Perenplaatcake
Karlijn Swaen

Perenplaatcake

vrijdag 10 oktober 2025
Naar recept

Heb jij binnenkort iets waar je voor moet trakteren? Een plaatcake is perfect voor grote gezelschappen! Snijd hem gewoon in de hoeveelheid stukjes die je nodig hebt et voilà! En laat deze versie dan ook nog eens met peer zijn, helemaal perfect voor het seizoen. Dat moest ook Karin Luitens gedacht hebben bij het maken van dit recept, voor haar nieuwste kookboek: De Zoete Oven. Lees snel verder voor het recept.

Ingrediënten

30 minuten voorbereiden
45 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een metalen braadslee of bakplaat (30 x 22 cm) met bakpapier. 

Stap 2

Doe boter en suiker in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Klop lichtgeel en romig met de mixer.

Stap 3

Klop één voor één de eieren erdoor. 

Stap 4

Doe bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout erbij. 

Stap 5

Hak de chocola in kleine stukjes en doe erbij. 

Stap 6

Spatel nu alles kort tot een geheel. Doe in de bakvorm en strijk glad met een spatel. 

Stap 7

Schil en ontklokhuis de peren, snij in kleine stukjes. Hussel om met het sap van de ½ sinaasappel. Verdeel over het cakebeslag.

Stap 8

Strooi het kruimeldeeg erover.

Stap 9

Bak op een rooster iets onder het midden in de oven en in ± 45 minuten goudbruin en gaar. Check of een satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm en snij in vierkantjes.

Tips!



  • Bestrooi de cake eventueel voor het serveren met wat poedersuiker. Door een theezeefje krijg je een mooi waasje.

  • Kan ook met een restje stoofperen. Of appel. Een mix van appel en bramen of blauwe bessen is ook lekker

  • Amandelmeel maakt de cake extra luchtig, maar kan ook worden vervangen door bloem.


Kan ook in een andere vorm worden gebakken, maar onthoud: hoe dikker de laag beslag, hoe langer in de oven. Check met een satéprikker.

Koken met Karin - De Zoete Oven

Mix voor appelkruimeltaart of marmercake, mix voor boterkoek of bananenbrood: je kunt het zo gek niet verzinnen, of er bestaat een kant-en-klare bakmix voor. Totaal onnodig, de magie van de oven is nu juist dat je met bloem, boter, suiker en eieren de hele wereld bij elkaar bakt.

Dé antipakjeskoningin van Nederland schreef daarom De zoete oven. Een basisbakboek met 99 verschillende cakes, taarten, toetjes en koekjes. Van verslavend knapperige haver­moutkoekjes tot een fraaie citroentulband met basilicum en van een verleidelijke mokka-chocoladetaart tot een super easy bruidstaart. Plus een heus decemberhoofdstuk. Allemaal kleine moeite, groot effect, dus je wilt meteen alles gaan maken.

€ 26,99

bol.com

koken met karin - de zoete oven

Heb jij dit recept geprobeerd?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.