Pannenonderzoek: Fissler
Isabel Boerdam

Pannenonderzoek: Fissler

woensdag 27 mei 2015
Mijn ouders kookten altijd uit Fissler pannen.. Toen ik nog thuis woonde keek ik daar niet van op. Ik gebruikte ze gewoon en beschouwde het als ‘een pan’. Toen ik op kamers ging schraapte ik van de zolder wat ik kon vinden en kookte ik een aantal jaar op een soort van tinnen campingpannetjes. Het deed het, maar toen ontdekte ik wel dat Fissler niet zomaar ‘een pan’ was. Inmiddels ben ik het studententijdperk een beetje ontgroeid, heb een fijn huis, een echte keuken en wil nu pannen die daarbij passen. Een pannenonderzoek dus!

Niet zomaar koken
Als je je in pannen gaat verdiepen dan realiseer je je opeens dat het niet zomaar gaat om ‘koken’. Bij een goede pan zit daar zoveel technologie en filosofie achter. Fissler denkt er dan ook al 170 jaar over na. Het bedrijf werd namelijk in 1845 opgericht door de Duitse meneer Fissler en is sindsdien a; die jaren bezig geweest met het kookgemak en –plezier te vergroten door allerlei innovaties die wij als ‘gewoon’ zien. Zo ontwikkelde Fissler de eerste snelkookpan met een instelbaar kookventiel, de eerste anti-aanbaklaag (ja, ook die is uitgevonden!), de eerste pan met handvaten die niet gloeiend heet worden (kan je het je nog voorstellen?), de panbodem die geschikt is voor alle warmtebronnen en dan is het pas 1995!

Innovaties in de keuken
Na die tijd gaat het bij Fissler niet meer om de basis van het koken, maar nog sneller, beter en mooier koken door nieuwe functies zoals de pan waarbij je kan bakken zonder boter of olie, de pan die het mogelijk maakt om zonder verbrande handen of een vergiet je groente af te gieten of de snelkookpan die alles onder hoge druk zo klaar speelt. Hoe ze tot deze innovatieve oplossingen komen? Scheikunde, natuurkunde, ingenieurs alles komt eraan te pas, en natuurlijk een constante kwaliteitscontrole volgens keiharde Duitse maatstaven. Bijzonder toch als je daaraan denkt terwijl je een pannetje met water aan de kook brengt of je vegetarische balletjes nog eens omdraait?

Mijn Fissler experience
Je begrijpt het al. Ik ben mijn ouders achterna gegaan en waardeer nu iedere minuut dat ik van mijn Fissler pannen geniet. Was het een investering? Ja. Maar ik kan in de tijd vooruit kijken en zie hoe mijn ouders hun pannen van ruim 25 jaar geleden (ja, voor mijn geboorte!) nog steeds dagelijks gebruiken. Dus ook al is dat nog heeeeel verweg, hoop ik dat ik over zoveel jaar mijn kind kan uitleggen dat hij/zij nog wel gaat begrijpen dat dit niet zomaar ‘een pan’ is. En nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig: van die hele innovatieve collectie, van de solea tot de luno, intensa, flamma, structura, viseo en original pro, waar is mijn keuze op gevallen? Met trots presenteer ik je mijn pannenla:

  • De kleine steelpan! Altijd handig. Hierin bereid ik bijna iedere ochtend mijn havermoutpap, savonds vaak zilvervliesrijst of quinoa en soms ook pasta (maar dan zit hij wel een beetje vol).  • De enige echte kookpan. Ik heb hem in twee formaten: small en medium zou ik het noemen. De kleine is echt de ideale eenpersoonspan voor al uw doeleinden, de grote is perfect voor soep, opspattende sauzen of grotere hoeveelheden groenten.  • De kookpan met stoominzet! Jaja, daar word je blij van. Als ik een lekkere curry maak of een gerecht met groenten en aardappeltjes, dan kan ik perfect in het vergiet mijn boontjes, erwtjes of andere lichte groente stomen terwijl daaronder de rest kookt. Super handig en het is waar wat ze zeggen: stomen houdt de smaak veel puurder!  • De sauteuse tot slot. Wat een chique naam voor deze half ronde steelpan. Wel eentje waarmee je je direct een kleine chef voelt die de sauzen langs de rand van de pan laat walsen. Fijn om soepjes op te warmen, mijn homemade tomatensaus (al maak ik die meestal in een grote pan) of eitjes koken. Handig: de deksel van de kookpan past erop!


4 Reacties

ha Isabel, mooi dat je zo enthousiast bent over de Fisslerpannen. Ze zijn idd heel mooi van vormgeving. Helaas hebben wij ook andere ervaringen in het gebruik. De deksels sluiten eigenlijk teveel af, waardoor er regelmatig 'overkook' is. En bij ons brak bij een van de pannen - die we nauwelijks gebruikt hadden - er onlangs zomaar een 'greep' af. Dat was heel vreemd om mee te maken. Een ervaring die we niet bij andere eerder gebruikte pannensets meemaakten.

12:17 19 januari 2024

Mag ik een kleine relativering maken, een opmerking in de kantlijn? Dat Fissler goede pannen maakt: geen discussie over. Ben blij met mijn kookpannen van dit merk. Toch kocht ik vorig jaar een kleine braadpan (20 cm) - in de uitverkoop, wat kun je fout doen? Als je dat pannetje niet recht op het gas zet, dus met de handgreep recht naar je toe, valt-ie er bij bij af. Geen handige constructie wat veroorzaakt wordt door een verzwaarde aanhechting van handgreep aan de pan: daardoor kiept-ie om als de pan niet helemaal ondersteund wordt. Da's best onhandig, zo een koop ik niet weer. Ik wil maar zeggen: even testen voor je iets koopt, ook van uitstekende merken!

12:17 19 januari 2024

Dag Hans, helemaal gelijk! En goede kanttekening, altijd welkom :-)

12:17 19 januari 2024

Dag Isabel, wat een heerlijk enthousiasme in je artikel. Ik heb sinds kort ook Fissler pannen en ondanks de investering ben ik er ook elke dag weer blij mee. Ze zijn makkelijk schoon te houden en te krijgen en houden de warmte goed vast. Groeten, Richard

12:17 19 januari 2024

Leuk om te horen Richard! Dank voor je reactie

12:17 19 januari 2024

Dag Isabel, je hebt helemaal gelijk; investeren in goed kookgerei is wijs. Ik had het veel eerder moeten doen, te lang met krijgertjes gewerkt. Nu al ruim 20 jaar heel tevreden met m'n Invicta gietijzeren braadpan. Later kwamen daar de kookpannen van TGFF (The Good Food Factory) in drie maten en een zware koekenpan van Woll-Guss (de TitanPlus) bij. Duurzaam, minder vet nodig en véél gemakkelijker bij zowel het koken zelf als bij het schoonmaken.

12:17 19 januari 2024

Dag Joanna! Dank voor het delen! Heel erg leuk om te lezen :-)

12:17 19 januari 2024

Heb een steelpan van TGFF en die is waardeloos, want m'n inductieplaat ziet 'm nauwelijx.

12:17 19 januari 2024

Persoonlijk vind ik de pannen van TGF waardeloos! Ze voelen degelijk aan echter is de anti aanbak waardeloos, tenzij je graag een beetje teflon bij je maaltijd eet. De anti aanbak gaat ca een jaar mee. Bovendien is de steel kansloos lang waardoor het een gevecht is hem in de vaatmachine te krijgen. Zelf ben ik erg blij met Fissler en WMF.

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.