
Meestal wordt dit Oostenrijkse gerecht gemaakt met een zoete vulling, maar deze hartige variant is ideaal als hoofdgerecht voor jouw kerstdiner dit jaar! Door de soja stukjes, champignons, bietjes en sojasaus is dit een heerlijk gerecht om gezellig met elkaar van te genieten. Serveer met de frisse rodekoolsalade. Veggie Christmas!
Vegetarische strudel
We kennen allemaal wel de Oostenrijkse strudel. De vegetarische variant is een moderne twist aan dit klassieke gerecht met een rijke geschiedenis. Het woord "strudel" komt oorspronkelijk uit het Duits en betekent letterlijk "draaikolk" of "werveling," wat verwijst naar het gedraaide deeg dat de heerlijke vulling omhult.
Een vegetarische, hartige strudel is een geweldig hoofdgerecht voor kerst omdat het zowel smaakvol als feestelijk is. Met een heerlijke vulling van groenten, kruiden en soms kaas of noten, heeft het een verrassende combinatie van smaken en texturen. Het knapperige deeg maakt het gerecht visueel aantrekkelijk en het is perfect als vegetarisch alternatief voor het traditionele kerstmaal. Bovendien kun je het van tevoren bereiden, waardoor het ideaal is voor een stressvrije kerstdiner. Het is niet alleen lekker, maar ook veelzijdig en geschikt voor verschillende dieetwensen, wat het een perfecte keuze maakt voor de feestdagen!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de strudel
Ingrediënten voor de rodekoolsalade
Bereidingswijze
Stap 1
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak voor de strudel de champignons, ui en knoflook op middelhoge temperatuur. Voeg de sojasaus en het water toe en breng aan de kook.
Stap 2
Doe de sojabrokken, bietjes en peterselie in een kom en giet het champignonmengsel erover. Kruid het geheel met peper en zout naar smaak en laat het 30 minuten rusten. Roer af en toe door en giet tenslotte af met behulp van een zeef.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg met het opgerolde bakpapier op een bakplaat uit, leg de vulling in het midden van de rol en laat rondom een rand van 5 cm vrij. Bestrijk de randen van het deeg met water. Vouw het deeg over de vulling en rol het vervolgens van onderaf op.
Stap 4
Bak de strudel onder in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.
Stap 5
Roer ondertussen de rodekool lichtjes met de appelciderazijn en walnotenolie. Voeg de sinaasappelpartjes en peterselie toe aan de salade en meng goed. Proef en breng op smaak met zout en peper. Portioneer de strudel en serveer met de rodekoolsalade.
Tip!
Je kunt de rodekoolsalade gemakkelijk een dag van tevoren klaarmaken!
Ga jij deze kerst mensen verrassen met een vegetarische strudel?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.