Griekse keuken: Saganaki met glyko van kumquat en aalbessen
Daniëlle van Kampen

Griekse keuken: Saganaki met glyko van kumquat en aalbessen

dinsdag 02 april 2019
Wij delen de lekkerste vegetarische recepten voor op een Griekse avond! De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Griekse keuken aan de beurt, hiervoor deden wij inspiratie op van kookboek GREEK. Dit boek is geschreven door George Calombaris, bekend als presentator van Masterchef Australia.

Vandaag delen wij het recept voor saganaki met glyko van kumquat en aalbessen. Denk je nu ook: saganaki en glyko, wat?! Saganaki is zoutige kaas met zoetzure jam (glyko). De glyko maak je in dit recept van kumquat en aalbessen, die je ook kunt bewaren in een grote pot!

Ingrediënten
Voor 4 personen

Voor de saganaki
70 ml extra vergine olijfolie
4 plakjes kefalougraviera (harde kaas van schaap en geit, te vervangen door goede parmezaan) van elk 80 g

Glyko van kumquat en aalbessen
300 g kumquats
1 tl zwart mosterdzaad
1 tl geel mosterdzaad
50 g aalbessen
40 g fijne kristalsuiker
80 ml chardonnay-azijn (of andere goede witttwijnazijn)

Bereidingswijze
1. Maak eerst de glyko van kumquat en aalbessen. Doe de kumquats in een middelgrote pan en zet ze onder koud water. Breng dat aan de kook op hoog vuur, giet alles door een zeef en gooi het water weg. Herhaal dit proces nog twee keer, steeds met vers water. Voeg als het water de laatste keer kookt de overige ingrediënten toe, behalve de olie en de kaas, en laat ze 15 tot 20 minuten zachtjes koken, tot de meeste vloeistof is verdampt.
3. Verhit de olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op matig hoog vuur. Leg de plakjes kaas in de hete pan en bak ze 2 minuten aan elke kant tot ze goudgeel zijn en zacht aanvoelen.
4. Serveer de gebakken kaas op een warm bord en lepel de warme glyko erover. Serveer direct.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!!

GREEK uit de keuken van George Calombaris
George Calombaris
Uitgeverij: Good Cook B.V.

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.