

Of onze gezondheid bepaald wordt door onze genen of onze leefstijl is een veelgestelde vraag. Natuurlijk zijn een aantal dingen in ons leven genetisch bepaald, maar ook de manier waarop we leven kan bijdrage aan een gezond, lang en gelukkig leven. Maar wat is nu belangrijker; nature of nurture?
De nieuwe Netflix documentaire "You are what you eat: a twin experiment" probeert op deze vraag antwoord te geven. In de documentaire worden 4 Amerikaanse eeneiige tweelingen gevolgd voor tijdens een eet-experiment. Van elke tweeling volgt er één een gezond omnivoor dieet en één een gezond vegan dieet. Beide diëten zijn gebalanceerd en bevatten voldoende vitamines en mineralen. Het enige verschil: het ene dieet bevat dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel en het andere dieet niet.
You are what you eat: a twin experiment
Voor het experiment van start ging werd er een uitgebreid gezondheidsonderzoek gedaan. Er is onderzoek gedaan naar de hartfuncties, de hersenfuncties, het metabolisme, het microbioom en het libido van de tweelingen. Hierna gingen de 8 kandidaten van start en werd het omnivoor en het vegan dieet willekeurig aan een van de tweelingen gegeven. De eerste vier weken aten de tweelingen alleen vooraf bereide maaltijden die bezorgd werden door het programma. Ontbijt, lunch, snacks en diner, alles werd geregeld! De laatste vier weken was het de beurt aan de kandidaten zelf. En met wat tips en tricks gingen zij aan de slag met de twee diëten.
Eleven Madison Park
Tijdens deze documentaire volg je niet alleen de tweelingen, maar worden er ook inspirerende verhalen verteld over ondernemers die de plantaardige afslag hebben genomen. Chef Daniel Humm droomde er altijd al van om de prijs te winnen van het beste restaurant ter wereld. In 2017 werd deze droom een feit en werd zijn restaurant 'Eleven Madison Park' bekroond tot nummer 1 van de wereld. Toen zijn doel behaald was, vroeg Humm zich af: ‘’wat nu?’’. Hij keek naar de producten die zijn keuken in kwamen en realiseerde zich dat deze niet duurzaam waren. Humm wilde zijn steentje aan het milieu bijdragen en gooide het roer helemaal om. Hij besloot dat Eleven Madison Park 100% plantaardig zou worden. Er was veel kritiek op zijn plan en in de media werd gezegd dat de overstap naar vegan het einde van het restaurant zou betekenen. Humm en zijn team sloten de deuren en werkten dag en nacht aan het perfectioneren van een plantaardig menu. En... de opening was een groot succes! Tot op deze dag schitteren plantaardige gerechten op de kaart van Eleven Madison Park, dat nog steeds 3 Michelinsterren op zijn naam heeft.
Kaas gemaakt van cashews
Een ander inspirerend verhaal dat in deze docu verteld wordt is het verhaal van Miyoko Schinner. Miyoko, geboren in Japan, werd al op jonge leeftijd vegetariër maar at nog wel veel kaas. Tot zij merkte niet goed tegen kaas te kunnen en besloot om ook geen kaas meer te eten. Miyoko kwam erachter dat er nog helemaal geen goede plantaardige alternatieven waren voor zuivel. Daarom richtte zij zelf Miyoko's Creamery op. Een bedrijf dat zuivel maakt van cashews. Ze ontwikkelde allerlei soorten plantaardige zuivel, van oude 'kaas' tot romige 'boter'. Miyoko's Creamery was zelf het eerste bedrijf dat vloeibare plantaardige kaas voor op pizza's op de markt heeft gebracht! Miyoko zette hiermee als één van de eersten plantaardige zuivel en kaas op de kaart.
De uitslag van het experiment
De 8 kandidaten die in de documentaire worden gevolgd, zijn niet de enige die hebben meegedaan aan het onderzoek. In totaal hebben 21 identieke tweelingen het experiment afgerond. Van al deze tweelingen zijn de resultaten van voor en na het onderzoek vergeleken. En dit is de uitslag:
Er waren geen verschillen gevonden in hersenfuncties
De meeste omnivoren hadden meer spieren opgebouwd. Alle veganisten verloren visceraal vet, het vet tussen je organen.
Het libido van de tweelingen met een plantaardig dieet was meer toegenomen dan de tweelingen met een omnivoor dieet.
Het slechte cholesterol, LDL-cholesterol, was gemiddeld 10% gedaald bij de tweelingen die het vegan dieet volgden. Het LDL-cholesterol van de omnivoren was hetzelfde of licht gestegen.
TMAO, een stof die het ontstekingsniveau in het lichaam en het risico op hartkwalen vergroot, was bij de tweelingen die vegan aten aanzienlijk gedaald.
Een belangrijke bacterie, de Bifidobacterium, was toegenomen bij de vegans en gelijk gebleven bij de omnivoren.
De biologische leeftijd wordt gemeten door de lengte van telomeren, de beschermkapjes aan de uiteinden van DNA-strengen. De lengte van telomeren wordt naarmate je ouder wordt korter. Aan het begin van de studie waren de telomeren van de tweeling gelijk. Na 8 weken waren de telomeren van de omnivoren nog even lang, maar die van de vegans waren langer geworden. De tweelingen die het vegan dieet volgden waren dus aan het einde van het experiment biologisch jonger dan de tweeling die vlees en zuivel at!
Na maar een korte periode van 8 weken zijn er dus al meerdere gezondheidsvoordelen gevonden bij de tweelingen die vegan aten. Dit experiment heeft laten zien dat genen niet alles bepalend zijn, maar dat je met gebalanceerde, plantaardige voeding je gezondheid kunt verbeteren! Ben jij benieuwd geworden hoe de tweelingen dit experiment hebben ervaren en of ze nog steeds gezond en plantaardig eten? Of ben je benieuwd naar de anders inspirerende ondernemers? Je ziet in de documentaire bijvoorbeeld ook het verhaal van ex-kippenboer Craig Watts die zijn enorme kippenschuren heeft omgebouwd om duurzame paddenstoelen te kweken! Kijk deze food documentaire snel op Netflix, wij vinden het een echte aanrader!
Heb jij gekeken?
Heb jij de documentaire ‘You are what you eat: a twin experiment’ al gezien? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.