
Dat we een heerlijke staycation aan het vieren zijn weten jullie ondertussen wel. Maar dat betekent niet dat wij niet kunnen genieten van heerlijke gerechten van over de hele wereld. Muhammara is hier een fantastisch voorbeeld van. Een heerlijke dip om zelf te maken tijdens jouw volgende borrelavond. Niet moeilijk en zo klaar! Lees snel verder.
Muhammara
Muhammara is een dip gemaakt van geroosterde paprika's en walnoten en vind haar oorsprong in het Midden-Oosten. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude culinaire tradities van de regio. De naam "muhammara" is afgeleid van het Arabische woord "ahmar," wat "rood" betekent, verwijzend naar de kenmerkende rode kleur van het gerecht, afkomstig van natuurlijke de rode paprika's.
In het Midden-Oosten wordt muhammara oorspronkelijk gebruikt als:
- Dip: Geserveerd met platbrood zoals pita, vaak als onderdeel van een mezze.
- Spread: Gebruikt op brood of als een topping voor sandwiches en wraps.
- Saus: Soms gebruikt als saus bij gegrilde groenten, of als een smaakvolle toevoeging aan andere gerechten.
Waar wordt het van gemaakt?
- Paprika's: De rode paprika's zorgen voor een zoete en rokerige smaak die de basis vormt van deze heerlijke dip.
- Walnoten: Walnoten geven de muhammara een rijke smaak en zorgt er ook nog eens voor dat het erg voedzaam wordt.
- Extra vierge olijfolie: Olijfolie zorgt voor binding van alle ingrediënten.
- Knoflook: Een beetje pit en veel karakter, knoflook geeft een krachtige kick aan het geheel.
- Chilipeper: Voor de liefhebbers van pittig, chilipeper brengt de hitte die je doet watertanden. Geen fan? Je kunt dit ingrediënt ook naar eigen wens toevoegen.
- Pul biber: Deze milde, Turkse pepervlokken voegen een subtiele smaak toe zonder te overheersen.
- Granaatappelpitjes: Een frisse, zoetzure toevoeging die elke hap een verrassende twist geeft en het gerecht opfleurt.
Wat als je geen pul biber in huis hebt?
Maak je vooral geen zorgen! Er zijn genoeg alternatieven die je kunt gebruiken om een vergelijkbare smaak en textuur te krijgen:
Paprikapoeder (gerookt): Voegt een milde rokerige smaak toe.
Gedroogde Aleppo-peper: Ideaal als je het kunt vinden, want het komt qua smaak het dichtst in de buurt.
Cayennepeper: Voor een scherpere, pittigere kick. Wanneer je gaat voor deze peper in plaats van pul biber, adviseren we je om de hoeveelheid te halveren. Voordat jouw muhammara straks te scherp is!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten muhammara
Benodigdheden
* Houd je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadlijsten of halveer de hoeveelheid.
Zo maak je muhammara
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C of zet de oven op de grillstand.
Stap 2
Verdeel de rode paprika's over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze 25-30 minuten of tot deze lichtelijk verkoold zijn. Draai de paprika's halvewerge het roosteren om zodat beide kanten gebrand zijn. Haal de paprika's uit de oven en leg ze in een afgedekte kom en laat 10 minuten nastomen. Verwijder de velletjesm de steel en de zaadjes van de paprika's.
Stap 3
Doe de walnoten, granaatappelmelasse, extra vierge olijfolie, knoflook, rode chilipeper, het citroensap, komijnpoeder, de pul biber, het zout en de gegrilde rode paprika in een keukenmachine en puls tot een samenhangend geheel. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Stap 4
Schep de muhammara in een kom, besprenkel met extra vierge olijfolie en garneer met granaatappelpitjes.
Tips voor het ontvellen van de paprika's
Hier zijn een paar handige tips om het velletje van geroosterde paprika's eenvoudig te kunnen verwijderen. Scheelt je weer een hoop gepiel!
- Rooster de paprika's goed: Zorg ervoor dat je de paprika's in de oven roostert tot de schil zwartgeblakerd en blaren vertoont.
- Direct stomen: Zodra de paprika's uit de oven komen, plaats je ze direct in een kom en dek je de kom af met plasticfolie of een deksel. Laat ze zo'n 10 minuten stomen. Dit helpt het velletje los te komen van het vruchtvlees.
- IJswater methode: Voor een snellere methode kun je de geroosterde paprika's een paar minuten in ijswater leggen nadat je ze uit de oven hebt gehaald. Dit koelt ze snel af en helpt het velletje te krimpen en los te laten.
- Pellen: Nadat de paprika's gestoomd zijn (of uit een ijsbad komen), zou de schil gemakkelijk los moeten komen. Gebruik je handen of een klein mesje om de schil voorzichtig af te trekken. Het is normaal dat er kleine stukjes schil blijven zitten, maar probeer het grootste deel te verwijderen.
Heb jij dit recept voor zelfgemaakte muhammara geprobeerd?
Of heb je een ander recept voor een perfecte dip wat we snel moeten proberen? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Fotografie: Sven Benjamins
Styling: Nicole de Werk
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.