Vandaag delen wij het Griekse recept voor artisjokken met ei-citroensaus. De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Griekse keuken aan de beurt, hiervoor deden wij inspiratie op van kookboek GREEK. Wij delen de lekkerste vegetarische recepten voor op een Griekse avond!
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
4 flinke artisjokken
1 el citroensap
1 el extra vergine olijfolie, plus extra om erbij te serveren
1 tl zoutvlokken
2 el fijngehakte bladpeterselie
zwart lavazout, ter garnering (bij delicatessenwinkels en online verkrijgbaar)
Artisjokkenweekwater
2 el patentbloem
sap van 1 citroen
2 el zoutvlokken
Ei-citroensaus
500 ml groentebouillon
1 el maïzena
3 eidooiers
2 el citroensap
zoutvlokken en versgemalen witte peperkorrels
Hoe maak je deze artisjokken?
1. Meng voor het artisjokkenweekwater de bloem met wat water en doe het papje in een kom ijskoud water, samen met het citroensap en zout.
2. Snijd met een scherp aardappelmesje de bladeren en binnenste bloem van elke artisjok, tot alleen het hart overblijft. Laat 4 cm van de steel zitten en schil die met een dunschiller. Leg elke artisjok direct in het weekwater om te voorkomen dat ze bruin worden.
3. Breng een grote pan water aan de kook en voeg het citroensap, de olijfolie en de zoutvlokken toe. Voeg de schoongemaakte artisjokken toe en kook die in ca. 5 minuten gaar. Neem ze uit de pan, laat ze goed uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
4. Breng voor de saus de bouillon aan de kook in een schone pan. Meng de maïzena met wat water tot een papje en doe dit beetje bij beetje bij de bouillon, constant kloppend tot de bouillon glad en iets ingedikt is.
5. Kook 2 minuten en neem de pan dan van het vuur. Klop in een kom de eidooiers en het citroensap door elkaar, en klop dit door de bouillon. Zet de pan nog 1 minuut op het vuur zodat de saus weer warm wordt, zónder te koken, en breng de saus op smaak met zout en peper.
6. Schenk de saus over de artisjokken en strooi de peterselie erover. Serveer besprenkeld met wat olijfolie en bestrooid met zwart lavazout.
Eet smakelijk!
Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!
Greek
George Calombaris
Uitgeverij: Good Cook B.V.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
4 flinke artisjokken
1 el citroensap
1 el extra vergine olijfolie, plus extra om erbij te serveren
1 tl zoutvlokken
2 el fijngehakte bladpeterselie
zwart lavazout, ter garnering (bij delicatessenwinkels en online verkrijgbaar)
Artisjokkenweekwater
2 el patentbloem
sap van 1 citroen
2 el zoutvlokken
Ei-citroensaus
500 ml groentebouillon
1 el maïzena
3 eidooiers
2 el citroensap
zoutvlokken en versgemalen witte peperkorrels
Hoe maak je deze artisjokken?
1. Meng voor het artisjokkenweekwater de bloem met wat water en doe het papje in een kom ijskoud water, samen met het citroensap en zout.
2. Snijd met een scherp aardappelmesje de bladeren en binnenste bloem van elke artisjok, tot alleen het hart overblijft. Laat 4 cm van de steel zitten en schil die met een dunschiller. Leg elke artisjok direct in het weekwater om te voorkomen dat ze bruin worden.
3. Breng een grote pan water aan de kook en voeg het citroensap, de olijfolie en de zoutvlokken toe. Voeg de schoongemaakte artisjokken toe en kook die in ca. 5 minuten gaar. Neem ze uit de pan, laat ze goed uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
4. Breng voor de saus de bouillon aan de kook in een schone pan. Meng de maïzena met wat water tot een papje en doe dit beetje bij beetje bij de bouillon, constant kloppend tot de bouillon glad en iets ingedikt is.
5. Kook 2 minuten en neem de pan dan van het vuur. Klop in een kom de eidooiers en het citroensap door elkaar, en klop dit door de bouillon. Zet de pan nog 1 minuut op het vuur zodat de saus weer warm wordt, zónder te koken, en breng de saus op smaak met zout en peper.
6. Schenk de saus over de artisjokken en strooi de peterselie erover. Serveer besprenkeld met wat olijfolie en bestrooid met zwart lavazout.
Eet smakelijk!
Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!
Greek
George Calombaris
Uitgeverij: Good Cook B.V.
Notities
Wil jij meer recepten proeven met artisjok? Neem dan eens een kijkje in dit artikel met onze favoriete artisjok recepten!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.