Brandnetelsoep
Lieske van der Waals

Brandnetelsoep

woensdag 01 augustus 2018
Naar recept
Soep
Nederland

Vandaag delen we het recept voor brandnetelsoep uit het kookboek Wild Plukken van Leoniek Bontje & Yvet Noordermeer. De dames nemen je mee de Hollandse natuur in, aan de hand van de seizoenen. Met dit kookboek wil het duo mensen bewust maken van alle smaakvolle eetbare planten, bessen, zaden en noten om ons heen.

Ingrediënten

10 minuten voorbereiden
20 minuten koken

Voor

4

personen

Wat heb je nodig?

Hoe maak je deze brandnetelsoep?

Stap 1

Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de ui fijn.

Stap 2

Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een vergiet. Gebruik eventueel keukenhandschoenen of plastic zakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet.

Stap 3

Hak de brandnetelbladeren fijn.

Stap 4

Doe de roomboter in de pan en fruit hierin eerst 2 minuten de ui en voeg daarna de knoflook toe. Doe dan de aardappel en de bouillon erbij en ten slotte de brandnetels.

Stap 5

Laat de soep 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.

Stap 6

Maak de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper en de room.

Tip!

Ben je geïnteresseerd in het Keto dieet? Misschien is het Keto Revolutie all-in-one pakket wel iets voor jou!

Heb jij dit recept al gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Wild Plukken
Auteur: Leoniek Bontje & Yvet Noordermeer
Uitgever: TERRA

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

10 Reacties

Dit was in mijn kooktijd -gaf 30 jaar kookles, ben nu 94- en die soep was voor geitenharen sokken types; nu ben ik zeer geïnteresseerd vanwege de nieren. Ik zal het dus uit een pakje uit de natuurwinkel proberen . Je hoort later.

14:30 08 oktober 2024

Hi Tine. We zijn benieuwd wat je van de soep vindt! Liefs, Karlijn

20:13 28 oktober 2024

Is een leuk recept. Heb het een paar keer met het 'onkruid' op ons naastgelegen geprobeerd. Vond het eerste recept een beetje smaak missen. Tweede keer met zalm gedaan en dat was al beter. Derde keer met champignon bouillon en gerookte spekjes gemaakt. Dat was de perfecte match. Ik vries nu brandnetel blaadjes in om te kijken of het later in het jaar ook lukt met ingevroren ingrediënten.

11:48 29 mei 2024

Hallo ! Is er iets lekkers te maken met heremoes ?

14:13 20 mei 2024

Hi Filip, je kunt dit zeker eten. Maar je kunt er ook heerlijke thee mee maken! Liefs, Karlijn

11:12 22 mei 2024

Net brandneteltoppen in eigen tuin geplukt. Veilig en vertrouwd want er komt geen gif in mijn tuin en de tuin ligt ver genoeg van een weg af dus ook weinig neerslag van verkeer. Ik las hierboven heksensoep 👌🏻 die ga ik er ook voor gebruiken. Ik gebruik meer gekke namen voor gerechten die mijn kinderen denken niet te lusten 😂. Hatseflats en Stimpestamp gaat er in als waren ze turfgravers. Zelf ga ik wat gerookte zalm snippertjes toevoegen 🤤

16:56 30 april 2024

Hi Ingrid, wat een leuk berichtje! Fijn om te lezen dat je dit recept hebt gemaakt. Wat vond je ervan? Liefs, Karlijn

11:12 22 mei 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.