
Het is alweer veel te lang geleden dat wij een nieuw lasagne recept met je hebben gedeeld en toen we laatst in de keuken wat aan het expirementeren waren kwamen we op dit recept: een lasagne met tofu en spinazie. En wat is er nu beter dan het openen van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2025 met een heerlijke, dampende lasagne? Door de toevoeging van tofu wordt deze lasagne ook nog eens eiwitrijk, win-win situatie! Misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt bij het maken van een lasagne, maar geloof ons, dit recept wil je proberen. Kook jij mee?
Tofu als hoofdingrediënt
Zoals we al zeiden in de inleiding, is tofu misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt bij het maken van een lasagne. Toch biedt tofu verrassend veel mogelijkheden en kan het de ster van het gerecht worden. Door een blok tofu te blenden, ontstaat er een heerlijk romige, smeuïge laag die perfect past tussen de lasagnebladen. De neutrale smaak van tofu maakt het een ideale drager voor kruiden en specerijen, waardoor je de smaak helemaal naar wens kunt aanpassen.
Voeg bijvoorbeeld peper, zout, en het sap en de rasp van een citroen toe voor een frisse en hartige smaakexplosie. Bovendien is tofu een plantaardige bron van hoogwaardige eiwitten, wat deze lasagne niet alleen lekker, maar ook voedzaam maakt. Door tofu in de spotlight te zetten, maak je een gerecht dat zowel verrassend als vullend is, en dat een aantrekkelijk (plantaardig) alternatief is voor traditionele lasagnes.

Vivera
We krijgen regelmatig de vraag waar wij onze tofu halen en welke we het lekkerst vinden. Ons antwoord is simpel: Vivera! Alle soorten tofu van Vivera behoren wat ons betreft tot de lekkerste. Bovendien is het een groot voordeel dat deze producten gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Het is dan ook geen verrassing dat er altijd een blok tofu op ons wekelijkse boodschappenlijstje staat.
Onlangs heeft Vivera drie nieuwe tofuproducten geïntroduceerd: een stevige tofu, een zachte tofu en een duoverpakking van de geliefde gerookte tofu. Met deze innovaties wil Vivera tofu nog toegankelijker maken voor iedereen en elk gerecht. Zo is de stevige tofu ideaal om marinades op te nemen dankzij een speciale voorgevroren-techniek, terwijl de zachte tofu perfect is voor desserts en soepen. De gerookte tofu, met zijn heerlijke rokerige smaak, doet het geweldig als topping op een salade.
Voor onderstaand recept kiezen we voor de stevige tofu, omdat deze perfect de smaken van de lasagne absorbeert. Tijd om aan de slag te gaan in de keuken!

Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten

Hoe maak je deze tofu lasagne?
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2
Haal de stevige tofu uit de verpakking en snijd in grove stukken. Doordat de tofu voorgevroren is geweest, neemt deze veel smaak op.
Stap 3
Voeg de tofu, de helft van de geraspte kaas, citroensap en rasp toe aan de blender of foodprocessor en mix tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 4
Verhit ondertussen in een ruime koekenpan op middelhoge temperatuur een scheut olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook voor 5 minuten, totdat deze glazig zijn.
Stap 5
Voeg vervolgens de spinazie toe en bak +/- 5 minuten mee op middelhoge temperatuur, totdat deze is geslonken. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 6
Meng de gebakken spinazie, ui en de knoflook samen met het tofu mengsel met een lepel door elkaar.
Stap 7
Bouw vervolgens de lasagne op in een ovenschaal. Begin hiervoor met een laagje pastasaus, gevolgd door een laag van het spinazie mengsel, en vervolgens met een laag lasagnebladen. Herhaal nog twee keer en maak af met een laag van het spinazie mengsel.
Stap 8
Bak de lasagne in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten, en serveer direct aan tafel.
Heb jij dit recept voor deze lasagne met tofu en spinazie geprobeerd?
Laat ons weten wat je ervan vind in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Met dank aan Studio Koker
In dit artikel vertellen we je alles over tofu! Meer leren over de verschillende soorten tofu? Dat lees je in dit artikel!
Op zoek naar meer favoriete recepten met tofu? Lees dan eens dit artikel!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.