Met haar boek Bio Budget brengt Natasja Oehlen eindelijk helderheid over het verschil tussen biologische en reguliere voeding. Want, is haar conclusie, biologisch hoeft helemaal niet duur te zijn, als je maar weet hoe! En de positieve gevolgen zijn ook veel groter dan we denken. Meer met minder dus als je kiest voor biologisch!
Hoe het begon…
In 2012 ontwikkelde Natasja Oehlen de website www.biobudget.nl. De website ontstond als uilaatklep van haar ergernis over de voedingsindustrie. Op haar kleurrijke website weet ze de consument op een boeiende en inspirerende manier te informeren over hoe het er nou echt aan toe gaat in voedingsland. Ze geeft je informatie waar je zelf nooit (lang) bij stil had gestaan of over had nagedacht. Als gevolg van het succes van haar website verscheen onlangs een mooi geïllustreerd boek: Bio-Budget. Hét boek over biologisch eten waar je als consument een stuk wijzer van wordt.
De basis van bio
In Bio Budget legt Natasja uit waarom goedkoop voedsel eigenlijk heel duur is, en waarom duur voedsel dus best voordelig kan zijn. Ook laat ze je zien hoe je groenteresten een tweede leven geeft en dat je zelfs zonder groene vingers in alle seizoenen iets kunt bereiken in je tuin. Natasja geeft tips om niet ‘voor je vuilnisbak’ te koken, want het is belangrijk om zoveel mogelijk uit je aankopen te halen en te leren om creatief te zijn met restjes. Sowieso is creatief zijn een must want door creativiteit koop je voor een dubbeltje, en eet je voor een kwartje. Kortom: door slim om te gaan met minimale middelen kan je maximaal genieten! Bio Budget sluit af met ‘Pluk de dag, eet het seizoen’ om het hele jaar door waanzinnig lekker te koken.
Hoe het begon…
In 2012 ontwikkelde Natasja Oehlen de website www.biobudget.nl. De website ontstond als uilaatklep van haar ergernis over de voedingsindustrie. Op haar kleurrijke website weet ze de consument op een boeiende en inspirerende manier te informeren over hoe het er nou echt aan toe gaat in voedingsland. Ze geeft je informatie waar je zelf nooit (lang) bij stil had gestaan of over had nagedacht. Als gevolg van het succes van haar website verscheen onlangs een mooi geïllustreerd boek: Bio-Budget. Hét boek over biologisch eten waar je als consument een stuk wijzer van wordt.
De basis van bio
In Bio Budget legt Natasja uit waarom goedkoop voedsel eigenlijk heel duur is, en waarom duur voedsel dus best voordelig kan zijn. Ook laat ze je zien hoe je groenteresten een tweede leven geeft en dat je zelfs zonder groene vingers in alle seizoenen iets kunt bereiken in je tuin. Natasja geeft tips om niet ‘voor je vuilnisbak’ te koken, want het is belangrijk om zoveel mogelijk uit je aankopen te halen en te leren om creatief te zijn met restjes. Sowieso is creatief zijn een must want door creativiteit koop je voor een dubbeltje, en eet je voor een kwartje. Kortom: door slim om te gaan met minimale middelen kan je maximaal genieten! Bio Budget sluit af met ‘Pluk de dag, eet het seizoen’ om het hele jaar door waanzinnig lekker te koken.
De beste bio tips
Bio Budget staat vol met goede tips en slimme weetjes. Ik zocht er een paar voor je uit:
- A-merk in de aanbieding? Vergelijk de kortingsprijs met het huismerk om te zien of je echt goedkoper uit bent.
- Eet minder zoet. Van zoet krijg je eerder weer trek. Als je je suikergebruik langzaam afbouwt, merk je snel dat je zoetbehoefte daalt.
- Stel een donderniksinjevuilnisbakdag in. Doe minimaal een keer per week geen boodschappen en kook uit je voorraadkast, koelkast en vriezer.
- Superfoods zijn natuurlijk niet supergezond als je niets anders eet. Eet gevarieerd, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt.
De lekkerste bio recepten
Naast tips, handleidingen en weetjes bevat Bio Budget meer dan 80 smakelijke recepten voor van ‘restjesmaaltijden’ tot culinaire hoogstandjes. Zoals de gnocchi met pompoen en pesto van cavelo nero, de rösti van pastinaak, wortel en aardappel, de courgette-perensalade, de snijbietkoekjes met quinoa en feta of de tuinbonenpuree met munt en appel-komkommersalade. Koken, leren en lezen dus!
En onthou:
- “Aan groenten uit het seizoen hoef je maar weinig te doen”
- “Maak je lichaam blij, eet volgens het jaargetij”
- “Eet lokaal en puur, dan is bio niet zo duur”
- “Weinig poen? Eet het seizoen!”
Bio Budget
Natasja Oehlen
Uitgeverij loopvis
ISBN 9789081764841
Prijs 12,50
Ben jij benieuwd geworden naar dit kookboek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.