Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: Wat zijn tannines? Waar dienen ze voor? Niek legt het je uit! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!
https://www.youtube.com/watch?v=X8rKOAw5N_E
Iedereen heeft wel eens een hele droge, wrange wijn geproefd. Dat komt door tannines. Maar wat zijn tannines?
WAAR KOMT TANNINE VANDAAN: Tannine komt voor in de schillen, pitten en steeltjes van druiven. Dit wordt ook wel looizuur genoemd. Tannine komt echter ook voor in het hout van het vat.
WAT IS TANNINE: Tannine is een belangrijk element in de wijn. Het stofje houdt als het ware alle componenten van de wijn bij elkaar en legt een verbinding tussen de kleurstoffen. Bij een oudere wijn vormen de tannines hechtere verbindingen. Hierdoor worden ze te zwaar en breken ze af, waardoor ze onderin de fles terecht komen. Dat wordt depot genoemd. Oudere wijnen hebben om deze reden kleurverlies.
BELANG VAN TANNINE: Tannines zijn dus in rode wijn nodig om de wijn te verbinden en de rode kleur bij elkaar te houden. De kunst van wijn maken is de balans vinden in de hoeveelheid tannines. Teveel tannine maakt de wijn te droog, maar te weinig tannine zorgt ervoor dat de wijn vooral sap is, in plaats van wijn!
Proost!
Heb jij ook een prangende wijnvraag? Laat het ons weten! Wie geeft Niek dan in zijn volgende filmpje antwoord op jouw vraag!
Dank aan Shutterstock voor de foto.
https://www.youtube.com/watch?v=X8rKOAw5N_E
Iedereen heeft wel eens een hele droge, wrange wijn geproefd. Dat komt door tannines. Maar wat zijn tannines?
WAAR KOMT TANNINE VANDAAN: Tannine komt voor in de schillen, pitten en steeltjes van druiven. Dit wordt ook wel looizuur genoemd. Tannine komt echter ook voor in het hout van het vat.
WAT IS TANNINE: Tannine is een belangrijk element in de wijn. Het stofje houdt als het ware alle componenten van de wijn bij elkaar en legt een verbinding tussen de kleurstoffen. Bij een oudere wijn vormen de tannines hechtere verbindingen. Hierdoor worden ze te zwaar en breken ze af, waardoor ze onderin de fles terecht komen. Dat wordt depot genoemd. Oudere wijnen hebben om deze reden kleurverlies.
BELANG VAN TANNINE: Tannines zijn dus in rode wijn nodig om de wijn te verbinden en de rode kleur bij elkaar te houden. De kunst van wijn maken is de balans vinden in de hoeveelheid tannines. Teveel tannine maakt de wijn te droog, maar te weinig tannine zorgt ervoor dat de wijn vooral sap is, in plaats van wijn!
Proost!
Heb jij ook een prangende wijnvraag? Laat het ons weten! Wie geeft Niek dan in zijn volgende filmpje antwoord op jouw vraag!
Dank aan Shutterstock voor de foto.
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.