Kook jij wel eens met limabonen? Misschien ook wel bekend als butter beans. Limabonen zijn heerlijk romige bonen en geven gerechten dus een boterachtige smaak. Zo ook in deze bonenschotel met aubergine en dukkah. Het water liep ons dus ook al in de mond bij het lezen van dit gerecht, uit het kookboek ‘Heilig boontje’. Duik jij mee de keuken in?
Koken met peulvruchten
Koken met peulvruchten is een geweldige manier om gezonde, voedzame maaltijden op tafel te zetten die ook nog eens heerlijk vullend zijn. Bonen, linzen en erwten zitten boordevol eiwitten, vezels en essentiële vitamines, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor zowel vegetariërs als vleesliefhebbers die graag iets nieuws proberen.
Bijvoorbeeld de heerlijke limabonen, ook wel "butter beans" genoemd door de Britten. Deze romige, boterachtige bonen zijn ideaal om soepen, stoofschotels of salades een fluweelzachte textuur en volle smaak te geven.
Door vaker met peulvruchten te koken, maken we onze maaltijden niet alleen rijker en smakelijker, maar dragen we ook bij aan een duurzamer voedingspatroon.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de bonenschotel
Hoe maak je deze boterige bonenschotel
Stap 1
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng de knoflooktenen, venkel, tomaten, takjes tijm, 2 eetlepels van de olijfolie en ¼ theelepel zout in een middelgrote ovenschaal. Rooster 25 tot 30 minuten in de oven tot de knoflook en venkel zacht zijn; schep na 20 minuten om.
Stap 2
Verhit intussen 1 eetlepel van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de helft van de aubergineplakken in 3 tot 4 minuten per kant lichtbruin. Laat uitlekker op keukenpapier. Herhaal met de andere helft.
Stap 3
Meng in een kom 150 ml van de melk met de bloem tot een klontvrij beslag. Roer de rest van de melk, het citroensap, ¼ theelepel zout en wat peper erdoor.
Stap 4
Haal de schaal uit de oven. Knijp de knoflooktenen uit hun schil boven de schaal uit en verwijder de takjes van de tijm. Schep de bonen en het beslag door de groenten. Verdeel de aubergineplakken er overheen, maar laat 2 cm van de randen vrij. Bestrooi met snuf (grof zee)zout. Rooster nog 18 tot 20 minuten tot de randen goudbruin kleuren.
Stap 5
Bestrooi de ovenschotel met de dukkah en serveer met geroosterd brood.
Heb jij dit recept voor een bonenschotel met aubergine gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd
Op zoek naar een goed koksmes voor in je keuken? Neem dan een kijkje in dit artikel!
Lees ook
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.