
Herfst betekent bij ons: Pompoen! Toen we het nieuwe kookboek van Welmoed Bezoen (Groentebijbel deel 2) doorbladerden en het recept voor deze herfstige pompoentaart zagen, moesten we deze natuurlijk proberen! Een taart met pompoen klinkt namelijk als een groot feest. Probeer jij het mee?
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stap 2
Meng de bloem, het amandelmeel en de Parmezaanse kaas in een kom. Wrijf de boter erdoor, tot het er als vochtig zand uitziet. Voeg de eidooier en een snufje zout toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel een eetlepel koud water toe als het deeg er te droog uit ziet.
Stap 3
Vorm het deeg tot een circkel. Dit hoef niet heel netjes. Leg het deeg op een groot vel bakpapier. Bedek het met een ander vel en rol met een deegroller tot een dunne dikke cirkel. Help met je handen om het beter te vormen. Leg het deeg in de koelkast, om de boter hard te laten worden en de gluten te laten ontspannen.
Stap 4
Verdeel de pompoenblokjes en ui over de bakplaat. Giet er drie eetlepels olijfolie over, bestrooi met wat zout en peper en verdeel de helft van de salieblaadjes erover. Zet de bakplaat midden in de oven en rooster de groenten ongeveer 35 minuten, tot de pompoen gaar en goudbruin is. Schep halverwege om.
Stap 5
Pureer de helft van de pompoen en ui fijn met een staafmixer. Roer de eieren erdoor en meng goed. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Stap 6
Vet de taartvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm. Bedek de taartvorm met het deeg en zet de vorm 15 minuten in de vriezer.
Stap 7
Haal de vorm uit de vriezer. Prik het deeg in met een vork, zodat het niet gaat opbollen tijdens het blindbakken. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met (bak)bonen of rijst. Bak de bodem 15 minuten in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en zet de taartvorm terug in de oven en bak ongeveer 5-10 minuten.
Stap 8
Haal de taartvorm uit de oven, verdeel de resterende pompoen en ui erover. Giet het pompoenmengsel erover en zet terug in de oven. Bak de taart 40 minuten, tot de vulling net gestold is. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm voordat je hem aansnijdt.
Stap 9
Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de resterende salieblaadjes krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en garneer de taart ermee.
Tip!
Serveer de taart met een lichte, sterk smakende salade, zoals een peterseliesalade met rode ui.
Heb jij dit recept geprobeerd?
Laat ons weten wat je ervan vond, in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd.
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.