5 dingen die jij nog niet wist over Nedertarwe!
Karlijn Swaen

5 dingen die jij nog niet wist over Nedertarwe!

vrijdag 19 april 2024

Als je denkt aan het typisch Nederlandse plaatje met koeien in de wei en velden vol gewassen, dan zit je goed. Maar wist je dat het meeste graan in Nederlandse winkels eigenlijk van buitenaf komt? Maak kennis met Nedertarwe! Dit is ons eigen graan, duurzaam geteeld en lekker lokaal. Nooit van gehoord? Geen stress, hier lees je alles wat je moet weten over dit lokale wondergraan en waarom het je nieuwe beste vriend wordt in de keuken!

Graan, meel, bloem


Laten we eerst even duidelijkheid scheppen: wat is graan precies? Granen zijn de zaden van grassen. Denk aan tarwe, haver, spelt, you name it. Als je die zaden fijnmaalt, krijg je meel of bloem. Meel is vaak wat grover gemalen, terwijl bloem een fijner resultaat oplevert, perfect voor bijvoorbeeld taartdeeg.

Duurzaam graan uit Nederland


In Nederland halen we ons graan vooral uit landen als Frankrijk en Duitsland. Dat is op zich prima, maar het zou logischer zijn om ons eigen graan te gebruiken, toch? Dat betekent minder afhankelijkheid van andere landen en lekker lokaal genieten. Een paar slimme boeren in Zuid-Holland hebben dat begrepen en zijn zelf aan de slag gegaan. Zij telen op duurzame wijze en op onze eigen bodem.

Bloemen zorgen voor minder insecticiden


Deze boeren hebben een nieuwe aanpak ontwikkeld die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook de kwaliteit van de bodem boost. Ze gebruiken minstens 10% minder chemicaliën en proberen het gebruik van insecticiden te vermijden. In plaats daarvan zetten ze in op de natuurlijke weerstand van het graan. En check dit: ze hebben zelfs bloemenranden geplant langs de akkers. Niet alleen mooi om te zien, maar ook functioneel. Die bloemen trekken goede insecten aan, waardoor er minder pesticiden nodig zijn. Win-win!

Lekker lokaal


Na de oogst van het graan, worden er rustgewassen geplant om de bodem tot rust te laten komen. Dat zorgt voor een goede biodiversiteit en minder milieubelasting. En om het af te maken, planten ze er ook wat groenbemesters bij. Dat zijn planten die na de oogst gezaaid worden en de bodemstructuur en vruchtbaarheid verbeteren. Het graan wordt hier in Nederland gemalen, dus de gehele keten blijft hier. Dat betekent minder uitstoot en een duurzaam en lokaal product.

Zelf aan de slag!


Denk je nu, dat wil ik ook weleens proberen, maar waar haal ik dat? Echt, dat is easy! Het graan van deze heldenboeren wordt verkocht als Koopmans ‘Graan van Hier’. Dit is gemalen graan uit Nederland, verkrijgbaar in drie varianten: patentbloem, tarwebloem en volkorenmeel. Allemaal duurzaam geteeld graan van eigen bodem. Dus als je dit weekend de keuken in duikt voor een appeltaart, pannenkoeken of broodjes, weet je waar je moet zijn. Je vindt Koopmans ‘Graan van Hier’ in de meeste grote supermarkten, dus er is vast een bij jou in de buurt. Wat ga jij ermee maken?

Bronvermelding:


https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx#blokzijn-graanproducten-duurzaam


https://www.koopmans.com/producten/graan-van-hier/

Notities

Wat is jouw favoriete bakrecept? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Artikel in samenwerking met Green Food Lab

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

2 Reacties

Vraag: 'Ze gebruiken minstens 10% minder chemicaliën.' Welke chemicaliën zijn dat dan en kunnen die niet weg? En zijn de granen biologisch-dynamisch?

10:38 11 mei 2024

Hi Bas, bedankt voor je goede vraag. Ik heb even bij Koopmans aangeklopt en ik kan je het volgende uitleggen. Om even terug te komen op jouw vragen van het chemicaliën gebruik: Telers die gecertificeerd zijn moeten aantoonbaar minstens 10% minder chemicaliën veroorzaken dan het gemiddelde van de tarwe teelt van de afgelopen 10 jaar. Ze mogen absoluut geen insecticiden gebruiken die schadelijk zijn voor nuttige organismen. Alleen insecticiden die goedgekeurd zijn voor geïntegreerde teelt zijn toegestaan. Telers worden hier elk jaar op gecontroleerd en hierbij moeten ze bewijzen dat ze voldoen aan de norm. Wat betreft je tweede vragen, de producten zijn niet biologisch-dynamisch. Hopelijk heb ik je zo goed genoeg beantwoord. Fijne dag, Karlijn

15:58 04 juni 2024

In ons plaatsje Etten-Leur hebben wij een prachtige molen die allerlei soorten graan maalt vanuit deze omgeving. De molenaar en zijn maten onderhouden en werken op vrijwillige basis. De molen werkt 2x p.week een aantal uren en is dan open voor publiek. Ikzelf haal al mijn granen van deze molen. Zo steun je het vak van de molenaars en tevens heb je zuivere graansoorten van onze Nederlandse bodem. Ik bak regelmatig bananenbrood in allerlei variaties. Ook vaak brood met verschillende graansoorten en pitten/zaden.

19:24 30 april 2024

Lekker bezig Matty! Liefs, Karlijn

10:34 02 mei 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.