Veggie & Vegan hamburgers: klassieke buns
Daniëlle van Kampen

Veggie & Vegan hamburgers: klassieke buns

donderdag 31 januari 2019
Maak kennis met het kookboek Veggie & Vegan hamburgers van Jonathan Hade. Het boek staat vol recepten voor vegetarische én veganistische burgers: van een kastanje-paddenstoelen-pastinaakburger tot aan grilled halloumi. In dit boek vind je smakelijke recepten voor zelfgemaakte buns, hamburgers, sauzen en nog meer! Vandaag staat het recept van een klassiek hamburgerbroodje voor je klaar. Vanbuiten knapperig, vanbinnen zacht. De klassieke buns passen bij nagenoeg elke burger. Overigens zijn de smaak en het uiterlijk van de veganistische variant minstens zo goed als die van de vegetarische hamburgerbroodjes – gewoon proberen!

Ingrediënten
Vegetarisch
1 blokje verse gist (42 g), op kamertemperatuur
250 ml warm water
500 g tarwebloem
2 eieren
30 g boter, vloeibaar
1 el agavediksap
2 tl zout
3 el melk
sesamzaad, geroosterd

Veganistisch
1 blokje verse gist (42 g), op kamertemperatuur
275 ml warm water + 2 el water
500 g tarwebloem
1 el sojameel
30 g sojaboter, vloeibaar
1 el agavediksap
2 tl zout
3 el kokosmelk
sesamzaad, geroosterd

Bereidingswijze

  1. Brokkel de gist in het water en roer het mengsel samen met 60 g van de bloem in een grote kom tot er geen klonten meer zijn. Laat 15 minuten rusten.

  2. Voeg 1 ei toe (roer voor de veganistische variant 1 eetlepen sojameel door 2 eetlepels water) en de rest van de ingrediënten, behalve de melk en het sesamzaad. kneed hiervan met een handmixer of met de hand gedurende ongeveer 10 minuten een deeg. Het deeg moet licht plakkerig blijven, maar niet aan de vingers blijven plakken. Voeg zo nodig nog een beetje bloem toe. Laat het deeg op een warme plek afge­dekt 45-60 minuten rusten.

  3. Bestuif het werkblad met bloem, leg het deeg erop en verdeel het in 9 porties van ca. 85 gram. Bol het deeg op en rol het met een deegroller uit tot vingerdikte. Verdeel de bolletjes over een met bakpapier bedekte bakplaat, bedek ze met bakpapier en laat ze nog 60 minuten rusten op een warme plek. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte 200 °C).

  4. Meng 3 eetlepels melk met een ei (vegetarische variant) en smeer hiermee zorgvuldig de bovenkant van de buns in. Smeer voor de veganistische variant alleen met kokos­melk in. Bestrooi met sesamzaad.

  5. Bak de buns gedurende circa 16 minuten in het midden van de oven tot ze een goudbruine kleur hebben.


Tip: In plaats van sesamzaad kun je bijvoorbeeld ook chiazaad of maanzaad op de burgers strooien.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!!

Veggie & Vegan hamburgers
Jonathan Hade
Uitgeverij: Deltas/Chantecler

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.