Mezze-tafel met verschillende dips en platbrood
Karlijn Swaen

Mezze-tafel met verschillende dips en platbrood

vrijdag 12 juli 2024
Naar recept

De Midden-Oosterse variant op tapas is de mezze: een tafel vol met kleine hapjes, perfect bij de borrel of als uitgebreid voorafje. Met enkele klassiekers als tabouleh, muhammara, homemade hummus, baba ganoush, tahindip én Libanees platbrood om mee te dippen is het onmogelijk om niet enthousiast te worden over de Libanese keuken. Maak jij een mezze tafel voor jouw volgende borrel?

Mezze


Het woord 'mezze' is afgeleid van het Perzische woord 'mazze', wat smaak of hapje betekent. Deze kleine gerechten worden vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht en zijn bedoeld om gedeeld te worden met vrienden of familie. Een typische mezze bevat vaak een grote hoeveelheid van koude en warme hapjes, zoals onderstaande gerechten, dolma (gevulde druivenbladeren), diverse salades en gegrilde groenten.


De traditie van mezze weerspiegelt de gastvrijheid en het gemeenschapsgevoel van de regio, waarbij eten niet alleen wordt gezien als een manier om te voeden, maar ook als een manier om mensen samen te brengen en te genieten van elkaars gezelschap. En dat vinden wij alleen maar heel leuk!

Waar vullen wij de tafel mee?


Wij vullen vandaag onze mezze-tafel met de volgende gerechten:



  • Tabouleh salade: een salade van bulgur met peterselie

  • Muhammara: een walnoten-paprikadip

  • Hummus: een homemade kikkererwtenspread

  • Baba ganoush: een perfect geroosterde auberginedip

  • Tahindip: een dip van sesampasta

  • Lavash: zelfgemaakt libanees platbrood


Heb jij tijd tekort? Je kunt ook veel dips en het Libaneze platbrood zelf kopen in de supermarkt. Maar dit is natuurlijk wel minder leuk dan alles zelf maken ;).

De recepten


Tabouleh


Een heerlijk frisse bulgursalade om de dips wat mee af te wisselen: Een tabouleh salade. De hoofdingrediënten van deze salade zijn bulgur en peterselie. Dit recept komt oorspronkelijk uit Libanon en hier is peterselie een belangrijke speler in veel gerechten. Met dit gerecht kun jij genieten van een heerlijke Midden-Oosterse salade, zonder ervoor te hoeven reizen. Perfect voor een staycation deze zomer.

Tabouleh: Een frisse bulgursalade
  • 09 June 2024

Tabouleh: Een frisse bulgursalade

Dat we een heerlijke staycation aan het vieren zijn weten jullie ondertussen wel

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Muhammara


Muhammara is een dip gemaakt van geroosterde paprika's en walnoten en vind haar oorsprong in het Midden-Oosten. Wij gebruiken deze dip echt voor alles. Je kunt muhammara kopen in de supermarkt, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Probeer het ook eens.

Zelfgemaakte muhammara
  • 16 June 2024

Zelfgemaakte muhammara

Dat we een heerlijke staycation aan het vieren zijn weten jullie ondertussen wel

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Homemade hummus


Hummus maak je eenvoudig door alle ingrediënten samen te pureren tot een gladde massa. Je kunt eindeloos variëren door extra ingrediënten toe te voegen, zoals geroosterde paprika, olijven, of specerijen zoals komijn en paprikapoeder. Zo blijft dit recept altijd verrassend en afwisselend! Perfect voor op jouw mezze-tafel.

Zelfgemaakte hummus
  • 23 June 2024

Zelfgemaakte hummus

Hoewel we genieten van een heerlijke staycation, betekent dat niet dat we niet kunnen genieten van gerechten uit de hele wereld

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Baba ganoush


Het belangrijkste ingrediënt van baba ganoush is geroosterde aubergine, wat zorgt voor een rijke, rokerige smaak en een heerlijk romige textuur. Door tahini, knoflook en citroensap toe te voegen, krijgt deze dip zijn volle smaak en smeuïgheid, waardoor hij veelzijdig inzetbaar is.


Aubergine-liefhebbers zullen zeker genieten van deze dip. Het is eenvoudig te bereiden en heerlijk op elke borrelplank. Let er wel op dat je niet te veel knoflook gebruikt, omdat dit kan overheersen.


Zelfgemaakte baba ganoush
  • 30 June 2024

Zelfgemaakte baba ganoush

Dat we volop genieten van onze heerlijke staycation, dat is inmiddels wel duidelijk

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Tahindip


Tahini, ook wel tahin genoemd, is een pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Deze pasta vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele keuken.


Voor een tahin-dip wordt de pasta vaak gemengd met bijvoorbeeld plantaardige yoghurt, waardoor de dip een iets vloeibaardere consistentie krijgt.

Snelle tahindip in 5 minuten
  • 03 July 2024

Snelle tahindip in 5 minuten

Ben je op zoek naar een snelle en smaakvolle dip voor je groenten, crackers of brood

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Lavash


Eigengemaakt brood blijft natuurlijk altijd het allerlekkerst. Sommige Libanese platbroden uit de supermarkt kunnen nogal wat aan de droge kant zijn, dus vandaag delen we ook nog een recept met je voor je eigen gebakken Libanese platbrood, oftewel lavash.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten Libanees platbrood

Bereidingswijze

Stap 1

Meng het hete water met het zout en roer goed door elkaar tot het zout opgelost is. Doe de bloem in een kom en voeg hier beetje bij beetje het zoute water aan toe. Meng door elkaar en kneed op een schoon werklbad tot een soepel deeg. Als het deeg te erg plakt, voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra water toe.

Vorm het deeg tot een bal, leg het in een ruime, met olijolie ingevette, kom en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 30 minuten rusten op een koele plek.

Stap 2

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol hier balletjes van. Rol de balletjes deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ronde lappen van ongeveer 2-3 millimeter dik.

Stap 3

Verhit een koekenpan op hoge temperatuur en bak de lavash 4-5 minuten per kant totdat deze goudbruin kleurt en er bruine vlekken verschijnen. Keer het platbrood regelmatig om. Haal de lavash uit de pan en houd warm onder een schone theedoek. Herhaal tot het deeg op is. Serveer direct!

Tip: Snijd eventueel de lavash in kleinere stukjes met je favoriete broodmes.

Ga jij deze mezze voor je vrienden of familie bereiden?

Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Fotografie: Sven Benjamins

Styling: Nicole de Werk

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.