Bloemen op je bord: deze bloemen kun je eten
Anouska Blankman

Bloemen op je bord: deze bloemen kun je eten

woensdag 20 maart 2024

De lente is weer in zicht en dat betekent dat binnenkort alle bloemen weer in de bloei staan. Bloemen zijn niet alleen mooi in de tuin, maar ze staan ook leuk op je bord. Door bloemetjes te gebruiken voor jouw kookcreaties geef jij je gerecht nog meer kleur. De ene bloem is hier geschikter voor dan de andere. Wij vertellen jou daarom graag waar je op moet letten en welke bloemen uit de tuin je kunt gebruiken als eetbare decoratie op je bord.

Kleur en smaak


Je kunt ervoor kiezen om je gerecht te versieren met wat bloemen voor wat extra kleur op je bord, of om je gerecht meer smaak te geven. De ene bloem is licht en fris en de andere bloem juist weer pittig of bitter. Kijk dus goed naar de smaken in jouw gerecht en kies een bloem die hier bij past. Als je bloemen wilt gebruiken voor de kleur dan kun je een bloem kiezen met een kleurcontrast, dit zijn kleuren die ver uit elkaar liggen. Serveer jij je gerecht op een blauw bord? Kies dan bijvoorbeeld voor rode bloemetjes. Zo vallen de bloemen extra op.


Uit de tuin vs. wildplukken


In de lente zijn er buiten op straat of in het park veel bloemen te vinden. Wildplukken is dan ook erg populair. Bij wildplukken is het erg belangrijk dat je alleen bloemen plukt waarvan je zeker weet of deze echt eetbaar zijn. Niet alle bloemen zijn namelijk eetbaar en sommige zijn zelfs giftig. Er zijn heel veel bloemsoorten en veel lijken op elkaar, daardoor is het soms lastig om er zeker van te zijn of een bloem eetbaar of giftig is. Een andere, veilige manier om bloemen te eten is door deze te plukken uit je eigen tuin. Je kunt zelf wat zaden kopen van eetbare bloemen en deze laten groeien in je eigen tuin. Zo weet je zeker dat de bloemen schoon en eetbaar zijn. Wil je toch gaan wildplukken? Zoek dan naar de bloemsoort en look-a-likes op internet of gebruik een eetbare bloemengids. Hier alvast onze 5 favoriete eetbare bloemen:


Viooltje


Het viooltje is een van de meest gebruikte bloemen in de keuken. Het viooltje komt voor in allerlei kleuren: van paars tot geel en van rood tot blauw. Er zijn éénkleurige viooltjes, maar ook driekleurige. Met hun vrolijke kleuren zijn viooltjes en echte kleurexplosie op je bord. Populaire soorten om te eten zijn: het Maartse viooltje, het driekleurige viooltje en het hoornviooltje. De smaak van viooltjes is mild, fris en sla-achtig. Viooltjes worden vaak gebruikt als versiering van taarten, yoghurt bowls en salades. Je kunt een vioolplantje kopen in de winkel of zelf in de tuin zaaien rond april/mei.

Goudsbloem


De smaakvolle en felle goudsbloem vrolijkt direct je gerecht op. Door zijn geel/oranje achtige kleur is het een ideale bloem om te gebruiken rond Pasen of Koningsdag. Versier bijvoorbeeld je omelet of oranje tompouce met de Goudsbloem. De goudsbloem wordt ook wel gebruikt als vervanging voor saffraan om boter, rijst en kaas mee te kleuren. De blaadjes hebben een licht kruidige, pittige smaak en zijn heerlijk in zowel hartige als zoete gerechten. Naast lekker zijn deze goude bloemetjes ook heel gezond.

Korenbloem


De korenbloem valt op door zijn felblauwe kleur. Het bloemetje heeft een licht zoete, neutrale smaak. Voeg de blauwe bloem bijvoorbeeld toe aan je witte yoghurt of kruidenboter voor wat extra kleur. De bloem wordt ook vaak gebruikt om taarten en cakejes mee te versieren. De korenbloem wordt in Nederland steeds zeldzamer dus pluk deze bloem bij voorkeur uit je eigen tuin! Je kunt de korenbloem buiten zaaien vanaf maart tot mei. 

Madeliefjes


Een van de meest voorkomende bloemen in Nederland kun je ook eten, namelijk madeliefjes. Op welk grasveld je ook kijkt, het hele veld staat waarschijnlijk vol met deze witte bloemetjes. Madeliefjes kun je veilig wildplukken, als je er goed op let dat de bloem schoon is (pluk bijvoorbeeld niet op een plek waar veel honden en katten komen). De madeliefjes smaken kruidig en nootachtig en bevatten veel mineralen. Gebruik de madeliefjes bij donkere of kleurrijke gerechten, zodat de witte bloemetjes goed opvallen.

Rozen


Er is niets romantischer dan een diner met een tafel vol rozenblaadjes. Wist je dat je de rozenblaadjes volgende keer ook op je bord kunt doen? Je kunt deze bloem namelijk ook eten! De rozenblaadjes hebben vooral een bloemige en licht zoete smaak. Rozenblaadjes passen daarom perfect bij elk soort toetje, maar ook in een frisse salade. Let wel op.. rozen die je koopt in de winkel zijn vaak bespoten. Je kunt dus het beste een rozenstruik bestellen in jouw favoriete kleur en deze laten groeien in je tuin. Zo heb je elk jaar mooie rozen voor in je vaas en op je bord.

Hoe gebruik jij bloemen?

Gebruik jij weleens bloemen in de keuken? Welke eetbare bloem is jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.