Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in het Nederlandse kook- en voedingspatroon. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Vietnamese keuken aan de hand van het mooie kookboek: Vietnamees van Uyen Luu! Benieuwd geworden? Lees snel verder!
De keuken
De essentie van de Vietnamese keuken is koken met wat je in huis hebt en de gerechten aanpassen aan wat er verkrijgbaar is. Dit hangt dus ook af van wat er in het seizoen is. Als je uit dit boek kookt, zul je zien dat je voor de Vietnamese keuken maar een paar essentiële ingrediënten nodig hebt. Vervolgens hoef je je maar aan één regel te houden: er moet een evenwicht zijn tussen zoet, zuur, zout, umami, bitter en pittig. Wanneer elk element in een gerecht aanwezig is, bevat het de perfecte balans. Om ervoor te zorgen dat gerechten deze verschillende smaken bevatten, wordt er veel gebruik gemaakt van sauzen, verse kruiden, pepers, siropen en azijn.
Familie
In de Vietnamese cultuur is eten met familie het allerbelangrijkste. Uyen denkt daarom vaak terug aan haar familie en vroege jeugdherinneringen. Als ze thuis bij haar oma at, vulde ze haar kom als eerste. In de Vietnamese cultuur geef je namelijk eerst eten aan je dierbaren en daarna pas aan jezelf. Daarom scheppen Vietnamezen zoveel genoegen in het maken van een heerlijke maaltijd: deze staat symbool voor hun gevoelens. Degenen voor wie is gekookt ontvangen de mooie, smaakvolle maaltijd als een geschenk, een symbool van grootse affectie.
Recepten
De recepten zijn heel divers, denk aan glasnoedels met groente, pandanijs en matchacrêpes! De Vietnamese keuken kent veel snelle gerechten met verse groentes en diepe smaken. Het boek maakt onderscheid in salades, rijstgerechten, noedelsoepen, groentes, feestmaaltijden, basisrecepten en zoete hapjes om te delen! Het boek wordt ondersteund met prachtige foto's van de kleurrijke gerechten. Het boek beslaat voor een deel gerechten met vlees of vis, maar ook deze recepten zijn hartstikke bruikbaar. Vervang de kip bijvoorbeeld met je favoriete vleesvervanger of neem de marinade en sauzen uit een recept over!
Al met al..
Is het Vietnamees van Uyen Luu een prachtig kookboek, die je een kijkje geeft in de wereldse Vietnamese keuken! Een mooi handboek om de geurige en kleurige keuken zelf in huis te halen!
Ben jij benieuwd geworden naar Vietnamees? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Vietnamees
Uyen Luu
Uitgever: Hardie Grant Books (UK)
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Heb het boek aangeschaft door jullie bespreking en ben toch wat verbaast dat er een recensie van dit boek staat op de hippe vegetariër. Het is buiten de toetjes om écht zoeken naar recepten waar vlees of vis niet de basis vormen van het recept. Natuurlijk kan je overal ‘omheen’ koken, maar dit is me iets te gortig om te gebruiken.
11:38 19 januari 2024Hi Knaai, Wat vervelend om te horen dat je niet blij bent met dit kookboek! Wij proberen er erg op te letten dat we enkel kookboeken delen met een groot vegetarisch aanbod. Dat is bij dit kookboek dan mis gegaan! Mijn excuses hiervoor, ik ga er nog strenger op letten in de toekomst! Lieve groet, Jitske
11:38 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.