Gegrilde abrikoos met tijm en crispy chili oil
Karlijn Swaen

Gegrilde abrikoos met tijm en crispy chili oil

vrijdag 09 augustus 2024
Naar recept

Abrikozen zijn op dit moment helemaal het seizoen. Hoewel deze vrucht ook heerlijk is om uit het vuistje te eten, kun je het ook bereiden in jouw volgende borrelhapje of salade. Wij gaven onlangs een tuinborrel waar we dit heerlijke gerechtje maakten. Gegrilde abrikoos met tijm, honing, crispy chili oil en plantaardige yoghurt. Lekker zuur, beetje pittig en zoet door de honing. Maak jij dit recept mee?

Abrikoos


Abrikozen zijn in het seizoen van juni tot en met augustus en zijn dit jaar door een ietwat verlate zomer deze maand op hun lekkerst! Deze kleine, oranje vruchten zijn niet alleen heerlijk zoet, maar ook een geweldige bron van verschillende vitamines en bomvol vezels. Ze bevatten met name veel vitamine A, wat belangrijk is voor gezonde ogen, en vitamine C, welke natuurlijk je immuunsysteem een boos geeft.


Abrikozen zijn perfect om uit het vuistje te eten, maar ze doen het ook goed wanneer je ze verwerkt in recepten. Ze kunnen worden gebruikt in jam, of worden gebruikt in taarten en desserts voor een extra zoete smaak. Daarnaast zijn abrikozen ook perfect om in hartige recepten te verwerken. Wij doen ze zelf dan ook vaak door een salade heen! Gedroogde abrikozen zijn ook populair als gezonde snack en kunnen gemakkelijk worden meegenomen voor onderweg.


Het kiezen van de perfecte abrikoos is eenvoudig: zoek naar vruchten die een volle oranje kleur hebben en enigszins zacht aanvoelen. Vermijd abrikozen die te hard of te zacht zijn, of die groene plekken vertonen, omdat deze waarschijnlijk nog niet volledig rijp zijn of al overrijp.


Wil je meer recepten proberen met abrikoos? Neem dan hier een kijkje! 

Waar maken we dit recept mee?


Dit recept maken we met de volgende ingrediënten: 



  • Abrikozen: Abrikozen voegen een zoete smaak en een sappige textuur. Door deze vrucht te grillen brengen we de zoete smaak nog meer omhoog!

  • Yoghurt: Yoghurt biedt een romige textuur en milde zuurgraad. Als je yoghurt te zuur vindt kun je ervoor kiezen om er wat honing doorheen te roeren.

  • Verse tijm: Tijm en abrikozen gaan simpelweg erg goed samen als je het ons vraagt! Wees vooral niet voorzichtig met de toevoeging van tijm!

  • Honing of agavesiroop: We voegen honing toe om het zure van de yoghurt in balans te brengen! Als je dit gerecht plantaardig wil maken kun je kiezen voor agavesiroop.

  • Crispy chili oil: Wij houden wel van een beetje pit, dus voegen we crispy chili oil toe om het net even wat meer jeux te geven.


Ingrediënten

5 minuten voorbereiden
10 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten gegrilde abrikoos

Hoe maak je dit recept?

Stap 1

Begin met het insmeren van de abrikozen met een beetje olijfolie. Dit doe je het handigst met een kwastje. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Stap 2

Verhit een klein beetje olijfolie een grillpan op middelhoge temperatuur en gril de abrikozen aan beide kanten, todat er mooie grillstrepen ontstaan. 

Stap 3

Verdeel de gegrilde abrikozen over een mooi serveerbord. Schep wat (plantaardige) yoghurt over de abrikozen, rits de tijm en verdeel over het bord. Voeg vervolgens wat honing en crispy chili oil toe naar smaak en maak af met peper en zout. Serveer direct!

Heb jij dit recept voor gegrilde abrikoos met tijm gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.