Plant & eter: Sizzling citruscake
Mariëlle van Stek

Plant & eter: Sizzling citruscake

woensdag 18 juli 2018





Wil je meer weten over de voordelen van een vegetarisch of plant-based dieet? Plant & eter legt de gezonde effecten van groente, fruit en noten uit. Groenten, maar ook planten bevatten een diversiteit aan natuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen en zitten vol essentiële voedingstoffen. Het boek Plant & eter staat vol heerlijke recepten en interessante weetjes over gezonde voedingsproducten. Dit recept uit het boek voor citruscake is ontzettend lekker! De frisse citrussmaak is ideaal voor deze zomerse dagen. Heb jij er al zin in?

Ingrediënten
200 g tarwemeel
1 tl bakpoeder
100 ml zonnebloemolie of 100 g boter
100 g rietsuiker
3 eieren
2 rijpe biologische citroenen
2 navelsinaasappels
40 ml vlierbessensiroop






Bereidingswijze
1. Verhit de oven voor op 170 °C. Meng de boter of zonnebloemolie en suiker tot een glad mengsel. Klop in 5 min de eieren één voor één met een handmixer door het mengsel, zodat het beslag luchtig wordt.
2. Rasp de gele buitenlaag van de schil van twee citroenen. Bewaar wat citroenrasp voor de garnering.
3. Pers de sinaasappels.
4. Voeg het meel, de citroenrasp, de vlierbessensiroop en het sinaasappelsap toe aan het beslag en klop het beslag nog één minuut op de hoogste stand.
5. Giet het beslag in de vorm. Bak de taart in 45 tot ­50 min in de oven bij 170 °C. Laat de taart daarna afkoelen.

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Plant & eter
Auteur: Evelien Rozema
Uitgever: knnvuitgeverij.nl
ISBN: 9789050116466
Prijs: €19,95






Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

4 Reacties

Hoi, Lijkt me heerlijk recept! Er staat alleen 100 "gr" zonnebloemolie vermeld en daarna wordt er gesproken over boter. Moet het misschien 100 ml olie zijn of 100 toch gram boter? Ik hoor het graag!

11:59 19 januari 2024

Hoi Sandra, dat is inderdaad heel onduidelijk, onze excuses! Dit recept hebben wij gedeeld uit het kookboek Plant & Eter, maar hebben nog even kritisch naar het recept gekeken. In principe kan je het recept maken met 100 ml zonnebloemolie, dan is het recept plantaardig. Ook zou je het kunnen maken met 100 g boter.

11:59 19 januari 2024

Bij het recept citruscake ontbreekt de boter in de ingrediënten

11:59 19 januari 2024

Hi Caro, heel scherp! In de ingrediëntenlijst staat zonnebloemolie en in het recept boter. Dat is verwarrend! Je kan voor dit recept of 100 g boter of 100 ml zonnebloemolie gebruiken. Groetjes, Lieske

11:59 19 januari 2024

Voor wat kan ik de eieren vervangen om hem echt plantaardig te maken? Ik wil hem graag vandaag proberen. Het is de perfecte dag voor citroen:)

11:59 19 januari 2024

Hi Marieke, sorry voor de late reactie! Op ons blog vind je een heel artikel over 'ei en vervangers' (kan je vinden via de zoekbalk), maar voor deze cake zou ik kiezen voor een 'chia egg'. Oftewel 1 eetlepel chiazaad op 3 eetlepels water = 1 ei. Mengen en 10 minuten laten intrekken, dan in het beslag verwerken alsof het ei is. Succes!

11:59 19 januari 2024

In het recept van de citroëncake staat dat er boter in moet, maar niet hoeveel. Zou u mijn dit kunnen vertellen? Vriendelijke groeten, Freddie

11:59 19 januari 2024

Hoi Freddie, fijn dat je zo oplettend bent! Je kan voor dit recept of 100 g boter of 100 ml zonnebloem olie gebruiken. Dit stond in het recept niet duidelijk aangegeven. Inmiddels is het aangepast, ik hoop dat je zo aan de slag kunt! Groetjes, Lieske

11:59 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.