Voordelen van je eigen notenmelk maken
Dat melk alleen maar van een koe komt is al langere tijd achterhaald, en dat is terug te zien in het aanbod van plantaardige melk in de supermarkt. Maar je kunt natuurlijk ook zelf notenmelk maken, want dat is niet alleen erg leuk om te doen, maar zelfgemaakt betekent vaak ook dat het beter smaakt! Want wie houdt er niet van vers?
Wanneer je zelf notenmelk maakt, is het heel erg leuk dat je je eigen bron van eiwitten kan kiezen. Kies bijvoorbeeld uit amandelen, hazelnoten, cashewnoten of zelfs walnoten. De keuze is helemaal aan jou! Je kan dus ook kiezen voor een mengsel van noten die je in huis hebt liggen. Daar komt ook meteen het voordeel bij kijken dat je de vrijheid hebt om te spelen met de ingrediënten, dit betekent dat je ingrediënten toe kan voegen zoals kaneel, agavesiroop of dadels om je notenmelk een eigen twist te geven.
Zo kan je er ook meteen voor zorgen dat er geen onnodige conserveringsmiddelen, zoetstoffen of suikers in je notenmelk zitten. Als kers op de taart zorg je ook dat je minder afval hebt, omdat je je notenmelk in een herbruikbare fles kan bewaren. Win-win-win toch?
Blender, keukenmachine of slowjuicer
Je kan notenmelk maken met een blender, keukenmachine of slowjuicer. Elk apparaat heeft zijn eigen manier van werken en geeft een iets ander resultaat.
Met een blender pureer je de geweekte noten samen met water tot een glad mengsel. Daarna moet je het mengsel zeven met een notenmelkzak, kaasdoek of fijne zeef om de melk te scheiden van de pulp. Dit proces is snel en eenvoudig, en een blender levert doorgaans romige melk op. Het nadeel is wel dat het zeven een extra stap is.
Een keukenmachine werkt bijna hetzelfde, maar de noten zijn vaak iets minder fijn dan een blender. Hierdoor kan de melk wat minder romig zijn. De keukenmachine is wel ideaal als je grotere hoeveelheden wilt maken of een dikkere basis nodig hebt. Ook hier moet je het mengsel na afloop zeven.
Met een slowjuicer gaat het weer net even anders. Je voert de geweekte noten samen met water door de slowjuicer, die automatisch de melk van de pulp scheidt. Dit levert gladde, romige melk op zonder dat je extra hoeft te zeven. Niet alle slowjuicers zijn echter geschikt voor noten en water dus controleer dit vooraf. Het proces kan ook iets meer tijd in beslag nemen.
Tips voordat je gaat starten!
Als je zelf notenmelk gaat maken zijn er een paar dingen waar je op moet letten, namelijk dat je de noten altijd 9-12 uur moet laten weken voor gebruik. Ook werkt het maken van notenmelk het beste als je kiest voor rauwe en ongezouten noten, in plaats van geroosterde of gekookte noten met een laagje zout eromheen. Als laatste is het belangrijk om verschillende combinaties te proberen! Gebruik niet alleen amandelen, maar probeer bijvoorbeeld een combinatie van hazelnoten, macadamia’s, walnoten of zelfs pecanoten. Het is jouw feestje!
Ingrediënten
Voor
personen
Wat heb je nodig?
Bereidingswijze
Stap 1
Begin met het weken van de noten, doe dit al de nacht van tevoren omdat de noten minimaal 9-12 uur moeten weken. Hierdoor worden de noten zacht genoeg om er melk van te maken.
Stap 2
Was de noten goed voordat je ze gaat verwerken. Voeg de noten samen met het water beetje bij beetje door een slowjuicer die geschikt is voor notenmelk of blend de noten in een keukenmachine of blender en voeg water toe totdat het jouw gewenste consistentie bereikt. Hoe meer noten en hoe minder water, hoe romiger de melk wordt.
Stap 3
Heb je een slowjuicer die geschikt is voor het maken van notenmelk? Sla deze stap over! Haal wanneer je een blender of keukenmachine gebruikt het mengsel door een kaasdoek en knijp uit totdat je alleen nog pulp en melk overhoudt. Gebruik de pulp de volgende dag in je ontbijt!
Stap 4
Voeg tot slot iets extra’s toe om je melk op smaak te brengen. Wij kozen voor een ½ theelepel kaneel, ½ theelepel vanille-extract en een klein scheutje ahornsiroop.
Heb jij al eens notenmelk gemaakt?
Vertel ons wat je ervan vond via een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
4 Reacties
Ik heb pas een soepmaker gekocht, maar ik kan nergens vinden hoe ik daar notenmelk mee kan maken. Sojabonen en rijst moet je verhitten/koken begrijp ik, maar verder kan ik geen informatie vinden. Heb je tips/recepten?
19:31 10 december 2024Hi Mattie! Ik snap je vraag helemaal! Met een soepmaker kun je prima notenmelk maken. Begin met het weken van je noten, zoals amandelen of cashewnoten, een nacht in water. Giet ze daarna af en doe ze samen met vers water in de soepmaker. Gebruik ongeveer 1 deel noten op 3 à 4 delen water, afhankelijk van hoe romig je de melk wilt. Kies een programma dat niet kookt, zoals een blend-functie. Als je soepmaker geen losse blend-optie heeft, kun je het warmere programma proberen en na afloop de melk zeven. Voilà, heerlijke huisgemaakte notenmelk!
10:58 11 december 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
ik bekeek je recept, maar vind het een beetje verwarrend. A. je weekt de noten, daarna zeg je in B dat je de noten gaat wassen. Wat mij niet duidelijk is, gooi je het weekwater weg? en was je ze daarna en doe je er dan vervolgens zuiver water bij in de slowjuicer?
08:25 26 september 2024Hi Gurupriya. Goeie vraag! Na het weken gooi je het water weg. Dit weekwater kan bitter stoffen en enzymremmers bevatten die je liever niet in je notenmelk wilt hebben. Je spoelt de geweekte noten grondig af met schoon water. Dit verwijdert eventuele resten van het weekproces. Vervolgens voeg je de gewassen noten samen met vers water in je slowjuicer of blender. Dit verse water gebruik je om de melk te maken. Hoe meer water je toevoegt, hoe dunner de melk, en hoe minder water, hoe romiger.
10:02 02 oktober 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Onwaarheden betreft de kosten; Zelf notenmelk maken is niet per definitie goedkoper als je 250 gram noten maar 1 liter maakt; 200 gram noten kosten minimaal 3 euro tegenwoordig in de winkel. Een pak notenmelk kost maximaal 2,50 euro kant en klaar duurste variant. Zelfs de varianten met maar 3 ingrediënten. Ongegrond artikel, helaas. Dat het leuk is om te doen, is een ander verhaal. Maar goedkoper is het niet, zeker niet volgens dit recept. ;)
11:39 19 januari 2024Hoi Henk, dank je wel voor de feedback. Nu de prijzen voor noten ontzettend zijn gestegen de afgelopen tijd kan het artikel inderdaad een update gebruiken Wij gaan hiermee aan de slag!
11:39 19 januari 2024Misschien niet goedkoper maar je krijg wel minder plastic en andere rotzooi binnen, geef mij maar zelf gen
15:40 10 februari 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Kunt ge dat ook maken van andere noten bv okkernoten
11:39 19 januari 2024Hi Lutgarde, Dit kan zeker met okkernoten! Succes. Liefs, Karlijn
11:39 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.