De Peruaanse keuken
Mariëlle van Stek

De Peruaanse keuken

woensdag 31 oktober 2018

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten. Nu is de Peruaanse keuken aan bod. Aan de hand van Peru: hét kookboek van Gastón Acurio beschrijven we wat Peruaans eten inhoudt. Je kunt veel rijst, stoofschotels en chiligerechten verwachten. Je leest er hier meer over!


Enorme variëteit aan producten
Peru kent meer dan tachtig verschillende klimaten. Deze verscheidenheid zorgt er voor dat er in de Peruaanse keuken ontzettend veel verschillende producten kunnen worden gebruikt. Denk aan aardappel, chilipeper, bonen, cacao, pinda’s, pompoen, avocado, tomaat en quinoa. En niet alleen Peru kan hiervan genieten, maar ook de hele wereld! Deze producten worden namelijk tegenwoordig in bijna elke keuken gegeten. Denk alleen al maar aan hoe populair al die producten ook bij ons thuis zijn!


Kookstijlen
De Peruaanse keuken bevat veel vis en vlees, maar gelukkig ook een hoop groentegerechten. Die combineren ze met rijstschotels: Peru heeft namelijk echt een rijstcultuur. Het is de gewoonte - overgenomen van de Chinezen - om bij alle gerechten witte rijst te eten. De verschillende bereidingswijzen van rijst zullen je nog verbazen over de verschillende texturen! Ook doen ze in Peru veel aan slow cooking, waarmee ze de lekkerste stoofschotels en chiligerechten bereiden.

Culturele invloeden
De Peruaanse keuken is een bom aan verschillende internationale invloeden! In Peru houden ze van rauw en gemarineerd eten. Dit is het resultaat van Japanse tradities. De gerechten die gebakken worden op hoog vuur, zijn juist weer geïnspireerd op de Chinese keuken. Bij stoofschotels worden Europese gerechten geserveerd en de kruiden en aroma’s die worden gebruikt komen veelal uit Afrika.


Regionale keukens
In Peru heeft elke regio zijn eigen keuken. Die keukens hebben allemaal hun eigen gerechten die gebaseerd zijn op de lokale tradities en ingrediënten. Zo kent de keuken in het noorden van Peru veel gerechten met kalebas en chilipeper. In het zuiden vind je veel stoofschotels en maaltijdsoepen met bijvoorbeeld maïs en aardappelen uit Cuzco. Hier worden de recepten van generatie op generatie doorgegeven! Het centrale deel van Peru bevat veel gerechten zoals pachamanca. Deze bevat veel vlees, maar ook veel knolgewassen en groene kruiden. In het Amazone-gebied is het allemaal net wat exotischer door het oerwoud en zijn er bijvoorbeeld gerechten met gefrituurde bakbanaan. Zo heeft Peru een enorme variëteit aan keukens met allerlei andere ingrediënten die resulteren in heerlijke gerechten.


Wat is jouw favoriete Peruaanse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Peru: hét kookboek
Gastón Acurio
Karakter Uitgevers
€19,99


Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.