal zelfs niet eens vegetarisch. Dat is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt als je met je glaasje rosé op het terras zit…
Nieuwe technieken
Gelukkig zijn er tegenwoordig nieuwe technieken, waardoor vegetariërs en veganisten ook kunnen genieten van een wijntje! Zo kan wijn nu ook geklaard en gefilterd worden door de wijn in het vat op koude temperaturen te bewaren, met eiwitten afkomstig van kikkererwten of met bentoniet. Dit is een kleiachtige stof, helemaal vegan dus! Deze veganistische technieken worden vaak gebruikt bij het maken van biologische wijnen, maar niet altijd! Dus niet elke biologische wijn is per definitie vegan.
Welke wijn is vegan?
Maar hoe weet je welke wijn vegan is en welke niet? Dat is soms lastig te vinden. Omdat de dierlijke producten alleen tijdens productieprocessen worden gebruikt, zijn wijnmakers niet verplicht om op de fles te zetten dat er dierlijke producten in zitten. Maar niet getreurd! Op een fles wijn die veganistisch is, staat altijd een vegan logo, gelukkig maar! Zo kun je in een oogopslag zien of een wijn veganistisch is.
Onze favorieten
Gelukkig hoeven vegan wijnen helemaal niet duur of exclusief te zijn! Een tripje naar de Albert Heijn en je hebt er een in huis! Wij zijn gek op deze:
Adobe Cabernet Sauvignon Reserv
Saint Roche Rosé vin biologique
Wild Pig Chardonnay
Notities
Wat is jouw favoriete vegan wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.