
Hoewel we genieten van een heerlijke staycation, betekent dat niet dat we niet kunnen genieten van gerechten uit de hele wereld. Hummus is hier een perfect voorbeeld van. Een smakelijke dip die je gemakkelijk zelf kunt maken voor je volgende borrelavond. Het is eenvoudig en snel te bereiden! Lees snel verder.
Hummus
Hummus is een traditionele dip uit het Midden-Oosten, gemaakt van kikkererwten. Het gerecht heeft een rijke geschiedenis en wordt vaak geserveerd als onderdeel van een mezze, een selectie van kleine gerechtjes.
Hummus is eenvoudig te bereiden door alle ingrediënten samen te pureren tot een gladde massa. Variaties kunnen worden gemaakt door extra ingrediënten toe te voegen zoals geroosterde paprika, olijven, of specerijen zoals komijn en paprika. Hierdoor hoef jij nooit uit te kijken op dit recept en kun je blijven variëren!
Waar wordt het van gemaakt?
- Kikkererwten: het hoofdingrediënt van hummus, zorgt voor een romige textuur en zijn rijk aan eiwitten.
- Tahini: Sesampasta die een nootachtige smaak en romigheid toevoegt.
- Extra vierge olijfolie: Zorgt voor binding en een rijke smaak.
- Citroensap: Geeft een frisse, zure toets die de smaken in balans brengt.
- Knoflook: Voegt een pittige en aromatische kick toe.
- Komijn: Voor een aardse, warme smaak die de hummus diepte geeft.
- Zout: Versterkt alle smaken in het gerecht.
Dit basisrecept kan naar eigen smaak worden aangepast met extra ingrediënten zoals geroosterde paprika, olijven, of specerijen zoals paprika en chilipeper.
Tips voor een extra romige hummus
- Verwijder de velletjes van de kikkererwten: Dit kost wat tijd, maar zorgt voor een zijdezachte textuur.
- Gebruik ijskoud water of ijsblokjes: Voeg tijdens het mixen een paar eetlepels ijskoud water of een ijsklontje toe voor een luchtigere hummus.
- Pureer langer: Laat de blender of keukenmachine extra lang draaien om een gladder resultaat te krijgen.
- Extra tahini: Voeg wat extra tahini toe voor meer romigheid.
- Gebruik verse kikkererwten: Kook zelf gedroogde kikkererwten in plaats van ingeblikte te gebruiken.
Bewaartips voor hummus
Zelfgemaakte hummus kan maximaal vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Bewaar het in een luchtdichte container in de koelkast om het zo lang mogelijk vers te houden. Je kunt de hummus extra beschermen door er een dun laagje olijfolie op te gieten voordat je het verpakt. Dit helpt uitdroging te voorkomen en behoudt de smaak.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor hummus
Extra benodigdheden
Hoe maak je zelf hummus?
Stap 1
Was de gedroogde kikkererwten. Leg ze in een grote kom met ruim water en de theelepel bakingsoda. Zorg dat er genoeg ruimte is zodat de kikkererwten kunnen verdubbelen in grootte. Laat de kikkererwten 8 tot 10 uur, of 1 dag, weken. Spoel de kikkererwten om en laat uitlekken. Kook de kikkererwten 60 tot 70 minuten in ruim kokend water totdat ze zacht zijn. Gebruik, wanneer het water kookt, een schuimspaan om het schuim te verwijderen. Giet af en zet opzij.
Gebruik je kikkererwten uit blik? Sla dan deze stap over. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken.
Stap 2
Doe de kikkererwten in een keukenmachine, maar houd een eetlepel apart voor de garnering. Voeg het citroensap, de tahin, knoflook, het komijnpoeder en het zout toe en mix tot een glad geheel. Voeg een deel van het kookvocht of lauw water toe terwijl de keukenmachine aan het mixen is, tot de hummus de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel meer citroensap.
Stap 3
Schep de hummus op een klein bord of in een kom en verspreid de hummus met de achterkant van een lepel. Garneer met de overgebleden kikkererwten, extra vierge olijfolie, het paprikapoeder en de platte peterselie.
Heb jij wel eens zelf hummus gemaakt?
Wat is jouw gouden tip? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram! We zijn benieuwd.
Fotografie: Sven Benjamins
Styling: Nicole de Werk
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.