
Toen wij dit recept voor deze boterkoek in het nieuwe bakboek van Eefje Friedhoff, Zoete Zooi, zagen staan liep het water ons in de mond. Zoals ze zelf aangeeft is dit één van haar signature bakrecepten, en dan weet je eigenlijk al dat je het moet proberen. Vandaag mogen wij dit recept met jullie delen! Lees jij mee?
Boterkoek
Boterkoek is een echte verwennerij voor zoetekauwen: smeuïg, vol van smaak en onweerstaanbaar boterachtig. Perfect als traktatie bij de koffie, een feestelijke gelegenheid of gewoon om lekker van te genieten. Eén hap en je proeft direct de rijke, ambachtelijke smaak van deze Nederlandse klassieker. Geen wonder dat dit recept een plekje verdiende in Eefje Friedhoffs nieuwste kookboek.
Eefje Friedhoff, bekend van haar populaire Instagram-account @eefsfood, lanceerde in oktober haar eerste bakboek, Zoete Zooi. Dit toegankelijke bakboek bevat meer dan 80 recepten, ideaal voor zowel beginnende als ervaren thuisbakkers. Naast haar favoriete klassiekers vind je in het boek ook nieuwe creaties, zoals een sticky toffee pudding die perfect is als dessert. Een absolute aanrader voor iedereen die van bakken houdt!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de boterkoek
Voor de topping
Zo maak je het
Stap 1
Bekleed de bakvorm met bakpapier
Stap 2
Meng de roomboter met het zout, de kristalsuiker en de witte basterdsuiker in een kom en mix kort, op een lage stand tot een glad mengsel. Je wil namelijk zo min mogelijk lucht in het deeg brengen.
Stap 3
Voeg de bloem en 1 eidooier toe en mix tot een kruimelig deeg. Voeg de rozemarijn en de abrikozen toe en mix tot een stevig deeg.
Stap 4
Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm. Gebruik eerst je vingers en rol het deeg later recht met bijvoorbeeld een drinkglas met kaarsrechte zijkant.
Stap 5
Teken met een vork een boterkoek patroontje in het deeg en bestrijk dit met de eidooier. Strooi de amandelstiften erover en druk licht aan met de bolle kant van een eetlepel.
Stap 6
Zet nu pas de oven aan, zo kan het deeg nog even rusten op het aanrecht. Verwarm de oven voor tot 200 °C boven-/onderwarmte. Bak de boterkoek in 22-24 minuten goudbruin en gaar.
Stap 7
Zet de koek minimaal 2 uur op het aanrecht om af te laten koelen. Je kunt de koek met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen. Snijd in porties. Bewaar in een goed afgesloten trommel of bak buiten de koelkast. Zeker 7 dagen lekker!
Ga jij deze abrikoos-rozemarijn boterkoek maken?
Laat het ons weten via een reactie op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.