

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 123 kilo voedsel weg. Dat zijn zo'n 12 vuilniszakken vol eten. Volle borden, complete broden, beschimmeld fruit en vergeten kliekjes verdwijnen ongemerkt in de prullenbak. Dat moet anders vindt Ibti (21 jaar). Daarom voert zij momenteel campagne tegen dit probleem!
Elk beetje telt
Een stukje beschimmelde kaas, een restje spaghetti, een geopend pak melk dat achter in de koelkast staat — het lijkt onschuldig. Maar alle kleine beetjes bij elkaar kosten een gemiddeld huishouden zo’n €120 tot €150 per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de verspilling van water, energie en de CO₂-uitstoot die gepaard gaan met de productie van dat voedsel
Iedereen kan iets doen
Het goede nieuws: het is niet moeilijk om voedselverspilling tegen te gaan. Iedereen kan bijdragen, simpelweg door bewuster met voedsel om te gaan. Het begint bij inzicht. Als je weet wat je weggooit en waarom, kun je daar iets aan veranderen.
Een stappenplan tegen verspilling
Met een paar simpele vragen kun je jezelf al op de goede weg helpen:
Weet ik wat ik écht nodig heb voordat ik boodschappen doe? Of koop ik op gevoel?
Heb ik nog eten in huis dat eerst op moet?
Gebruik ik de vriezer om restjes of producten langer te bewaren?
Proef ik nog of iets eetbaar is, of kijk ik alleen naar de houdbaarheidsdatum?
Door bewuste keuzes te maken, verklein je je voedselafval aanzienlijk.
Kleine acties, groot effect
Kleine aanpassingen maken een groot verschil. Denk aan kliekjes op tijd opeten, niet meer kopen dan je nodig hebt en slim omgaan met houdbaarheidsdata. Ook kun je gebruikmaken van apps zoals Too Good To Go of afgeprijsde producten kopen die bijna over datum zijn. Dat scheelt niet alleen voedsel, maar ook geld.
Campagne #123kilo
Bewustwording is de eerste stap. Daarom is Ibti gestart met de campagne #123kilo. Om het probleem tastbaar te maken, heeft ze in mijn woonplaats Bilthoven een stapel van 12 vuilniszakken voor het gemeentehuis geplaatst — het symbool voor wat één persoon gemiddeld per jaar weggooit. Daar ging ze met voorbijgangers in gesprek om bewustzijn te creëren over voedselverspilling.
Begin bij jezelf
123 kilo per jaar. Dat is bijna 2 kilo per week. Veel mensen zien dat als "iets wat erbij hoort", maar dat hoeft niet zo te zijn. Want voedsel hoort op je bord — niet in de vuilnisbak.
Hoe vecht jij mee tegen voedselverspilling?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.