Vegan bierstoof met truffel-bloemkoolpuree
Karlijn Swaen

Vegan bierstoof met truffel-bloemkoolpuree

zaterdag 07 december 2024
Naar recept

Deze hemelse bierstoof is dé definitie van een winters (kerst)gerecht en helemaal plantaardig! Combineer de smaakvolle stoof met de romige truffelbloemkoolpuree en serveer met een lauwwarme salade van asperges en walnoten. Eet smakelijk!

Bierstoof


Een bierstoof is een echte klassieker uit de Belgische en Nederlandse keuken. Vroeger maakte je ‘m met vlees, dat urenlang pruttelde in een saus van donker bier, uien en kruiden zoals laurier en tijm. Maar de vegan versie doet daar zeker niet voor onder! Met de goede ingrediënten krijg je een stoof die net zo hartig en smaakvol is, zonder dat er dieren aan te pas komen.


Zo’n stoof is perfect voor de feestdagen. Het ruikt heerlijk terwijl het op het fornuis staat te sudderen, en het is super makkelijk van tevoren te maken. Zet een grote pan op tafel met wat aardappelpuree, en iedereen kan lekker opscheppen. Wij serveren het vandaag met truffel-bloemkoolpuree en een lauw-warme salade. Het voelt luxe, zonder dat je er stress van krijgt – en dat is precies wat je wilt tijdens kerst of een ander gezellig samenzijn!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de vegan bierstoof

Ingrediënten voor de truffel-bloemkoolpuree

Ingrediënten voor de lauwwarme salade

Bereidingswijze

Stap 1

Doe de ui met een beetje zonnebloemolie in een pan en fruit in 2-3 minuten glazig. Voeg de champignon, wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten.

Stap 2

Voeg de plantaardige stoofstukjes toe, bak 2 minuten mee, voeg de tarwebloem toe en roer het geheel nog eens goed door elkaar. Laat 1-2 minuten garen.

Stap 3

Voeg het Guinness bier en water toe, laat 5 minuutjes koken op middelhoge temperatuur en voeg de laurier en kruidnagel toe.

Stap 4

Besmeer de plak ontbijtkoek met mosterd en leg deze op de stoof, en laat 40-50 minuten op lage temperatuur pruttelen met de deksel op de pan.

Stap 5

Kook voor de truffelbloemkoolpuree de bloemkool 12-15 minuten in kokend water, giet af, doe terug in de pan en stamp tot een puree. Voeg de plantaardige drank en truffelolie toe en breng op smaak met zout en peper.

Stap 6

Kook voor de lauwwarme salade de haricot verts 2-3 minuten gaar in ruim kokend water. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de asperges 6 minuten totdat deze beetgaar zijn. Zet apart en rooster de walnoten in 2-3 minuten goudbruin in dezelfde koekenpan.

Stap 7

Meng de groene asperges, haricot verts en cranberries door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Garneer met de walnoten.

Stap 8

Serveer de bierstoof met de bloemkooltruffelpuree en de lauwwarme salade.

Heb jij dit recept voor een vegan bierstoof geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Zoek jij een goede braadpan om dit recept te bereiden? Neem dan een kijkje in dit artikel!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.