
Deze verrukkelijke risottorolletjes komen uit het inspirerende kookboek Veni, Vidi, Veggie. Een nieuw, prachtig kookboek dat maar weer laat zien dat de vegetarische keuken alles behalve saai is. Geneal Harreman, de auteur en schrijver, is enorm fan van dit recept en vandaag mogen wij het met jou delen! Zelfs wie normaal gesproken niet staat te juichen bij een bord risotto, wordt hier blij van.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Voor de risotto
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor tot 180 °C op de heteluchtstand.
Stap 2
Begin met de risotto. Breng een pan water aan de kook en kook de gedopte doperwten even kort tot ze gaan drijven. Giet de doperwten af en spoel ze koud af onder de kraan. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
Stap 3
Verhit een laagje olijfolie in een pan op halfhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in enkele minuten zacht zonder ze te laten kleuren. Doe de risottorijst erbij en roer regelmatig tot alle korrels bedekt zijn met een laagje olie. Blus af met de witte wijn en blijf roeren tot alle wijn is verdampt. Los intussen in een maatbeker het halve bouillonblokje op in 1,3 liter kokendheet water. Voeg de helft van de bouillon toe aan de rijst en laat de risotto garen terwijl je regelmatig roert. Giet dan de rest van de bouillon erbij en blijf weer roeren. Wanneer de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst, voeg je de doperwten, Parmezaanse kaas en boter toe. Roer goed door tot een smeuïg geheel. Breng de risotto op smaak met zout en peper en laat 30 tot 45 minuten afkoelen.
Stap 4
Breng een grote pan water aan de kook met een snuf zout. Snijd de onderkant van de spitskool zo dun mogelijk af zodat je de bladen er in hun geheel af kan halen. Leg de grote groene en de kleinere gele bladeren apart van elkaar. Snijd bij de groene bladeren langs de nerf zodat je twee helften overhoudt en gooi de nerf weg. De gele bladeren zijn kleiner en zachter dan de groene, die hoeven dus niet gesneden te worden. Kook de bladeren 3 tot 4 minuten, haal de bladeren met een tang of draad-spaan uit het water en leg ze in een kom met ijskoud water zodat ze kunnen terugkoelen
Stap 5
Snijd de sjalot in ringen en hak de knoflook grof. Verhit een laagje olijfolie in een steelpan op halfhoog vuur en bak de ui en knoflook 2 minuten, voeg het gerookte-paprikapoeder toe samen met de gepelde tomaten. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper en pureer de tomatensaus fijn met een staafmixer of in een -blender.
Stap 6
Meng de geraspte Parmezaanse kaas met het broodkruim of paneermeel in een blender zodat het zo fijn mogelijk is.
Stap 7
Leg de spitskoolbladeren in de lengte naast elkaar, schep op elk blad 1 volle eetlepel risotto en rol ze op. Leg de spitskoolrollen lekker strak tegen elkaar aan in een ovenschaal en verdeel de tomatensaus eroverheen. Strooi het broodkruimmengsel royaal over de rollen en schuif de risottorolletjes de oven in: 20 minuten op de heteluchtstand en dan nog eens 5 minuten op de grillstand, zodat de kaas gaat gratineren. Houd het goed in de gaten tijdens het gratineren, afhankelijk van je oven kan het in 5 minuten klaar zijn maar het kan ook iets langer duren mocht je grill net iets minder fel zijn. Als de korst mooi goudbruin is dan is het klaar, zet de schaal op tafel en scheppen maar!
TIP!
Het is ook erg lekker om een blokje van je lievelingskaas in elke rol te stoppen bij het oprollen.
Vendi Vidi Veggie
Geneal Harreman
Fotografie: Duncan de Fey
Vormgeving & illustraties: Phi Yến Phan
Prijs € 29,99
ISBN: 9789038816081
Heb jij dit recept al eens geprobeerd?
Laat ons weten wat je ervan vind in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.