De Grieken hadden het al vroeg begrepen: spinazie en feta is een gouden combinatie! In deze hartige taart met filodeeg vind je naast dit krachtige duo ook prei, rode ui en dille. Lekker als bijgerecht in de vorm van kleinere hapjes, maar ook zéker geschikt om van te genieten als hoofdmaaltijd. Duik jij mee de keuken in?
Spanakopita
Spanakopita is een traditionele Griekse taart gevuld met spinazie, feta, kruiden en soms uien of prei, allemaal verpakt in knapperige laagjes filodeeg. Dit hartige recept wordt vaak geserveerd als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht, en is geliefd om de combinatie van spinazie en feta. Door de bereiding in de oven wordt het filodeeg lekker krokrant, wat perfect combineert met de smeuïge vulling.
Filodeeg
Dit recept wordt gemaakt met filodeeg. Filodeeg is een erg dun deeg dat vaak wordt gebruikt in de mediterrane en Midden-Oosterse keuken voor het maken van hartige en zoete gerechten. Het deeg is doordat het zo dun is, ontzettend breekbaar. Het is dan ook belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan!
Een goede tip voor het werken met filodeeg is om de vellen altijd afgedekt te houden met een licht vochtige doek terwijl je ermee werkt, zodat ze niet uitdrogen en breken. Werk snel en bestrijk elk vel met gesmolten boter of olie om ervoor te zorgen dat de lagen tijdens het bakken mooi krokant worden. Zorg ervoor dat je een scherpe mes gebruikt voor het snijden van het deeg, zodat je het niet scheurt.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor spanakopita
Benodigdheden
Zo maak je dit recept
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2
Verhit olijfolie in een grote koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui en de prei 5-6 minuten totdat de ui glazig begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak 1-2 minuten mee totdat die begint te geuren. Voeg de spinazie in delen toe en laat die slinken. Plaats het spinaziemengsel in een fijne zeef en laat uitlekken.
Stap 3
Meng de feta, het ei en de melk in een kom en voeg hier de uitgelekte spinazie, dille en de peterselie aan toe en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4
Vet een taartvorm in met boeter en bekleed deze met een vel filodeeg. Bestrijk dit vel met boter en leg hier weer een nieuw vel filodeeg op. Bestrijk dit vel met boter en herhaal deze stap totdat alle randen van de vorm bedekt zijn en er twee vellen filodeeg over zijn. Giet het spinazie-fetamengsel over de beklede taartvorm en dek het mengsel af met de overgebleven vellen filodeeg. Bestrijk de bladen met gesmolten boter.
Stap 5
Bak de spanakopita 30-35 minuten in het midden dan de oven totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Laat 'm 15 minuten afkoelen.
Stap 6
Snijd de spanakopita in punten en serveer direct.
Heb jij dit recept geprobeerd?
Laat ons weten wat je ervan vond via een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Op zoek naar een goed koksmes voor in je keuken? Neem dan een kijkje in dit artikel!
Lees ook
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.