

We voeren regelmatig tests uit op diverse vleesvervangers die verkrijgbaar zijn in supermarkten. We blijven testen totdat we alle opties hebben geprobeerd en we bekend zijn met de smaak, eigenschappen en voedingswaarden van elke variant. Vandaag testen wij een nieuwe vleesvervanger, welke ook nog eens perfect is voor het barbecue seizoen: Garden Gourmet Sensational merguez. Blijf lezen voor onze bevindingen!
Smaak, structuur en toepassing
Merguez is een worst uit de Noord-Afrikaanse keuken en wordt gemaakt van lams- of rundvlees. Maar tegenwoordig hoef je niet meer te kiezen voor een dierlijke variant, want Garden Gourmet heeft deze Sensational merguez op de markt gebracht. Een vleesvervanger gemaakt van Europese soja-eiwitten. Dat werd natuurlijk tijd om te proeven.
Je kunt de Garden Gourmet Sensational merguez bereiden in een koekenpan of op een barbecue. Op de dag van het testen was het (verbazingwekkend…) slecht weer dus wij kozen voor de koekenpan. Met een beetje olie gingen de merguez worstjes in de pan en na 9 minuten waren ze mooi goudbruin. Tijdens het bakken kwam er niet echt een specifieke geur omhoog, terwijl we dat wel hadden verwacht bij deze kruidige worstjes.
De meningen over deze smaak zijn bij ons op kantoor wat verdeeld, maar over het algemeen werd het als lekker beschouwd. De worstjes hebben een goede bite en lijken echt exact op de dierlijke variant van deze vleesvervanger. Erg knap gedaan! De kruidige geur die bij het bakken niet omhoog kwam, werd wel duidelijk geproefd. Deze vleesvervanger leent zich perfect voor op de barbecue, waar de rokerige smaak van houtskool de merguez nog meer smaak geeft!
Voedingswaarden
De Garden Gourmet Sensational merguez weegt zo’n 45 gram per worstje. De verpakking telt vier stukken. Per 100 gram bevat deze vleesvervanger 210 kcal. Als we kijken naar de dierlijke variant bevat deze vervanger ongeveer hetzelfde, dus dat is top! Het vetgehalte in de Sensational merguez is 15,8 gram, waarvan maar 1 gram verzadigd. Daarnaast bevat deze vleesvervanger ook maar 3 gram koolhydraten, waarvan slechts 1,2 gram suiker. De voedingsvezels bevinden zich in een aantal van 6,4 gram per 100 gram en het positieve vinden wij dat deze plantaardige vervanger per 100 gram maar liefst 11,8 gram eiwit bevat! Het zoutgehalte hadden we daarentegen ietsje lager willen zien, maar met 1,1 gram per 100 gram is het natuurlijk nog te overzien!



Ingrediënten
De Sensational merguez van Garden Gourmet wordt gemaakt van water. SOJA-eiwitten 16%. koolzaadolie. zuurteregelaar (gebufferde azijn). stabilisator (methylcellulose). plantenconcentraten (biet. paprika. wortel). komijn. appelpuree. natuurlijke aroma's. citrusvezels. zout. koriander. vegan omhulsel (geleermiddel (natriumalginaat). stabilisator (calciumchloride). tapiocazetmeel). gerookte paprikapoeder. ui. knoflook. zwarte peper. witte peper. gember. SOJAsauspoeder (SOJAbonen. TARWE. zout). kleurstof (paprika-extract). Kan bevatten: EIEREN.
De vleesvervanger bestaat voor een groot deel uit water, dat zorgt voor de juiste textuur en vochtigheid in het product. Soja-eiwitten, die 16% van het product uitmaken, zijn de belangrijkste bron van eiwitten en geven de vleesvervanger een vlezige structuur en voedingswaarde. Stabilisator methylcellulose zorgt ervoor dat de ingrediënten goed gemengd blijven en verbetert de textuur door water te binden, waardoor het product sappig blijft. Het vegan omhulsel, gemaakt van natriumalginaat, calciumchloride en tapiocazetmeel, creëert een stevige bite en textuur die typisch is voor vleesproducten.
Goed om te weten
Deze vleesvervanger is geheel plantaardig en dus geschikt voor veganisten! De Sensational merguez bevat helaas wel gluten. Een no-go dus voor mensen met een glutenallergie. We raden je aan om deze plantaardige vervanger eens te proberen bij je volgende barbecue!
Garden Gourmet Sensational merguez - €4,19 – Verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn
Heb jij deze Garden Gourmet Sensational merguez al geprobeerd?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.