
Bij een feestelijk diner hoort een feestelijk dessert! Een trifle is een Brits dessert dat uit verschillende lagen is opgebouwd. Het leuke van dit gerechtje is dat je het serveert in een glas! Deze frisse variant bestaat uit citroencake, merengue, lemon curd en vers fruit.
Trifles
De klassieke trifle is een feestelijk toetje dat al sinds de 16e eeuw bestaat en sindsdien uitgegroeid is tot een favoriet tijdens Kerstmis. Het bestaat uit een heerlijke combinatie van een stukje cake, romige custard, vers fruit en een luchtige laag slagroom. Dit alles wordt gepresenteerd in een glazen schaal of kleine glaasjes, zodat je de lagen goed kunt zien.
Wij maken de trifle iets anders dan je misschien gewend bent, met een citroencake, lemon curd en merengue. Maar dit maakt het heerlijk fris en dat vinden wij wel lekker na het kerstdiner!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de trifles
Ingrediënten voor de citroencake
Ingrediënten voor de lemon curd
Ingrediënten voor de merengue
Bereidingswijze citroentrifles
Stap 1
Verwarm voor de merengue de oven voor op 100 °C.
Stap 2
Doe het eiwit in een kom en mix dit op hoge stand totdat het volume toeneemt en er wit schuim ontstaat. Ga door met kloppen totdat het mengsel volledig wit is en voeg al kloppend de suiker toe tot er pieken ontstaan. Het schuim is klaar als het glad en glanzend is en blijft hangen aan een omgekeerde lepel.
Stap 3
Schep de merengue op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 1 uur en 30 minuten, totdat ze droog aanvoelen en niet verkleurd zijn. Let op: open de oven niet. Breek de afgekoelde merengue in grove stukken.
Stap 4
Verwarm voor de citroencake de oven voor op 180°C en vet de bakvorm in.
Stap 5
Doe het zelfrijzend bakmeel, de kristalsuiker, roomboter en zout in een kom en klop tot een glad beslag. Voeg het ei toe en mix 2 minuten mee. Spatel de citroenrasp, citroensap en vanille-extract door het beslag, giet het in het cakeblik en bak 30-35 minuten in het midden van de oven.
Stap 6
Snijd wanneer de cake is afgekoeld hier plakken van en steek met, hetzelfde glas als waarin je serveert, 8 rondjes uit de cake.
Stap 7
Doe voor de lemon curd de citroenrasp, het citroensap, suiker en boter in een pan met dikke bodem en laat dit op lage temperatuur smelten terwijl je tussendoor roert.
Stap 8
Kluts beide eieren in een ruime kom en giet hier langzaam het botermengsel bij, blijf roeren met een garde totdat het botermengsel op is. Doe alles terug in de pan en verwarm op lage temperatuur tot een stevige lemon curd. Haal de curd van de warmtebron en blijf nog 2 minuten roeren.
Stap 9
Bouw de trifle op met een laag cake, lemon curd, merengue, fruit, cake, lemon curd, merengue, fruit en slagroom en serveer.
Heb jij dit recept voor citroen trifles geprobeerd?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Op zoek naar meer kerst desserts? Neem eens een kijkje in dit artikel!
Ben je op zoek naar een goede citruspers? Neem dan een kijkje in dit artikel!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.