Scandinavische keuken: romige gort met courgette en paddenstoelen
Mariëlle van Stek

Scandinavische keuken: romige gort met courgette en paddenstoelen

donderdag 09 augustus 2018
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de bestekookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Scandinavische keuken aan bod! Hiervoor gebruikten we Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann. Dikke aanrader!

Vandaag delen we het recept voor romige gort met courgette en paddenstoelen. De gort wordt op zo'n manier bereid dat het romig wordt. Hierdoor wordt het vaak met risotto vergeleken, maar de uiteindelijke textuur is niet helemaal hetzelfde. Het lijkt een beetje op de pap die in Scandinavië gegeten wordt. Pap is daar eeuwenlang het standaard gerecht geweest. Nu is het terug van weggeweest en worden er vele lekkere gerechten mee gemaakt, zoals deze romige gort!





Ingrediënten
Voor 4 personen
1 courgette
2 el extra vergine olijfolie
200 g paddenstoelen
1 sjalot, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 el fijngehakte tijmblaadjes
250 g gort
700 ml water
50 g boter
50 g Parmezaanse kaas, geraspt en extra voor erbij
zout en vers gemalen zwarte peper
gehakte krulpeterselie, voor erbij






Bereidingswijze
Snijd de courgette in blokjes van 5 mm. Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan, doe de courgetteblokjes erbij en bak op zacht vuur tot ze beginnen te bruinen. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in vieren. Voeg de paddenstoelen, sjalot, knoflook en tijm bij de courgette en laat nog 5 min. zachtjes bakken. Doe de gort erbij en roer goed door. Laat een paar minuten meebakken, giet dan het water erbij en roer goed door. Let op dat het niet droogkookt, voeg eventueel extra water toe. Breng op smaak met zout.

Doe de boter en de Parmezaanse kaas erbij als de gort gaar is, proef of het goed op smaak is en roer nog eens door. Serveer direct, met wat extra geraspte Parmezaanse kaas en gehakte peterselie erover en een salade erbij.

Scandinavisch Comfort Food
Trine Hahnemann
€ 29,99
Terra
ISBN: 9789089897473



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij dit recept gemaakt? Of een ander recept uit Scandinavisch Comfort Food? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!




Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Hoi! Ik ga dit recept eens proberen. Moet ik de gort gewoon droog gebruiken, niet voorweken of - koken? Ik hoor graag!

11:59 19 januari 2024

Hi Judith, je kunt de gort droog gebruiken!

11:59 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.