Dahl-pompoensoep
Redactie

Dahl-pompoensoep

donderdag 16 januari 2025
Naar recept

Het staartje van de winter is een mooie tijd voor deze soep. Er komt niet zo veel van het land, maar pompoenen en linzen zijn er volop. Dat betekent dat we dus nog extra moeten genieten van de winterse smaken en producten. En wat is er dan beter dan het maken van een soep? Wat deze – en eigenlijk elke – soep bijzonder maakt is het pureren van maar een deel van de groente voor de bite en de toevoeging van toppings. Weinig moeite, veel resultaat!

Dahl en pompoensoep


De combinatie van dahl en pompoensoep is een heerlijke manier om comfortfood naar een hoger niveau te tillen. Beide gerechten bestaan uit een romige textuur en hebben een hartige, kruidige smaak, waardoor ze elkaar perfect aanvullen. De zachte, zoete smaak van pompoen vormt een mooi contrast met de rijke specerijen zoals kurkuma, komijn en koriander die typisch zijn voor dahl. Samen creëren ze een gerecht dat niet alleen verwarmend is, maar ook boordevol voedingsstoffen zit, zoals vezels, vitaminen en plantaardige eiwitten. Serveer ze samen in één kom voor een kleurrijke, voedzame maaltijd die perfect is voor de koudere dagen.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Ingrediënten voor de topping

Bereidingswijze

Stap 1

Doe de sjalot, knoflook, gember en linzen in een pan met dikke bodem (en deksel). Giet er ongeveer twee keer zoveel water bij. Breng rustig aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de kurkuma en sambal toe. Deksel erop en 20 minuten laten sudderen, tot de linzen uit elkaar vallen.

Stap 2

Ondertussen doe je de pompoenblokjes in een pan. De grootte van de pan moet zo zijn dat de groenten (allemaal van dezelfde maat voor een consistente beet) lekker tegen elkaar aan zitten en de volledige bodem bedekken, maar niet op elkaar liggen. Voeg twee eetlepels water, een klontje boter of plantaardige olie en een snufje zout toe. Laat vijf minuten sudderen en schud af en toe.

Stap 3

Niet weglopen, pompoenen gaan snel van hard naar pappig. Als de groenten beetgaar zijn – proef een blokje – zet je het vuur even hoog tot het water is verdampt en de boter of olie om de groenten ‘plakt’.

Stap 4

Voor de topping bak je de uien met de olie op zacht vuur tot ze gaan kleuren. Als je korianderzaad gebruikt, dan nu meebakken. Haal de pitten uit de rode peper en snijd de peper in hele kleine stukjes. Pel en hak de knoflook. Voeg bij de uien en sudder tot de uien glazig en goudbruin zijn.

Stap 5

Doe 3/4 van de pompoenblokjes bij de linzen. Maak met je staafmixer een gladde puree. Doe er wat water bij om een gladde soep te hebben. Kook nog even door. Op smaak brengen met peper en zout. Proef. Nu de azijn erbij om de smaak nog iets spannender te maken.

Stap 6

Lepel de soep in warme borden, doe er de overgebleven pompoenblokjes in en een lepel topping met gehakt korianderblad erop. Maak af met de gepofte boekweit.

Tip!


Deze logica (bonen én groenten gebruiken, een deel van de gebakken groenten blenden en een deel als stukjes gebruiken) kun je op veel soepen toepassen. En dan varieer je ook nog met kruiden en toppings. Denk aan bloemkool met ui, bleekselderij, knoflook, nootmuskaat en een beetje kerriepoeder. Voor de tweede topping kun je gebakken uitjes (van de rijsttafel) of gepekelde bloemkool gebruiken. En dan bijvoorbeeld dukkah of gepofte boekweit als crunch.


Probeer dit recept, of nog vele anderen uit het kookboek ‘Lekker is dat’ van Sheila Struck, door het boek hier te bestellen!

Heb jij dit recept voor een dahl-pompoensoep gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.