Simpel van Ottolenghi: gepofte aardappels met spinazie en gorgonzola
Mariëlle van Stek

Simpel van Ottolenghi: gepofte aardappels met spinazie en gorgonzola

woensdag 17 oktober 2018
Yotam Ottolenghi. Mocht je hem nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Deze alomprezen groenteheld staat bekend om zijn heerlijke recepten. Dit recept uit zijn nieuwste boek Simpel is heel eenvoudig te maken, maar zo lekker en smaakvol. Probeer nu zelf deze knapperige, gepofte aardappels met spinazie, gorgonzola en walnoten voor de bite. Doordat je de buitenkant extra knapperig bakt en de binnenkant pureert en romig maakt, heb je een heerlijke tegengestelde structuur.

Ingrediënten
Voor 2 personen
2 grote aardappels om te poffen (700 g)
25 g boter
3 eetl. slagroom
60 g gorgonzola
200 g jonge spinazieblaadjes
20 g halve walnoten, licht geroosterd en in stukken van 1 cm gebroken (naar keuze)
zout en zwarte peper

Bereidingswijze

 1. Verhit de oven tot 220 °C.

 2. Prik de aardappels op verschillende plaatsen in met een vork en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Pof ze circa 1 uur in de oven tot het vruchtvlees helemaal gaar is. Haal de aardappels uit de oven en snijd ze over de lengte doormidden. Schep het vruchtvlees eruit, doe het in een middelgrote kom en zet de lege schillen weer op de bakplaat voor later. Pureer de aardappels grof met 20 gram boter, de room, gorgonzola, 1/2 theelepel zout en royaal versgemalen peper en zet de kom opzij.

 3. Verdeel de overgebleven 5 gram boter over de halve schillen. Bestrooi de binnenkant royaal met zout en bak ze weer 8 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de oven en zet ze opzij.

 4. Zet een middelgrote pan die voor de helft met water met zout is gevuld op hoog vuur. Voeg als het water kookt de spinazie toe en laat hem in 10-15 seconden net slinken. Giet de spinazie af en knijp er zo veel mogelijk water uit. Roer de spinazie door de aardappelpuree en schep het mengsel als bergjes in de halve schillen. Bak de gevulde aardappels weer in de oven tot de bovenkant van de puree knapperig en goudbruin is. Haal de gevulde aardappels uit de oven, bestrooi ze eventueel met de walnoten en dien ze op.

Ben jij fan van Ottolenghi? Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Simpel
Yotam Ottolenghi
Foto's: door Jonathan Lovekin
Uitgeverij: Fontaine
Prijs: €29,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

6 Reacties

De laatste stap: bak de gevulde aardappels weer in de oven tot de bovenkant van de puree knapperig en goudbruin is. Iemand enig idee hoe lang dit ongeveer is en op welke temperatuur?

11:56 19 januari 2024

Vandaag klaargemaakt en gegeten. Voortreffelijk. Volgens mij leent het recept zich uitstekend om heerlijk mee te varieren. Wat ons betreft een echte aanrader.

11:56 19 januari 2024

Uhm, snel gerecht? Eerst de aardappels een uur poffen en dan kun je aan de slag, dat vind ik niet echt snel ...

11:56 19 januari 2024

Hoi Wendela, misschien niet heel snel, wel simpel! eén lekker

11:56 19 januari 2024

Lijkt me heerlijk! Nog suggesties om te combineren?

11:56 19 januari 2024

Hi Marijke, is ook heerlijk! Ik zou hem denk ik combineren met een frisse salade erbij, of als je trek hebt met een paddenstoelenburger of vegaburger :-)

11:56 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.