REVIEW: Zin in salade
Tessa Emmen

REVIEW: Zin in salade

maandag 17 juli 2023
Het kookboek 'Zin in salade' van Bibi Loomans, culinair redacteur en tv-kok bij Koffietijd, is een inspirerende gids voor het creëren van smaakvolle en creatieve salades. Met meer dan 50 seizoensgebonden recepten, waarvan de meeste vegetarisch, biedt Bibi een frisse kijk op salades en daagt ze je uit om traditionele salades achterwege te laten. Het boek moedigt aan om te experimenteren met ingrediënten uit je koelkast en voorraadkast, waardoor je geen voedsel verspilt. Of je nu een snelle lunch wilt, een feestelijk diner wilt bereiden of een zomerse barbecue plant, dit kookboek voorziet je in heerlijke en gezonde opties voor elke gelegenheid. Verrijk je salade-ervaring met dit prachtige kookboek vol creativiteit en smaak.

 

Inhoud en structuur


Het kookboek begint met een uitgebreid voorwoord waarin Bibi haar passie voor eten deelt en hoe deze passie is ontstaan. Ze vertelt dat haar culinaire vaardigheden al van jongs af aan zijn ontwikkeld, dankzij haar inspirerende moeder, die ze ook in het voorwoord bedankt. Bibi heeft van haar liefde voor koken en eten inmiddels haar beroep gemaakt. In het hoofdstuk 'Do's en don't' deelt Bibi geen strikte regels, want die zijn er niet voor salades. In plaats daarvan biedt ze handige tips om je salades echt lekker te maken. Vervolgens volgt het hoofdstuk 'Voorraadkast', waarin Bibi beschrijft welke basisproducten zij standaard in haar voorraadkast heeft staan. Hoewel ze benadrukt dat dit voor iedereen persoonlijk is, vormt de inhoud van haar voorraadkast een basis waarmee je snel en gemakkelijk alle recepten in dit boek kunt bereiden. Bibi sluit dit kookboek af met een uitleg over enkele handige keukentools die zij graag gebruikt en die van pas kunnen komen bij het bereiden van je salade, zoals een dunschiller.

De recepten zijn onderverdeeld naar de vier seizoenen. Bij de zomerse recepten kun je bijvoorbeeld denken aan gerechten voor op de barbecue, zoals romescodip of gegrilde snijbonen met labneh en harissaboter. Het klinkt absoluut heerlijk! Daarnaast bevat het kookboek ook recepten om je salade naar een hoger niveau te tillen, zoals dressings en knapperige toppings zoals miso-mayo en dukkah.
Bibi sluit haar kookboek af met een dankwoord aan alle mensen die hebben bijgedragen aan het tot stand komen van dit boek. Als laatste vind je achter nog een register waar je verschillende ingrediënten kunt opzoeken.

 

Lay-out


Op de cover van het kookboek zie je Bibi in een prachtige felroze jurk, met een kleurrijke salade in haar hand. Klaar om van haar maaltijd te genieten in de buitenlucht. De roze tinten die op de cover te zien zijn, zie je door het hele boek terug. De vormgeving is mega vrolijk en verfrissend. Het boek bevat ook enkele foto's van Bibi zelf, waarop ze stralend lacht. Bij de meeste recepten worden prachtige foto's getoond die een lust voor het oog zijn. De presentatie van de gerechten is niet overdreven gestyled, maar juist speels en uitnodigend. Hier en daar zie je zelfs een gerecht waar al een hap uit genomen is. Dit wekt niet alleen extra eetlust op, maar geeft ook het gevoel dat iedereen in staat is om deze recepten te maken. Daarnaast is er rekening gehouden met het gebruik van servies dat past bij de gerechten, met veel aandacht voor groenten van eigen bodem. Het landelijke servies draagt bij aan de algehele sfeer van het boek.

 

Recepten


Het kookboek 'Zin in salade' biedt een fantastische verzameling met meer dan 50 salades die het hele jaar door gegeten kunnen worden en perfect passen bij elk seizoen. Wat dit boek echt onderscheidt is de veelzijdigheid van de recepten, die geschikt zijn voor elke gelegenheid. Of het nu een chique diner met vrienden is of een eenvoudige kantoorlunch. Bovendien wordt er sterk rekening gehouden met duurzaamheid in de recepten. Bibi daagt je uit om te kijken naar wat je al in je voorraad- of koelkast hebt, zodat je geen voedsel hoeft weg te gooien. Dit boek gaat verder dan gewone salades en moedigt je aan om je creativiteit te uiten door zelfgemaakte kruidenolie en ingemaakte venkel toe te voegen, waardoor je salades nog lekkerder worden. Bovendien zijn de meeste recepten vegetarisch, waardoor het boek aantrekkelijk is voor een breed scala aan mensen.

Elk recept begint met een leuk verhaaltje, dat soms een persoonlijke anekdote bevat over hoe het recept is ontstaan. Terwijl er een andere keer juist handige tips worden gegeven waar je op moet letten tijdens het bereiden van het gerecht. Wat betreft de moeilijkheidsgraad en ingrediënten, variëren de recepten, maar veel ingrediënten zul je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebben staan en de overige zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt.

 

Al met al…


'Zin in salade' is een inspirerend kookboek vol seizoensgebonden en vegetarische recepten. Bibi Loomans daagt je uit om creatieve salades te maken met ingrediënten uit je voorraadkast. Met tips voor heerlijke dressings en knapperige toppings brengt ze je salades naar een hoger niveau. Een waardevolle aanwinst voor saladeliefhebbers!Benieuwd geworden naar ‘Zin in salade‘ of heb je dit kookboek al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!Zin in salade
Bol.com | Libris
Bibi Loomans
27,99 | Fontaine Uitgevers 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.