Smashed komkommer salade met whipped tahinsaus
Isis van der Sluis

Smashed komkommer salade met whipped tahinsaus

dinsdag 01 juli 2025
Naar recept

Wat een weer! Met deze warmte hebben wij helemaal zin in een frisse salade. De smashed komkommer salade is een hit op social media, maar wij geven ‘m een eigen draai met een romige, luchtige whipped tahinsaus. Simpel om te maken, heerlijk van smaak én helemaal plantaardig. 

Ingrediënten

15 minuten voorbereiden
5 minuten koken

Voor

4

personen

Voor de komkommersalade:

Voor de whipped tahinsaus:

Bereidingswijze

Stap 1

Smash eerst de komkommers. Snijd de uiteinden van de komkommers en smash ze met een groot mes, een deegroller of simpelweg met je handen en wat lichaamsgewicht. Snijd de komkommers grof en schuin in, waarbij je de snijrichting telkens afwisselt. Doe de stukjes in een kom. Laat de komkommer hierin even uitlekken en giet daarna het vocht uit de kom.

Stap 2

Verhit de sesamolie in een kleine pan. Bak hierin de bosui, knoflook en chilivlokken kort tot goudbruin (ca. 1 minuut). Schep het goed om. Laat het even staan om af te koelen.

Stap 3

Voeg de suiker, sesamzaadjes, sojasaus en het limoensap toe aan de komkommer in de kom. 

Stap 4

Meng de tahin, citroensap, geperste knoflook en zout. Mix dit met een staafmixer en voeg geleidelijk het koude water toe (pas eventueel de hoeveelheid aan) en stop zodra de saus mooi glad en een yoghurtachtige dikte heeft. 

Stap 5

Meng nu ook de sesamolie uit de pan met de komkommer. Neem vervolgens een groot bord of platte schaal om het te serveren. Strijk de whipped tahinsaus uit over het bord en schep de smashed komkommer erop. Garneer eventueel met extra bosui, sesamzaadjes of chilivlokken.

Heb jij de smashed komkommersalade gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.