B'stilla met pastinaak, courgette en amandelschaafsel
Redactie

B'stilla met pastinaak, courgette en amandelschaafsel

zondag 13 april 2025
Naar recept
Hoofdgerecht
Marokko

B'stilla, ook wel bekend als pastilla, is een hartige taart van filodeeg met kruidige vulling. Van origine gevuld met gevogelte, maar in deze vega-versie voegen we geraspte pastinaak toe en ras el hanout: een typisch Marokkaanse specerijenmix. Bijzonder aan deze hartige taart is dat je hem afmaakt met een zoete topping van kaneel en poedersuiker. En dat combineert dan weer heel goed met de door ons gekozen pastinaak!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C

Stap 2

Verhit zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en fruit de uien in 5-6 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak 1-2 minuten.

Stap 3

Voeg de aardappels en de pastinaken toe en bak het geheel 5 minuten. Voeg de courgette, ras el hanout, het chilipoeder en een theelepel kaneelpoeder toe, roer door en giet het water in de pan. Breng het geheel aan de kook, verlaag vervolgens de temperatuur en laat nog 8 minuten stoven met de deksel op de pan tot de groenten gaar zijn en het vocht is verdampt.

Stap 4

Voeg de eieren toe en roer goed door. Laat het geheel 5 minuten garen totdat de eieren estold zijn. Voeg het citroensap en de platte peterselie toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5

Vet een taartvorm of ronde bakvorm in met boter en spreid 5 filodeegvellen over de bodem. Let op: zorg dat elk nieuw vel goed wordt ingesmeerd met boter en zorg dat de bodem van de taartbodem bedekt is. De filodeegvellen moeten een klein stukje over de rand uitsteken.

Stap 6

Verdeel een eetlepel amandelschaafsel over de bodem, bedek met een nieuw filodeegvel en smeer dat in met boter. Schep de helft van de vulling in de taarvorm, leg hier weer een filodeegvel overheen en smeer dat in met boter. Verdeel wederom een eetlepel amandelschaafsel over het deeg en schep daarna de laatste vulling in de taartvorm. 

Stap 7

Leg de laatste filodeegvellen op de vulling en smeer deze een voor een in met boter. Vouw de randen van het filodeeg dicht zodat de vulling afgesloten is. Smeer in met boter en verdeel het overgebleven amandelschaafsel over het deeg.

Stap 8

Bak de B'stilla 30-35 minuten in het midden van de oven totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Laat 2-3 minuten afkoelen en haal vervolgens voorzichtig uit de vorm.

Stap 9

Meng poedersuiker met het overgebleven kaneelpoeder en bestuif de b'stilla. Snijd in stukken en verdeel over de borden. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept geprobeerd?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.