Vandaag is Isabel haar verjaardag! Dat kan maar één ding betekenen: tijd om te bakken. We duiken daarom vandaag de keuken in en maken dit oer-Hollandse recept voor suikerbrood. Uiteraard doen we het een tikje anders, dit keer met een vleugje citroen door het beslag. Zo maken we het recept iets frisser, maar kunnen we nog steeds genieten van de zoetigheid. Gefeliciteerd Isabel! Bak jij thuis mee?
Suikerbrood met een vleugje citroen
Het bakken van een suikerbrood is heerlijk om te doen. Je keuken zal zich vullen met heerlijke aroma’s van zoet en fris! Kenmerkend voor suikerbrood is de toevoeging van suikerparels of -klontjes tijdens het bakken, wat resulteert in een knapperige korst en een zoete, karamelachtige smaak. Dit brood wordt vaak gegeten bij het ontbijt of als traktatie bij de koffie of thee. Heb jij dus binnenkort mensen op de koffie, probeer dan zeker eens dit recept!
Bij het bereiden van dit traditionele recept maken we bewust gebruik van lokale en duurzame ingrediënten. Met Koopmans Graan van Hier, afkomstig van Nederlandse bodem en geteeld door onze eigen boeren, zetten we een stap in de richting van verbondenheid met onze omgeving. De keuze voor Nedertarwe draagt niet alleen bij aan het behoud van lokale tradities, maar ook aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Het resultaat? Een suikerbrood dat niet alleen de smaakpapillen streelt, maar ook ons respect voor de natuur weerspiegelt.
Voor dit recept maken we gebruik van Koopmans Graan van Hier Patentbloem. Patentbloem is een fijn gemalen tarwebloem met een hoger eiwitgehalte dan gewone bloem. Dit hogere eiwitgehalte zorgt voor een sterker glutennetwerk tijdens het kneden en rijzen van het deeg, wat resulteert in een luchtiger en elastischer broodstructuur. Ook heeft patentbloem een hoger zetmeelgehalte wat ervoor zorgt dat het brood een zachtere structuur krijgt. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat het brood langer vers blijft!
Side note: Dit recept is voor één suikerbrood. Hier haal je ongeveer 10 dikke plakken uit.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de vulling van het suikerbrood
Ingrediënten voor het deeg
Hoe maak je dit suikerbrood met een vleugje citroen
Stap 1
Meng de parelsuiker of gehakte suikerklontjes met de kaneel en de gesmolten boter, totdat de suiker omhuld is met boter.
Stap 2
Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed 10 minuten door met een mixer met deeghaak, of met de hand. Meng hierna de parelsuiker door het deeg en laat afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek.
Stap 3
Vouw het gerezen deeg tot een langwerpige rol, zodat deze in de cakevorm past. Leg het brood in een ingevette cakevorm met de bolle kant naar boven, dek af met plasticfolie en laat nog een uur rijzen.
Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 5
Bak het suikerbrood 35-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, totdat het brood gaar en goudbruin gekleurd is.
Stap 6
Haal het brood uit de oven direct uit de vorm en laat afkoelen.
Stap 7
Snijd in plakken met je favoriete broodmes en serveer eventueel met roomboter. Eet smakelijk!
Heb jij dit recept voor suikerbrood met een vleugje citroen al geprobeerd?
Of is er iets anders wat jij gaat maken met Koopmans Graan van Hier Patentbloem? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
In samenwerking met Koopmans
Wil jij zulk brood liever bakken in een broodbakmachine? Lees dan hier welke modellen onze favoriet zijn!
Ben je op zoek naar een goede citruspers? Neem dan een kijkje in dit artikel!
Lees ook
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.