Koken met de zomeroogst
Isis van der Sluis

Koken met de zomeroogst

donderdag 14 augustus 2025

Augustus: de maand waarin de zomer op z’n best is. Lange avonden, rijpe vruchten, volle marktkramen en dus hét moment om te koken met het seizoen. Niet alleen goed voor je portemonnee en de planeet, maar ook voor je smaakpapillen. Want lokale, verse producten zijn vaak lekkerder en voedzamer. 

Welke producten brengt augustus?


 In augustus is de oogst groot. Van sappige vruchten tot veel verschillende bladgroenten, genoeg om lekker te blijven variëren. Veel van deze producten komen ook gewoon uit eigen land, wat de klimaatimpact van je maaltijd flink verkleint.

Groenten Fruit
Courgette Druiven
Bloemkool Blauwe bessen
Komkommer Aardbeien
Tomaat Perziken
Andijvie Pruimen
Snijbonen Meloen
Aardappel Bramen
Sla Appels
Rucola Peren
Paprika Vijgen
Venkel Nectarines
Aubergine Frambozen
Prei
Wortel
Biet

Veel van deze groenten en fruit komen dus van Nederlandse bodem, maar sommige producten, zoals vijgen, meloen en nectarines, worden vaak geïmporteerd uit landen waar het seizoen gelijk loopt of iets eerder start. Kies waar mogelijk voor lokale producten om duurzaam te koken, maar laat je ook vooral inspireren door wat er vers en smakelijk is.

Wat kun je hiermee maken? 


Augustus heeft enorm veel seizoensproducten die je gerecht net dat beetje extra kunnen geven. Onderstaand menu is een voorbeeld van zo’n avond dineren met enkel seizoensproducten!

Voor: 


Geroosterde druiven & vijgen salade
Met burrata, rucola en een simpele dressing van olijfolie, citroen en zwarte peper. 


Komkommer-nectarine carpaccio
Flinterdunne plakjes komkommer en nectarine (gesneden met een mandoline), afgetopt met limoensap, verse munt en een snufje chilivlokken.


Paprikasoep met tomaat & basilicumolie
Van geroosterde paprika en tomaten (vers of ook geroosterd). Deze kun je zowel als frisse gazpacho-achtige soep serveren, of warm eten. Lekker simpel! Wil je hem wat spannender? Druppel er dan wat zelfgemaakte basilicumolie over.

Hoofd


Geroosterde bloemkool uit de oven
Gekruid met komijn, paprikapoeder en knoflook. Serveer met hummus en flatbread voor een Midden-Oosterse touch.


Andijviesalade met honing-mosterd dressing
Met frisse andijvie, geroosterde walnoten en een zoete honing-mosterd dressing. Serveer er aardappeltjes uit de oven naast voor een lekkere, vullende maaltijd. 


Pasta salade met courgette & citroen-tahin dressing
Gegrilde courgette, verse peterselie, pijnboompitjes en een romige tahindressing met citroen. Smaakt warm en koud heerlijk.

Na


Perzik uit de oven met kaneel en vanille-ijs
Een klassieke zomertoet: halve perziken in de oven met wat kaneel, eventueel een beetje ahornsiroop, en een bol plantaardig vanille-ijs erbij.


Meloen granita
Een ijskoude, verkoelende granita van bevroren meloen, gemixt met een kneepje citroen.


Aardbeitjes met (plantaardige) slagroom
Doe er wat limoenrasp en geroosterde amandelschaafsel over en klaar is je zomertoetje! Fris, romig en net even specialer dan klassiek.

Wat kook jij graag met de oogst van augustus?

Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Beeld: Shutterstock

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.